A SOLIDWORKS IoT megoldása – Versenyképes eszközöket és új technológiát ad a mérnökök kezébe

A jövő globális gazdasági piaca megköveteli a mérnöki, tervezői és gyártó cégektől, hogy folyamatosan új módszereket, technológiákat dolgozzanak ki és új termékeket és rendszereket alkalmazzanak. Az elmúlt 20 év három alapkövére, a CAD-re, a szimulációra és az adatkezelésre építeni már nem elég a versenyben maradáshoz. A digitális világ és a Dolgok Internetének (Internet of Things, IoT) rohamos fejlődésével a különböző iparágakban dolgozó mérnökök is egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy termékeiket már vezeték nélküli rendszerekre/-en tervezik.

Azonban egy ilyen új termék létrehozása és egy online rendszerhez való csatlakoztatása nem egyszerű dolog. Rengeteg új képességet és eszközt kíván, ami átsegíti a mérnököket a gépészeti, elektromos, szoftver és rendszerszintű tervezési nehézségeken. A Dassault Systemés SOLIDWORKS felismerte ezt, ezért olyan eszközöket kínál a mérnököknek, amik biztosítják, hogy a terveiket sikeresen elkészíthessék és megoszthassák online.

Stratégia a Dolgok Internete területén

A csatlakoztatott eszközök rendszere három alappillérre épül. Az első, az összeállítás. Ezek a terv sztenderd alkatrészei, melyek célja, hogy funkcióiknak megfelelően működjenek.  A második a teljesítmény és a szenzorok, ezek lehetővé teszik, hogy a berendezés adatokat gyűjtsön. A harmadik pedig, hogy az eszköz, amin a tervek találhatók internethez kapcsolódjon, hogy az adatok bármikor és bárhol megoszthatók és elemezhetők legyenek.

1. kép A csatlakoztatott eszközök három alappillére.

1. kép A csatlakoztatott eszközök három alappillére.

Más szavakkal a IoT tervezés kulcsa: maga a termék, az internethez való kapcsolódás és az eszköz valamint az adatok bárhonnan történő kezelése. A Dassault Systemes SOLIDWORKS IoT stratégiája, hogy ezeket az alappilléreket beépítse a termékeik házonbelüli fejlesztésébe (SOLIDWORKS, SOLIDWORKS PCB [PCB: Printed Circuit Board – NyÁK: Nyomtatott ÁramKör – a szerk.] és Netvibes)  illetve a partnerterméke, a LogMeln által fejlesztett Xively használatába is.

A SOLIDWORKS segít a tervezésben és termékfejlesztésben, az Xively lehetővé teszi az eszközök felhőhöz való csatlakozását, a Netvibes pedig összegyűjti, analizálja az adatokat és automatizálja azok kezelését. A SOLIDWORKS olyan prémium kategóriás eszközöket kínál, melyek a manuális gépészeti tervezésről, a szoftveres gépészeti, elektromos és online tervezésre történő átállás minden lépésében megoldást nyújtanak. A szoftverek moduláris felépítése lehetővé teszi az eszközök funkcióinak testre szabását a különböző, egyedi munkafolyamatokra. Így a drasztikus változás valóban az adott cég termelésének automatizálását és műveleteinek optimalizálását segíti elő.

SOLIDWORKS PCB – a gépészeti és elektromos tervezés egyesítése

Az IoT termékek a gyors elérhetőség és automatizálás mellett ösztönzik az új technológiák kialakítását. Ennek eredménye, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a gépészeti és elektromos tervezés összehangolása is. Az ECAD és MCAD adatok közti átjárhatóság nem újkeletű dolog. Számos ipari szabványnak megfelelő konvertáló eszközt használnak, hogy az adatokat az egyik formátumból a másikba mozgassák. Azonban ez az adatátvitel nagyon bonyolulttá válik, ha több szoftverrel, különböző verziókkal és metaadatokkal kell dolgozni.

