Forgácsolási bemutató és szerszámújdonságok a Wedco nyílt napjáról

A Wedco mindig is nagy figyelmet fordított rá, hogy folyamatosan élen járjon a forgácsolástechnikai fejlesztések területén. Legfrissebb szerszámújdonságaikat egy Machining Trends elnevezésű nyílt nap alkalmával mutatták be az érdeklődőknek, melyen természetesen mi is részt vettünk.

A nyílt nap témája ezúttal kifejezetten a szerszámgyártás és az azt segítő megoldások voltak. Partnereivel együtt a Wedco egy komplett demo megmunkáláson keresztül demonstrálta azokat a lehetőségeket, melyekkel a szerszámgyártás hatékonysága jelentősen növelhető. Ennek fényében a szerszámozás mellett bőven esett szó befogástechnikáról, méréstechnikáról és CAM programozásról is.

A rendezvényt a forgácsoló program felépítésének mintájára két részre osztották, a délelőtti szekció központjában a nagyolás állt, míg a délutáni rész fókusza a simítás volt. Mindkét esetben egy elméleti ismertetővel indult az előadás, ahol világos képet kaphattunk a megoldások technológiai hátteréről és az elérhető előnyökről, majd az itt elhangzottakat a forgácsolási bemutatók keretében a gyakorlatban is megtekinthettük. Hogy a kutatás és fejlesztés során a legjobb eredményeket érjék el, a Wedco a saját technológiai központjában egy ultra nagy pontosságú 5-tengelyes Yasda YBM Vi40 megmunkáló központon teszteli az új és továbbfejlesztett szerszámait, és a nyílt nap során is ezen a csúcstechnológiás szerszámgépen követhettük nyomon, hogy mire is képesek a Wedco szerszámok.

A nagyolás terén a Wedco egyik újdonsága a Twist Z5 szerszám, melyet az egyre inkább eltrejedő trochoidális maró ciklusokhoz fejlesztettek ki. A nagy sebességű megmunkálások (HSM) közé tartozó trochoid marás egy olyan stratégia, ahol a megmunkálás során több forgácsolási paraméter is folyamatosan változik oly módon, hogy azzal egységnyi idő alatt sokkal nagyobb anyagmennyiséget lehessen eltávolítani. A trochoid marás alkalmazásairól és a Twist Z5 szerszámról részletesen ebben a cikkben számoltunk be.

A nagyoló forgácsolás után a simítással foglalkozó szekció következett, melynek kiemelt szerszáma a Parabel volt. Ez egy speciális parabolikus geometriával kialakított simító szerszám, amely bizonyos felületeknél akár 5-6x gyorsabb simítást is lehetővé tesz, azonos felületi minőség mellett. Ennek hátterében az áll, hogy forgácsolás közben a Parabel egy hagyományos gömbvégű maróhoz képest egy sokkal nagyobb effektív rádiuszú szerszámként funkciónál, így sokkal nagyobb radiális lépéseket lehet alkalmazni. Hogy ennek a megközelítésnek tényleg nincsen semmilyen negatív hatása a felületi minőségre, azt az elkészült munkadarabon egy érdesség mérővel, saját magunk is ellenőrizhettük.

Összességében egy igazán eredményes nyílt napon vehettünk részt, ahol minden résztvevő sokat tanulhatott, már csak aztért is, mivel kérdéseiket közvetlenül a Wedco fejlesztésért és tesztelésért felelős szakembereinek tehették fel. Ez a lehetőség azonban a részvételtől függetlenül mindenki számára nyitott, így akinek felkeltette az érdeklődését a nyílt nap témája, az bővebb tájékoztatásért nyugodtan keresse közvetlenül a Wedco hazai kapcsolattartóit.

További információ

A Wedco hivatalos honlapja.