Precizitás, ami meggyőz

Nagypontosságú szerszám találkozik nagypontosságú géppel

Közszájon forog a keménymarás, de számos tényező játszik fontos szerepet. Ezért a keményfém szerszám, befogórendszer és a gép – folyamat tökéletes összhangban kell legyen. A Wedco osztrák szerszámgyártó nem csak precíz keményfém szerszámokat ajánl, hanem a szükséges folyamattudást is. Hogy a kutatás és fejlesztés terén a legjobb eredményeket érjék el, ezért a saját bemutatóteremben az új és továbbfejlesztett szerszámokat, egy Yasda YBM Vi40 öttengelyes megmunkáló központon tesztelik.

Az 1991-ben Bécsben alapított Wedco GmbH, mint preciziós egyedi szerszámok, fúrók, marók gyártója és világmárkák vezérképviselőjeként ismert már az osztrák határokon túl is. A nagy siker egy konzekvens cégfilozófián alapszik, ahogy azt az ügyvezető, Ing. Edip Bayizitlioglu elárulja: „Modern, rugalmas, különösen stabil es innovativ: így mutatjuk magunkat évek óta a piacon. Hozzáértő tanácsadás minden szinten, a legmagasabb termelékenység, szállítási hűség és vevő közeliség a követelmény vevőink sikeréért.“

Kutatás & fejlesztés mint szerepvállalás

A Wedco a kutatást és fejlesztést nagy komolysággal kezeli. „Vevőinket a forgácsolástechnikában folyamatosan foglalkoztatja a költség nyomás, így minket is évek óta. A válasz csak egy hatékonyabb gyártás lehet. Ehhez mi magas minőségű szerszámokkal és gyártási tudással tudunk hozzájarulni“, mondja Horst Payr, a Wedco műszaki- és kutatás & fejlesztési vezetője.

cncmedia_orangehr

 

 

„Vevőink kihívásai alapján, alapanyag vagy használati feltételek szerint – legyen az nagyolás, finom simítás, trochoid marás stb. – optimalizáljuk a meglévő megoldást keményfém összetevők, geometria és bevonat tekintetében.“

Horst Payr, a WEDCO Tool Competence műszaki- és
kutatás & fejlesztési vezetője

cncmedia_orangehr

Számtalan sikeresen lezárt kutatási projekt, a speciális keményfém szerszámok széles spektruma, különböző anyagokhoz, teszi ki részlege aprolékos munkáját. Ebben nem mindig újfajta szerszámok kifejlesztéséről van szó, hanem elsősorban meglevő szerszámok modosításáról. „Vevőink kihívásai alapján, alapanyag vagy használati feltételek szerint – legyen az nagyolás, finom simítás, trochoid marás stb. – optimalizáljuk a meglévő megoldást keményfém összetevők, geometria és bevonat terén is“, magyarázza Payr úr. Itt több különböző paramétert kell egymással összhangba hozni.

„Elsődlegesen meg lehet ugyan határozni pár dolgot megalapozott folyamattudással és különböző szimulációs modellel, de csak a gépen való tesztelés után lehet visszacsatolást kapni például a forgácsképződésről, stb. és további paraméter finomítást végezni“, mondja Payr úr meggyőződéssel.

   

1-2. kép: Kereken egy éve használ a Wedco a saját alkalmazás központjában egy mérőhasáb pontosságú, Yasda YBM Vi40 5-tengelyes megmunkáló központot, amin új és továbbfejlesztett szerszámokat tesztel.

Folyamatbiztonság a kezdetektől

Ezért több mint 10 éve ellenőrizzük a Wedco által fejlesztett katalógus, fél-standard es egyedi szerszámokat először házon belül. „A szerszámoknak gombnyomásra működniük kell a vevőnél“, hangsúlyozza Payr úr.

A Wedco-nál a szerszámokat rövid ideje egy vertikális, mérőhasáb pontosságú, japán Yasda YBM Vi40 megmunkáló központon tesztelik, amit Ausztriában a TECNO.team forgalmaz. „Egyre többször van dolgunk feladatokkal az edzett és a tömör keményfém megmunkálások terén. A kinyúlások egyre komplexebbek a keményfém betéteknél, és az alkatrészeket egyre többször kell, gyártási költség megtakarítás miatt, lehetőleg egy felfogásból készre munkálni. Ez azt jelenti, hogy a szikraforgácsolásnak es a polírozásnak ki kell esnie. „Ilyen magas pontosság és felületi minőséghez, a megfelelő szerszám mellett egy nagyon stabil, nagyon dinamikus es nagyon pontos szerszámgép is szükséges. Mindezt a Yasda YBM Vi40 gépben talaltuk meg“, indokolja a döntést Payr úr.

YBM Vi40 – legnagyobb pontossag edzett marásnál

„Yasda a szerszámgépgyártók között az abszolút csúcsszegmensbe tartozik. Az 5-tengelyes YBM Vi40 megmunkáló központtal semmi sem állhat útjába a nagy pontosságú kemény marásnak 65 HRC-ig, ez Wolfgang Ernst, a TECNO.team GmbH ügyvezetőjének meggyőződése.

cncmedia_orangehr

 

 

“A Yasda a szerszámgépgyártók között az abszolút csúcsszegmensbe tartozik. A Vertikális 5-tengelyes YBM Vi40 megmunkáló központtal semmi sem állhat útjába a nagy pontosságú kemény marásnak 65 HRC-ig”

Wolfgang Ernst, a TECNO.team GmbH ügyvezetője

cncmedia_orangehr

Alapvető követelmény egy géppel szemben az edzett, vagy kemény anyag ennyire jó megmunkálásánál az ennek megfelelően nagy géptömeg. Erről az alapvető stabilitásról az YBM Vi40-nel a 12 tonna önsúly gondoskodik. A modern gépeknél azonban dinamikának is jelen kell lennie, hogy elfogadják a felhasználók. A simitási folyamatoknál például nagy szükség van dinamikára a kivánt felületi minőség eléréséhez. „Ezért találhatók a gép nehéz elemei közel a súlyponthoz. Ez előnyős hatással van a dinamikara“ folytatja Ernst úr.