2. kép A SOLIDWORKS PCB integrálja az MCAD és ECAD adatokat

2. kép A SOLIDWORKS PCB integrálja az MCAD és ECAD adatokat

Így született meg az Altium csapatával együttműködve az új termék, a SOLIDWORKS PCB. Az új szoftver jobb integrációt tesz lehetővé a gépészeti (MCAD) és elektromos (ECAD) adatok között. Más MCAD/ECAD közti kommunikációt támogató szoftverekkel szemben, ez a szoftver egy fájlformátumot használ. A program az Altium által kifejlesztett ECAD technológiát alkalmazza, de teljesen integrált a SOLIDWORKS szoftverrendszerébe. A mérnökök 3D CAD modelleket készíthetnek az elektromos tervek alapján, így biztosítva gépészeti és elektromos terveik összehangoltságát. A geometriának, kialakításnak és tűréseknek szigorú szabályoknak kell megfelelniük az IoT-ben. Az MCAD és ECAD egyesítése könnyebbé teszi ezeknek a megkötéseknek való megfelelést.

Az egyesített rendszer működés

A felhasználók a hagyományos módon, olyan eszközökkel tervezhetik meg a nyomtatott áramköröket, mint az ECAD kapcsolásirajz vagy kábeltervező funkciói. Azonban korábban ezek a tervek egy másik platformon, míg most a SW PCB-n keresztül egy szoftverben és egy felhasználói felületen lesznek elérhetők. Az egységes kezelőfelület gyorsabb munkavégzést tesz lehetővé, hiszen nem kell két program között ugrálni valamint a program elsajátítását hívatottak megkönnyíteni a minimalista ikonok is. Azon felül, hogy a villamosmérnökök 3D modellben láthatják elektromos terveiket, hozzáférést kapnak egy megosztott könyvtáárhoz, ami több száz, a beszállítók által használt alkatrészt és elemet tartalmaznak.  A SOLIDWORKS-ben készített ECAD terveket SW PCB felhasználó egy beépített üzenő rendszeren keresztül tudja elküldeni a gépészmérnöknek, aki ha elfogadja a tervmódosításokat, akkor azok azonnal frissülnek az MCAD adatokban. Ha elutasítja a változtatásokat, akkor azok visszaküldésre kerülnek a villamosmérnökhöz. A gépészmérnök végső tervei is ezen az üzenőrendszeren keresztül a villamosmérnökhöz, így biztosítva a két csapat közti folyamatos kommunikációt és módosítások követését.

3. kép A SOLIDWORKS PCB-vel 3D modellben láthatók az elektromos tervek

3. kép A SOLIDWORKS PCB-vel 3D modellben láthatók az elektromos tervek

Az új technológia nagy előnye, hogy az egységes fájlformátum miatt nincs szükség a fájlok konvertálása, amivel rengeteg időt lehet megtakarítani. Ez az egységesítés új lehetőségeket nyit a szimuláció területén is, hiszen a kompatibilis SW PCB fájl más SOLIDWORKS szoftverekkel is könnyen kezelhető. Az ECAD integrációjával még alaposabb betekintést nyerünk a különböző rétegek, anyagok és geometriák kialakításába, így bármilyen ellenőrzést valósághűbben és nagyobb pontossággal tudunk lefuttatni, legyen szó hőtani, áramlástani vagy szerkezeti szimulációról. Továbbá felhasználhatjuk MCAD/ECAD modelljeiket tűrések számításánál, a gyártást elősegítő modell alapú tervezésben (MBD) vagy minőségellenőrzési folyamatokban.

A SOLIDWORKS PCB új technológiájával a felhasználók az Ipar 4.0 élvonalába kerülhetnek, hiszen a gépészmérnöki és villamosmérnöki csapat bevonásával úgy egyszerűsítik le műveletieket, hogy tervezési adatok a megfelelő formátumban és a legfrissebb verzióban kerülnek a gyártáshoz. Ez növekvő produktivitást, rugalmas gyártást és optimalizált munkafolyamatokat tesz lehetővé. Biztosak lehetünk abban, hogy a következő 20 év további fejlesztéseket és forradalmi újítások fog hozni a tervezés és gyártás területén tovább növelve az együttműködést, a vizuális eszközök, a felhő alapú rendszerek és tárolóhelyek alkalmazását valamint a csatlakoztatott eszközök robbanásszerű használatát. Izgalmas idők jönnek, amiknek még csak az elején járunk, de a SOLIDWORKS újszerű megoldásaival olyan eszközöket és képességeket ad mérnökei kezébe, amik használatával a folyamatosan változó piaci körülmények között is versenyelőnyre tehetnek szert.

További információ:

A SOLIDWORKS hivatalos hazai forgalmazója az EuroSolid Kft.

Megosztás
[
    ]