TRUMPF kísérleti üzem az Ipar 4.0 gyakorlati alkalmazására

A szerszámgépeket és lézertechnológiai megoldásokat fejlesztő vállalat nagy lépést tett az Ipar 4.0 gyakorlati megvalósítása felé. Az április 19-23. között Ditzingenben megrendezett INTECH házi kiállításon egy kísérleti gyár koncepcióját mutatták be.

TRUMPF_Industry4.0_cikk4

Egy TRUMPF lemezmegmunkáló egységet telepítettek – a hagyományos lemezmegmunkáló üzemekhez hasonlóan – majd digitalizált munkafolyamatok alapján történő használatra állították át. Az innovatív digitális technológiák alkalmazásának hatására a TruConnect termékek, valamint a vállalat saját digitális üzleti platformja, az AXOOM esetében különösen látványos eredményeket tapasztaltak. Mindez az olyan hatékonyságfokozó megoldásoknak köszönhető, mint például a gépek állapotát figyelő, megjelenítő és kiértékelő MES rendszer. Ez a rendszer teszi lehetővé, hogy egy papírmentes, interaktív megoldásként valós idejű gyártási információkhoz juthassunk, akár egy mobil eszközön keresztül is.

TRUMPF_Industry4.0_cikk2

Az ipari világ egyik úttörő vállalataként az elmúlt évek során a TRUMPF rengeteg energiát fektetett az Ipar 4.0 gyakorlati megvalósításába. “Az Ipar 4.0 talán kissé elvont témának tűnhet, éppen ezért szeretnénk, és kell is jobban megismertetnünk az ügyfeleinkkel, megmutatni, hogy miről is szól és válaszolni a rengeteg, még megválaszolatlan kérdésre. Ez az, amit az ügyfeleink elvárnak tőlünk – és amit mi ígérünk nekik, emelte ki Mathias Kammüller, a vállalat ügyvezető alelnöke és a szerszámgépek üzletágának vezetője. „A lemezmegmunkáló egység egy különleges példája az Ipar 4.0 gyakorlatban való alkalmazásának. Az ilyen jellegű alkalmazásokkal akár 30%-kal is növekedhet a produktivitás az elkövetkező pár évben,” tette hozzá.

A TRUMPF házi kiállításán korábban a vállalat termékportfóliójával, technológiáik tárházával ismerkedhettek az érdeklődők. A mostani alkalommal azonban az új és régi forgácsoló, hegesztő, hajlító és stancoló gépek mellett az átalakított bemutató központot is megismerhetik a Ditzingenbe látogatók. A TruConnect Forum emellett arra is lehetőséget biztosít majd, hogy az ügyfelek egyedi igényei alapján, személyre szabott megoldásokat fejlesszenek intelligens gyáraikhoz.

TRUMPF_Industry4.0_cikk1

Új minősítési koncepciók a Work 4.0-hoz

A technológiai kihívások mellett a TRUMPF a munkahelyek digitalizálásával járó szociális változásokra is nagy figyelmet fordít. „Az Ipar 4.0 megérkezése nagymértékben eltérő feladatokat jelent, melyek más fajta szaktudást igényelnek,” mondta Gerhard Rübling, a vállalat munkaügyi igazgatója és ügyvezető alelnöke. „A fejlődés sebessége miatt ezt a tudást modern tanulási módszerek segítségével kell átadnunk. Éppen ezért, jelenleg is egy új minősítési koncepción dolgozunk, mely jól illeszkedik szakembereink interdiszciplináris és folyamat-orientált feladataihoz.

A TRUMPF szerint a jövőben a mobilitás és az agilitás fogja leginkább meghatározni a munkakörnyezetet. Ennek megfelelően ezek adják a jelenleg is tárgyalás alatt álló, új munkahelyi szövetség alapját. „A merev heti munkarendről egy éves kvóta irányába szeretnénk elmozdítani a rendszert,” magyarázta Gerhard Rübling. „Ez sokkal nagyobb rugalmasságot jelent mind a munkavállaló, mind a vállalat számára.” Ez a lehetőség egyszerűbbé tenné például, hogy reagáljanak az üzemek terhelésének változásaira, emellett a dolgozók a megszokott vakáció mellett további szabadsági lehetőségekkel gazdálkodhatnának.

TRUMPF_Industry4.0_cikk3

Előtérben a partneri kapcsolatok 

Ha a TRUMPF meg akarja tartani jelenlegi versenyképességét, rendkívül fontos, hogy egyetemekkel és nem egyetemi kutató szervezetekkel is tartsa a kapcsolatot. Peter Leibinger, az igazgatóság alelnöke és egyben a lézertechnológiai üzletágának vezetője hozzátette: “Az adatok és a dolgok összekapcsolása rengeteg tényezőn múlik. Az ilyen intézményi kutatási projektekben, ami számos partner együttműködésével zajlik, kulcsfontosságú a vállalat által tett erőfeszítések miatt.” Pontosan ezért, a TRUMPF rendkívül aktív a Code_n innovációs platform partnereként, ami egy hatalmas start-up fesztivált rendez szeptemberben. „Ezen az eseményen a Photonics 4.0 területéről érkező start-up-okkal való eszmecserére, az ötletek megvitatására és a photonics jövőjéhez új lendületet adó közös munkára összpontosítunk első sorban,” mondta Peter Leibinger. A Photonics 4.0 tulajdonképpen az Ipar 4.0 optikai technológiák alkalmazásának hatására bekövetkezett fejlődéséhez kapcsolódik.

 Forrás TRUMPF

További információ:

A TRUMPF Hungary Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]