Nikon HN-C3030 lézerszkenner a fogaskerekek nagy sebességű, rendkívüli pontosságú, érintésmentes mérésére

A NIKON Metrology bemutatta az összetett alkatrészek, ideértve a fogaskerekek, járókerekek, turbinalapátok és további hasonló alkatrészek precíz, gyors mérésére szolgáló, érintésmentes HN-C3030 elnevezésű, 3D mérőrendszerét. A HN-C3030 lézerszkenner megalkotásával a Nikon, a hagyományos, tapintós mérési módszerekhez képest, az ultragyors forma kiértékelés irányába tett jelentős előrelépést. Az egész forma letapogatása és eredeti CAD fájllal való összevetése útján, a felhasználók pontosabb betekintést nyernek a termék megfelelőségéről, ami gyorsabb problémamegoldást és korábbi piacra jutást tesz lehetővé.

Egy teljesen új, 64 bites platform bevezetése

Ahogyan egyre összetettebb alkatrészek készülnek, úgy növekszik az igény ezeknek a gyors és precíz mérésére. A Nikon a magas minőséget képviselő optikai eszközök nagy múltú gyártójaként, most egy új-generációs, érintésmentes mérőrendszerrel lépett a piacra az HN-C3030 képében. Annak érdekében, hogy a legnagyobb pontosságot érhesse el, a Nikon ehhez a lézerszkennerhez olyan speciális optikát fejlesztett ki, amely fényes vagy sötét felületek letapogatására is képes úgy, hogy az nem igényel semmilyen manuális előkészítést, így porfestést sem.

Nagy pontosságú, öttengelyes vezérlés a mérési szögek optimalizálásának érdekében

A szinkronizált, 5-tengelyes mozgásra képes hardverrel történő pozicionálás lényeges tényező abban, hogy pontos mérési eredmények születhessenek. A HN-C3030 a pozícionálási folyamatok során egy nagypontosságú 3-tengelyes hajtórendszert, egy végállás nélküli körasztalt, valamint egy -20° és +135° között állítható, lengő karon elhelyezett lézerszkennert szabályoz teljes összhangban. Ez lehetővé teszi az alkatrészek számos felületének, így tetejének, oldalsó felületeinek, sőt az aljának a letapogatását is. Továbbá a lézerszkenner iránya változtatható (-180° és +180° között állítható), lehetővé téve különféle formák optimális szögekből történő mérését.

A sebesség és a pontosság tökéletes kombinációja

A Nikon Metrology HN-C3030 lézerszkennere egy olyan kompakt megoldást kínál, amely mindössze 5 percen belül képes egy adott gépjármű-kúpkerék valamennyi fogazott felületének átvizsgálására. A lézerszkenner máspercenként 120 000 pontból álló pontfelhő rögzítésére alkalmas. Ez sokszorosa annak a pontmennyiségnek, ami egy klasszikus tapintó méréssel rögzíthető. Az eredmény az alkatrész teljes 3D-s képe, szemben a tapintó méréssel, amely csupán az egyes pontokat vagy mérési vonalakat teszi láthatóvá. Ez a részletes 3D digitális másolat nem csupán a teljes formáról vagy annak adott részéről nyújt információt, hanem pontosabb képet ad a felület hullámosságáról és a fogak kopásáról, amely az tapintó méréssel alig észlelhető.

Hatékony adatgyűjtő szoftver, fejlett elemző rendszerrel

A Nikon HN-C3030 lézerszkenner alapszoftvere biztosítja azokat az adatgyűjtő és elemző eszközöket, amelyek a különböző méretek, formák és felületadottságok optimális méréséhez szükségesek. A rögzített pontfelhők eredeti CAD fájllal történő összevetése révén, színes, könnyen értelmezhető 3D jelentéseket készít. Ugyanakkor a még alaposabb fogaskerék-vizsgálat érdekében, egy külön fogaskerékmérő szoftver is rendelkezésre áll, amellyel könnyedén készíthetünk oktató fájlokat és fogaskerék elemzést, ugyanabban a formátumban, mint a hagyományos, tapintós fogaskerék-mérő rendszerek alkalmazásakor.

Kiválóan alkalmazható megoldás számos felhasználási területen

A mérőgép különösen alkalmas olyan nagy részletességű, összetett formák mérésére, mint a hipoid-, kúp-, a ferde fogazatú és valamennyi egyéb, maximum 300 mm-es átmérőjű fogaskerekek. Segítségével vizsgálhatók továbbá járókerekek, (turbina) lapátok, olajtömítések, csigamarók stb. További különlegesség, hogy a rendszer akár szabályozott hőmérsékletű helyiségeken kívül is teljesítményvesztés nélkül használható. A gyártócsarnokokban, műhely-szintű rendszerként használva, egy opcionálisan elérhető hőszabályzó felszerelésével biztosítható a gép folyamatos pontossága.

Forrás Nikon Metrology

További információ

A Nikon Metrology hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]