Future of Making Things – A tervezés és a gyártás jövője

A 25 éves VARINEX Informatikai Zrt. 2016. május 12-én megrendezett Digitális Prototípus Fórumának fókuszában a célgép- és terméktervezői megoldások mellett a tervezés és a gyártás jövője állt.

A magyarországi referenciák mellett számtalan technológiai újdonságot és iránymutató trendet mutattak be a gép- és célgépgyártóknak, géptervezőknek, mivel ezeknél a berendezéseknél teljesen más eszközöket, más technológiákat használnak, mint pl. egy műanyag fröccsöntő alkatrész vagy szerszám tervezésénél és gyártásánál.

Varinex_digitalis_prototipus_cikk

Falk György a VARINEX Zrt. elnöke és a 3D nyomtatás üzletág igazgatója Future of MakingThings címmel tartott előadását az „Életünkben egy dolog állandó, a változás!” idézettel kezdte, és bemutatta azokat az elképzeléseket, és új technológiákat, amelyek nagy mértékben befolyásolják és meg is változtatják jövőnket. Az innovációs képességek növekednek, a gyártás sokkal rugalmasabb, személyre szabottabb lesz. A tervezési megközelítés is változni fog, változnia kell.

Varinex_prototipus_2016_2

A Fórum hallgatói megismerhették az újdonságnak számító topológiai optimalizálást, ami szakít a hagyományos tervezési filozófiával, a tökéletes 3D modell kialakításának jegyében. A topológiailag optimalizált komplex termékmodellek legkönnyebben 3D nyomtatással gyárthatók, de sok esetben hagyományos megmunkálással is elkészíthetők. Az optimális geometria megtervezésében nagy segítségére van a mérnököknek az Autodesk Inventor szoftver, amelyben valós terheléseket és dinamikai körülményeket szimulálva alakíthatjuk ki a kívánt alkatrészeket, összeállításokat. Ezt követően bármely 3D modell geometriája következetesen, és egyszerűen módosítható a szimulációk során kapott eredmények szerint.

Varinex_prototipus_2016_5A felhő alapú adattárolás a mérnökök számára is sok új lehetőséggel bővült. Azon túl, hogy biztosítja az adatállomány elérést, már renderelő, vizualizációs megoldást is kínálnak egyes programok, mint pl. az Autodesk Cloud, amely bárki számára ingyenesen elérhető a cloud.autodesk.com oldalon. A felhő alapú adattárolás a hozzáférésen túl sokkal gyorsabb keresési lehetőséget biztosít a fájlok között, és alkalmazkodik a modern felhasználói igényekhez. A PC-n elkezdett mérnöki munka folytatható MAC-en, majd akár hazafelé menet a telefonon keresztül is elérhetők és megoszthatók a fájlok.

A VARINEX Zrt. 20 éve mérnöki szimulációval is foglalkozik. Az analízis rendszerek használatával a termékeket, berendezéseket virtuális laboratóriumban megvizsgálva valós képet kaphatunk azok fizikai jellemzőiről, viselkedéséről, működéséről, élettartamáról. A cég szakemberei a szimulációs szoftverek forgalmazásán és az ahhoz kapcsolódó technikai háttértámogatáson, testreszabott oktatáson túl komplett szimulációs szolgáltatást biztosítanak megrendelőik számára. A rendezvényen egy jelenleg is futó szolgáltatási projektbe tekinthettek bele az érdeklődők.

Voloncs György, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy a VARINEX Zrt. 25 éve küzdelmes volt, de sikerekben gazdag és eredményes. Alapvetően meghatározták a magyarországi 3D-s CAD-es tervezési világot, és ma már több mint 30 ember dolgozik a 2 milliárdos árbevételt megközelítő, a digitális prototípuskészítés és 3D nyomtatás terén piacvezető társaságnál.

Forrás:Varinex

További információ

A VARINEX Informatikai Zrt. honlapja

Megosztás
[
    ]