A magas alapstabilitás gondoskodik arról is, hogy a rezgések a megmunkálás közben nagy mértékben csökkenjenek. Ennek következménye, hogy a szerszám élettartamok magasan tarthatóak. „A Yasda természetesen érdekelt abban, hogy a szerszámgyártók ezt igazolni is tudják“ hangsúlyozza Enst úr. Ezért látja a Wedco-t egy optimális felhasználóként ehhez a géphez.

Nagy tömeg magas dinamikával

A különleges stabilitásnak köszönhetően a Yasda-megmunkáló központok nem csak a kemény marásra hivatottak, hanem ehhez még nagy pontosságal is bírnak. A YBM Vi40 ráállási pontossága X/Y/Z tengelyeken 1 µm alatt van. „Az, hogy a vezerlésen a negyedik tizedes jegyig jutunk, már óriási. Ez mutatja a Yasda filozófiáját és teszi sajátjává a felhasználás technika vezetője, Rene Badawy a Wedco-nál.

3. kép: A különleges stabilitás alapján a Yasda megmunkáló központok nem csak kemény marásra hivatottak, hanem ehhez még nagy pontosságal is bírnak. A YBM Vi40 ráállási pontossága az X/Y/Z tengelyeken 1 µm alatt van.

Ahhoz, hogy az YBM Vi40 5 tengellyel is pontos munkadarabot készíthessen, a körasztal középpontja abszolút precíz kell hogy legyen. A magas erők miatt a B-tengelyt egy csigahajtás mozgatja, hogy biztosított legyen a nagy stabilitás. A lineáris tengelyek ebben az összefüggésben csak minimális hőtágulást mutathatnak hosszabb folyamatos megmunkálás esetén is. Ezenkívül a gép mindegyik neuralgikus ponton – mint a X-tengely szán, keresztgerenda, B- es C-tengely, valamint az Y-tengely alapkivitelben aktív hűtést kapnak, és szenzorokon keresztül a referencia helyiség hőmérsékletéhez igazodnak. Ahhoz, hogy a magas forgácsolási tejesítmény és a felületi minőség lehetséges legyen, a YASDA átedzett es leppelt vezetéseket használ.

Nagypontosságú főorsó

A YASDA gépgyártását egy mélyreható gyártás jellemzi. Így a főorsókat is saját maga fejleszti és gyártja. A gépeket kétféle főorsóval szállítja (24. 000 1/min  18, 5 kW-al  illetve  30. 000 1/min  11 kW-al  100 % ED-nal ), amiket jól kitalált konstrukció tüntet ki. A YASDA által kifejleszett főorsó önszabályozó csapágyelőfeszítéssel, képes egy relatív magas alapfeszítést felmutatni még hideg állapotában is. Magas fordulatszámoknál hőmérséklet függően csökken az előfeszítés. „Így a főorsó futáspontossága folyamatosan  1,0 µm alatt marad.“, magyarázza Wolfgang Ernst.

cncmedia_orangehr

Megmunkálási példa

Alapanyag: 42CrMo4,
Nyers méretek: 250 x 150 x 40 mm,
Szerszám: WEDCO TWIST, Ø 12 mm,
AP: 24 mm,
Ae: 0,0125xD,
Vc: 424 m/min,
Fz: 0,14 mm,
Megmunkálási idő: 8 min 33 sec.,
Forgácsidő térfogat: 84 cm³ / min.

cncmedia_orangehr

A Wedco-nál az YBM Vi40 gép Nikken BT40 Big-Plus alaptartókkal van felszerelve, amik még tovább növelik a stabilitást és a futáspontosságot. „Nagy előny a Big-Plus-nál a dupla felfekvés és a kúp (SK alak). A kúp hordozó felülete a Nikken-nel 85%-al, lényegesen magasabb mint a hagyományos alaptartóknál. “, tudja Horst Payr.

A keménymegmunkálas sok előnyt rejt önmagában

„Sok vállalkozásnak előbb meg kell győznie magát a keménymegmunkálásról. Egy nagy részük továbbra is a klasszikus utat követi a lágymegmunkálás és edzésen át a valamilyen szikraforgácsolásig. Ez a gyártási folyamat azonban jelentősen körülményesebb, mint a munkadarabot egyben keményen készremunkálni. Az YBM Vi40-el ez 65 HRC-ig problémamentesen lehetséges“, foglalja össze Wolfgang Ernst.

4. kép: A közösen elért precizitásról meggyőződve (balról jobbra):
Rene Badawy, Horst Payer es Wolfgang Ernst

Ezt Horst Payr csak megerősíteni tudja: „Ha az ember optimalizált VHM szerszámokat használ nagyon precíz nagy dinamikájú gépeken, akkor egy meggyőző precizitás jön létre. “

További információ:

A Wedco hivatalos weblapja.

A TECNO.team hivatalos weblapja.