Komplex furatok megmunkálása DELMIA-val

A komplex furatokban lévő lépcsők, hornyok készítése mindig körülményes, nagy odafigyelést igénylő feladat, hiszen a szerszám folyamatosan, egy több oldalról is lehatárolt, zártnak tekinthető térben dolgozik. Tovább bonyolítja a megmunkálás tervezését, ha több szinten, sorozatosan több lépcsőt kell elkészítenünk – ez pedig megfelelő CAM és forgácsolási technológiát igényel.

Ezeknek a feladatoknak elvégzésére kínál hatékony megoldást a Dassault Systèmes V5 és 3DEXPERIENCE DELMIA technológiája. Cikkünkben a Sequential Groove, vagyis a komplex furatok megmunkálásának művelete kerül bemutatásra.

DELMIA_komplex_furat_cikk

Sequential Groove – Komplex furatok megmunkálása

Az opciónak köszönhetően hatékonyan programozhatjuk a furatokban található lépcsőket – egy műveletben akár többet is. A geometria kiválasztása során két fő paramétert kell meghatároznunk:

  1. a furat átmérője – ahol a szerszámot beengedjük, illetve
  2. a hornyok átmérőjét és határoló felületeit.

Minden egyes horony egy önálló szintet képvisel, illetve egy művelet alatt több szint is felvehető és megmunkálható. A szintek meghatározásánál definiálnunk kell az adott horony átmérőjét, illetve felső és alsó síkját (határoló felületek).

A szintek paramétereinek meghatározása után felállíthatjuk a különböző műveletelemek sorrendjét. Műveletelemek lehetnek a különböző gépi utasítások (pl. főorsó forgás szabályozása), illetve a mozgás-utasítások. Az adott lépcsők megmunkálása kétféle mozgással történhet:

  • adott síkon történő körinterpolációval, illetve
  • helikális süllyedéssel.

A fogásvételi mozgás begördüléssel történik. A mozgás-utasítások természetesen tovább szerkeszthetőek, így külön meghatározhatjuk az előtolás értéket, a fogásvételi begördülés szögét és sugarát is. Amennyiben szükséges, a mozgáshoz szerszámsugár-kompenzációt rendelhetünk hozzá.

Az összeállított műveletelem-sorrendet bármikor módosíthatjuk és tovább rendezhetjük. Programozás során elég mindössze egy horonyra meghatározni a műveletelemeket, ezek után a szoftver ugyanezt a sorrendet adaptívan érvényesíteni fogja az összes felvett szintre – ezzel még inkább növelve a megmunkálás hatékonyságát. Természetesen dönthetünk arról is, hogy az adott műveletelem csak egy adott szinten legyen érvényes.

Az operáció alkalmazása egyszerűbbé, átláthatóbbá és hatékonyabbá teszi a komplex furatok forgácsolását, illetve azok tervezését. Használatával növelhető a tervezési folyamat hatékonysága, mely idő és költség-megtakarítást jelent a felhasználók számára.

További információ

A DELMIA szoftver hazai forgalmazója a CAD-Terv Kft.

Megosztás
[
    ]