Saturendszerek az 5-tengelyes megmunkáláshoz – Kifogástalan Befogástechnika

hilma-fokep

Az ütközés nélküli szerszámutak a hatékony 5-tengelyes megmunkálás alapfeltételét képezik. A német Roemheld-Hilma cég MC és SCS befogórendszerei kifejezetten az 5-tengelyes megmunkálás követelményeinek megfelelően lettek kifejlesztve. Egy gyorscsere-blokkokkal vagy egy egyszerű magasítóval (QUINTUS) együtt alkalmazva megnövekszik a szerszámgépek orsói és szerszámai számára biztosított szabad tér is. Ez a befogórendszer összességében egy komplexebb megmunkálást tesz lehetővé a felhasználók számára, mellyel időt és költségeket spórolhatnak meg.

A zárt orsótér megvédi az összes mozgó alkatrészt a forgács-behatolással szemben. Tekintettel arra, hogy nem igényel erőátvitelt, ezeknek a pofáknak az alkalmazása nem okoz befogóerőkből eredő veszteségeket. Az automatizált folyamatokhoz a hidraulikus változatok használhatóak. Zárt felépítésük lehetővé teszi a szabványos szerszámok használatát. A ráfordított pénz és a befogástechnikai beruházás gyorsan megtérül.

A kívánt megmunkálási feladatnak megfelelő számos befogópofa növeli a rendszer termelékenységét: Gripp-pofák, lengő-pofák, lépcsős-pofák, lágy-pofák és prizmás-pofák. Ezek az innovatív befogó-pofák a munkadarab-rögzítés területén teljesen új lehetőségeket nyújtanak.

MC és SCS befogórendszer

A Roemheld-Hilma befogórendszerek MC és SCS sorozatai főképpen az 5-tengelyes megmunkálások számára nyújtanak előnyöket. Zárt felépítésüknek köszönhetően minimálisra csökken a befogórendszer és a géporsó közötti ütközés veszélye. A rendszer felépítése révén ezen kívül szabványos szerszámokkal is könnyen megmunkálhatóak, ill. hozzáférhetőek a kisméretű munkadarabok is. Az MC és SCS sorozatú befogórendszerek a Quintus gyorscsere-blokkokkal kombinálva további előnyöket biztosítanak. Egyrészt a gépasztal számára fontos távolságot, másrészt a belső felszerszámozás helyett a külső felszerelést teszik lehetővé, így meghosszabbítva a gép futásidejét. A Gripp-, lengő-, lépcsős-, lágy- és prizmás-pofák átfogó pofaprogramja számos megmunkálási feladatnál teszi alkalmazhatóvá az MC és SCS befogórendszereket.

[nggallery id=272]

A rendszer előnyei:

  • Ütközésmentes szerszámutak
  • A zárt felépítés révén használhatóvá válnak a rövid szabványos szerszámok
  • Központos- vagy fixpofákkal ellenében történő befogás
  • A zárt orsótér kizárja a forgács bejutását
  • Mechanikus vagy hidraulikus működtetés
  • Rugalmas alkalmazás, számos tartozékkal és pofaprogrammal

MC-sorozat felépítése

A. Mechanikus működtetés, központosított szorítással
40, 60, 100 és 125 mm pofaszélességgel

B. Hidraulikus működtetés, központosított szorítással
100 mm pofaszélességgel

C. Mechanikus működtetés, fix pofával
40, 60 és 100 mm pofaszélességgel

D. Hidraulikus működtetés, fix pofával
60 mm pofaszélességgel

SCS-sorozat felépítése

  • Mechanikus vagy hidraulikus működtetés, fix pofával
  • 80 és 120 mm-es pofaszélességgel

További információk érhetőek el az alábbi linken a gyártó honlapján:

https://www.roemheld-gruppe.de/en/products/workpiece-clamping-systems-machine-vices/5-axis-machining.html

Írta Csonka Szabolcs

GIMEX-Hidraulika Kft.

További információ:

A GIMEX-Hidraulika Kft. honlapján.
E-mail: info@gimex.hu

Megosztás
[
    ]