Beckhoff Szakmai Napok az Ipar 4.0 jegyében

2016_06_08-Beckhoff_szakmai_napok_06“PC-alapú automatizálás – az Ipar 4.0 technológiai alappillére” alcímmel került sor 2016. június 8-án a Beckhoff Szakmai Napok 2016 eseménysorozatának budapesti állomására a Műegyetemen. A rendezvény Budapesten kívül Miskolcon és Veszprémben is megrendezésre került. A rendezvényen – a címmel összhangban – olyan témák kerültek terítékre, mint a Dolgok Internete és az Ipar 4.0 koncepciók gyors és hatékony megvalósítása PC-alapú vezérléssel, a robotok és PLC-k integrációja, illetve a vezérlőszekrény nélküli automatizálást előrevetítő EtherCAT P-technológia.

A szakmai nap kezdeteként Porgánszki Éva köszöntötte az érdeklődőket, majd Perecz Tamás, a Beckhoff magyarországi leányvállalatának ügyvezetője előadásában a Beckhoff vállalat múltjába adott rövid betekintőt, majd nagy vonalakban bemutatta a jelenleg elérhető fejlesztéseket. Ezen kívül megtudhattuk azt is, hogy az atomfizikus Hans Beckhoff által alapított vállalat az 1980-as évek óta a PC-alapú vezérléstechnikára épít, ezért a vállalat filozófiája teljesen azonosulni tud az internet és az automatizálás konvergenciájával. Korát megelőzve, a vállalat tulajdonképpen már 30 éve lefektette az Ipar 4.0 alapjait.

A következő előadásban már az egészen konkrét megoldások kerültek reflektorfénybe. Jamriska Péter, a Beckhoff magyarországi képviseletének applikációs mérnöke mutatta be a cég mozgásvezérlési megoldásait az egyszerű, ponttól-pontig vezérlési módoktól egészen a komplex, szimultán több tengelyes CNC-vezérlésekig.

2016_06_08-Beckhoff_szakmai_napok_23Rövid kávészünetet követően Cserpák Mihály – a Beckhoff Automation Kft. applikációs mérnöke – beszélt a robotika és a Beckhoff kapcsolatáról. Megtudhattuk, hogy a Beckhoff vezérlőrendszerei hogyan képesek további vezérlések, fordítók közbeiktatása nélkül több robottengely, szervomotor egyidejű, valós idejű vezérlésére, akár PLC-ből is. A robotalkalmazás elkészítése sokkal egyszerűbb és könnyebben programozható, a mozgásparancsok akár G-kóddal, akár közvetlenül PLC-ből programozhatóak. Az alkalmazásokkal kapcsolatban nem csak a “hagyományos” csuklós robotokra kell gondolni, hanem akár SCARA és Delta kinematikájú robotok vezérléseire láthattunk megoldásokat.

2016_06_08-Beckhoff_szakmai_napok_13Ehhez az előadáshoz szorosan kapcsolódva következett meghívott előadóként Perity Gábor, a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. értékesítési vezetője. Bevezetőjében ismertette a KUKA magyarországi leányvállalatát, majd rögtön áttért a cég ipari robotjainak bemutatására. A KUKA teljes portfóliója említésre került, a kis teljesítményű robotoktól egészen a nagy teherbírású robotokig.

Előadása során kiemelte az Ipar 4.0 egyik, ha nem leglátványosabb újdonságát, a kollaboratív robotokat, illetve az ezeket a robotokat a hagyományos ipari robotoktól megkülönböztető tulajdonságokat. Többek között az ember-gép együttműködés lehetőségeit boncolgatta, de szóba került a biztonsági zónák elhagyása, pontosabban a kollaboratív alkalmazások feltételei és lehetőségei.

Az előadást követő ebédszünet alatt a résztvevők személyesen is megvitathatták az előadásokon felmerült lehetőségeket és ötleteket a Beckhoff munkatársaival, akik készségesen álltak a látogatók rendelkezésére.

Az ebédet követő előadásokon ismét Cserpák Mihály és Jamriska Péter részletezte a Beckhoff legújabb megoldásait, illetve az újdonságokban rejlő fejlesztési lehetőségeket. A PC-alapú, kiterjesztett kommunikációs alternatívák mellett bemutatásra kerültek az EtherCAT újdonságok is, mint például a vezérlőszekrény nélküli automatizálás felé vezető utat egyengető EtherCAT P technológia.

Az előadások végeztével a megjelentek között ajándékokat is kisorsoltak a Beckhoff munkatársai, majd további személyes beszélgetésekre is volt lehetőség.

Akik lemaradtak a rendezvényről, feltétlenül írják be a naptárukba, hogy 2016. szeptember 29-én, immár második alkalommal megrendezésre kerül az általánosabb témaköröket felölelő Technology Day konferencia!

[nggallery id=”275″]

További információ

A Beckhoff Automation Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]