Új Lean szerszámok a Bihlertől

A WIRE2016 szakkiállításon mutatta be a Bihler legújabb, az RM-NC és GRM-NC szervo-vezérelt stancoló-hajlító gépekhez kifejlesztett Lean szerszámait. Legfontosabb előnyei közé tartozik a felére csökkentett válaszidő és gyártási költség, valamint a rendkívül gyors gépbeállítás.

Bihler_Lean_cikk1

A folyamat, mikor a kezelő az RM-NC gépre telepíti az új Lean szerszámot, kívülről rendkívül egyszerűnek tűnik. És végtére, az is, hiszen az új eszközt számos vonatkozásban „lekarcsúsították”. A szerszám alkatrészek számát jelentős mértékben lecsökkentették, a megmaradt alkatrészek 50%-a szabványos, az egyedi szerszám alkatrészek számát pedig minimalizálták. „Ez például azt jelenti, hogy nincs többé szerszám alaplemez”, mondja Marc Walter, a Bihler Technical Sales (Bihler Műszaki Értékesítés) munkatársa. Valamennyi szerszámalkatrész, így a bélyegek és hajlító tüskék közvetlenül felszerelhetők, a standard szerszámmodulokra, így a kezelő – a gyors szerszámcserélő rendszer segítségével – egyszerűen telepítheti ezeket az NC egységekre. Ezt követően a VC 1 vezérlőrendszerrel pozicionálja a szerszámokat, majd beállítja a hajlító tüske löketét. Végül, amennyiben szükséges, a hajlítás végeredménye alapján, az egységek újrapozicionálásával korrigálja a paramétereket, mindezt egy szempillantás alatt. A folyamat eredményeképpen a présgépből rendkívüli gyorsasággal érkeznek a rozsdamentes acélhuzalból készült, stancolt és hajlított alkatrészek.

https://www.youtube.com/watch?v=YLr3hPzy4M8

Egyszerű tervezés, egyszerű design

Az új Lean Szerszám Koncepció előnyei hamar megmutatkoznak. Marc Walter ezt a következőképp magyarázza: “Attól a pillanattól kezdve, hogy a megrendelő először megkeres bennünket, a megvalósíthatóság felmérése nagyon gyors eredményeket garantál. Egyértelműen meghatározásra kerül a huzalból vagy szalagból kivágott és hajlított alkatrészhez szükséges munkaterület. A hajlítási folyamat lépései könnyen tervezhetők, illetve a számítás nagyon kézenfekvő. Ezután a tervező egy egyszerű tervezési módszert követ, mely az egész koncepcióra jellemző közös sémán alapszik.” A bNX softver újrafelhasználható adatbázisában minden standard Lean alkatrész szerepel.

Bihler_Lean_cikk2

A parametrikusan tervezett Lean Szerszám Modell könnyen adaptálható a hajlítandó alkatrészhez. Ez azt jelenti, hogy az egyedi megoldások már a kezdetektől elkerülhetők, és így a költségek is optimális szinten tarthatók, ráadásul a raktárnyilvántartás és a szerszámgyártás is hozzáilleszthető ehhez a szabványhoz. Amennyiben azonban mégis egyedi szerszámokra lenne szükség, a Lean koncepció ezt az opciót sem zárja ki.

Bihler_Lean_cikk3

Gyors, hatékony gyártás

A szerszámalkatrészek gyártása azonnal megkezdhető, a telepítést követően a szervo-vezérelt RM-NC és GRM-NC présgépeken percentként akár 300 alkatrész legyártása is lehetővé válik. „Az ajánlatkéréstől a gyártásig eltelt rövid kivitelezési időnek köszönhetően, a hagyományos mechanikus gépek hajlító szerszámaival összehasonlítva, több mint 50%-os költségmegtakarítás érhető el,” összegzi Marc Walter. „Új termékek – még nagyon kis darabszámban is – gyorsabban és olcsóbban kerülhetnek a piacra, még a versenytársak megjelenése előtt.” A Bihler egy kétnapos tervezői szemináriumot is nyújt az új Lean Szerszám Koncepció elsajátítására. Ezen a szemináriumon a résztvevők megtanulhatják, hogy a szabványos szerszámok megfelelő megválasztásával hogyan érhető el egy jól átlátható, strukturált megközelítés hajlító szerszámaik megtervezéséhez.

 

ForrásBihler

További információ

A Bihler hivatalos honlapján.

A Bihler termékeinek hivatalos magyarországi forgalmazója, az IC-Hungary Kft. honlapján. 

Megosztás
[
    ]