Sikertörténet a Szilassy és Türk Kft.-nél – Az innováció mellett döntöttek, SolidWorks Premiumra váltottak

A kisebb, egyedi és kisszériás gépgyártó cégek nincsenek egyszerű helyzetben. Az egyre inkább embert próbáló gazdasági körülmények között, a szoros árversenyben talpon maradni, az egyre rövidebb gyártási határidőket tartani csak folyamatos innováció mellett lehetséges. A költségek csökkentése mellett ma már egyáltalán nem megengedhetők a gyártásban elkövetett hibák, mindent elsőre, kitűnő minőségben kell a megrendelőknek leszállítani. Hogyan találhatunk erre a problémára megoldást?

A Szilassy és Türk Kft. ebben a kiélezett helyzetben az innováció útját választotta. Felismerték, hogy a gyártmány- és a hozzá kapcsolódó gyártástervezés során nagy figyelmet kell fordítani az alapos előkészítésre és elemzésekre. Így nemcsak a későbbi hibák költségeit csökkenthetik akár teljesen nullára, hanem a megrendelőik is jóval pontosabb és látványosabb árajánlat alapján dönthetnek az egyes beruházásokról. Ehhez jelentősen hozzájárult, hogy a SolidWorks Premium csomagjára váltottak.

A Szilassy és Türk Kft. 1996-os megalakulása óta kisszériás mezőgazdasági és ipari gépek és gépalkatrészek tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. A cég folyamatos fejlődését jól bizonyítja, hogy mára egy 10 000 m2-es saját telephelyen, 1000 m2-es üzemcsarnokban végzi tevékenységét.

A cég az általános fémmegmunkálási eljárások mellett folyamatosan bővítette a rendelkezésre álló technológiákat. A számos hegesztési, lemezhajlítási, darabolási eljárás mellett modern, CNC-vezérelt marási, esztergálási és gépi láng- és plazmavágási eljárással bővült az elérhető és alkalmazható fémmegmunkálási eljárások köre. Emellett – ha szükséges – festést és fényezést is biztosítanak ügyfeleiknek.

Miben léphettek előre?

A cégnél a 2000-es évek eleje óta alkalmazzák SolidWorks 3D-s tervezőrendszerét. 2015-ig a program Standard csomagját használták, de ebben az évben a Premium csomag megvásárlása mellett döntöttek. És egyáltalán nem bánták meg.

2016_03_31_Eurosolid_Szilassy_es_Turk_06

„Tervezés és gyártás szempontjából is észrevehetően nőtt a cég hatékonysága az új lehetőségeknek köszönhetően – mesélte Baraksó Miklós, a Szilassy és Türk Kft. konstruktőre. – A Premium-szolgáltatások nagymértékben segítik a tervezési- és gyártási folyamatainkat: A Toolbox modul segítségével pontosabb összeállításokat hozhatunk létre, ami anyagbeszerzésnél a kötőelemek szükséges mennyiségének beszerzését teszi egyszerűbbé, továbbá a gyártásban a gyártási rajzokról könnyedén meghatározható a szükséges kötőelemek típusa és helye. A Solidworks Simulation modul segítségével rengeteg részegységet optimalizáltunk, amivel jelentős súlycsökkentést tudtunk elérni az aktuális projektekben. A PhotoView modullal olyan renderelt látványterveket tudunk létrehozni, amelyek minden bizonnyal elősegítették az aktuális projektek megrendelését.”

Az egyik legnagyobb előrelépést a szimulációs feladatok házon belüli elvégzése jelentette. „Az elmúlt egy évre visszatekintve jelentősen nem nőtt azoknak a munkáknak a száma, amelyeket szimuláció nélkül nem tudtunk volna elvállalni, de amihez szükség volt szimulációs vizsgálatra, ott ezt a cégen belül meg tudtuk oldani, és ez jelentősen meggyorsította a munkánkat – mondta Baraksó Miklós. – Eddig a projektek körülbelül negyedét kellett szimulációs eszközökkel ellenőriznünk. Ma már viszont minden projektünknél alkalmazzuk, önellenőrzés céljából.”

Hatékonyabbak a piacon

Türk Árpád, a cég ügyvezetője is pozitív tapasztalatokat szerzett a szoftver beruházása után. „Tervezés és gyártás szempontjából is észrevehetően nőtt a cég hatékonysága az új lehetőségeknek köszönhetően – jegyezte meg a szakember. – Ha korábban kértek tőlünk látványterveket a termékkel kapcsolatban, akkor csak renderelés nélküli axonometrikus vagy nézeti képeket tudtunk küldeni a megrendelő részére. Az új modulokkal ez a probléma teljesen megszűnt.”

Türk Árpád: „A Standardről a Premium változatra történő váltás kimagasló eredményeket hozott.”

Türk Árpád: „A Standardről a Premium változatra történő váltás kimagasló eredményeket hozott.”

Ezek a fejlesztések természetesen a cég sikeres szereplésére is hatással voltak. „Az új rendszernek köszönhetően sokkal jobban és hatékonyabban tudunk részt venni a piaci versenyeken. Sokkal könnyebben át tudjuk adni azt a gondolatot ügyfeleinknek, amelyet képviselünk. Így számukra is egyértelműbb, milyen lesz az elkészült termék, és ez jelentősen lecsökkenti a félreértésekből eredő hibákat. Nagyon nagy bizalmat is ébreszt, hogy 3-4 napos tervezés után adjuk ajánlatainkat, tehát érzik, hogy komolyan vesszük az ajánlatkérésüket. A SolidWorks nélkül ezt a munkát nem tudnánk hatékonyan elvégezni” – összegzett Türk Árpád.

Az ilyen alaposan kidolgozott árajánlat és a belefektetett tervezői munka – ha nem lesz belőle megrendelés – első ránézésre kidobott pénznek tűnik.

„Sokkal nagyobb megtakarítást érünk el ezzel az előre elvégzett munkával, mint korábban. Pontosan tudjuk tervezni a gyártás költségeit, és pontosan tudjuk tervezni ennek a nyereségvonzatát is. Még akkor is megéri rááldozni a 3-4 napos tervezési munkát, ha a termék nem kerül megrendelésre, mivel így elkerülhető az a hiba, hogy tíz embernek kelljen két napig javítania egy félretervezett terméket, amely nem maradéktalanul felel meg a megrendelőnek” – vont mérleget az ügyvezető.

Elégedettek, de nem állnak meg

Türk Árpád elégedetten nyilatkozott az eddigi tapasztalatok alapján, de a fejlődés – és így a fejlesztések – nem állnak, nem állhatnak meg. „Jövőbeni terveink közé tartozik, hogy beruházunk a SolidWorks Composerre, amellyel – reményeink szerint – a jelenleg egy-két hétig tartó gépkönyvkészítést tudnánk gyorsabban és egyszerűbben elvégezni. A SolidCAM-mel pedig szeretnénk a kézi programozásról a CAM-rendszerben történő programozásra áttérni – vázolta a jövőbe terveket. – A Standardről a Premiumra történő váltás kimagasló eredményeket hozott. Bízom abban, hogy a jövőbeni beszerzések is legalább ekkora előrelépést jelentenek majd cégünk életében.”

További információ

A SOLIDWORKS hivatalos hazai forgalmazója az EuroSolid Kft.

Megosztás
[
    ]