Összefoglaló a DMG MORI ECOLINE Napokról

A kis- és középvállalatok számára a szerszámgéppark kiépítésénél vagy fejlesztésénél a beruházások költsége bizony egy nagyon fontos tényező. A legtöbb esetben a gyártandó alkatrészek nem követelik meg a műszakilag megvalósítható legnagyobb pontosságot, viszont ezeknek a cégeknek egy olyan komplett csomagra van szüksége, ami optimálisan ötvözi azokat a technikai tulajdonságokat és opcionális kiegészítő lehetőségeket, amik egy megbízható alapot adnak az elkövetkező évekre tervezett folyamatos növekedéshez. Mindezt persze, ahogy említettük, elérhető áron.

Erre a kihívásra a DMG MORI válasza az ECOLINE szerszámgép család, amely olyan belépő kategóriás modellekből áll, melyekkel egyaránt lefedhetők az univerzális esztergálási és marási feladatok is. Az ECOLINE Napok során erről a palettáról ismerkedhettünk meg két konkrét géptípussal, az ecoTurn 450 esztergával és az ecoMill 600 V függőleges megmunkáló központtal. A két szerszámgépet az elméleti ismertetők után természetesen egy forgácsolási workshop keretében testközelből is megtekinthettük a DMG MORI Technológiai Központjában.

ecoMill 600 V

Az ecoMill V sorozata egy öntvény alapra épített C-vázas megmunkáló központ család, melyben jelenleg 3 modell érhető el. Az alapvető különbséget az egyes modellek között az X irányú mozgástartomány és a maximális terhelhetőség jelenti. Az ecoMill 600 V esetében ez a mozgástartomány 600 mm, míg a felhelyezhető munkadarab maximális tömege 600 kg lehet.

A legfrissebb ecoMill verzió újdonsága a teljesen átdolgozott ECOLINE dizájn, mellyel a DMG MORI célja az volt, hogy jobb ergonómiát, a szerszámgépbe való jobb betekintési lehetőséget és nagyobb értéktartást érjenek el. Az egyes modellek tágas munkaterét úgy alakították ki, hogy az asztal magassága 850 mm legyen, ezzel jelentősen könnyítve a munkadarab betöltési is eltávolítási feladatokat. A szerszámtáron elhelyezhető opcionális ablak segítségével pedig a gép szerszámozása akár működés közben is elvégezhető. A maximális értéktartásról kopás- és karcálló felületek és bevonatolt fém alkatrészek gondoskodnak a szerszámgép minden részegységén.

A gondosan kialakított felépítés mellett persze a gép teljesítménye és pontossága is tökéletesen megfelel az elvárásoknak. A tengelyek 6 μm-en belüli pozicionálásáról közvetlen hajtással szerelt golyósorsók gondoskodnak, melyekhez opcionálisan lineáris mérőlécek is elérhetők, ha ennél még pontosabb beállásra lenne szükség. A főorsóval elérhető maximális fordulatszám 12.000 ford/perc, míg a szerszámgép alapkivitelben egy 30 férőhelyes szerszámtárral rendelkezik.

Az egyedi igények kielégítésére az alapmodellekhez számos kiegészítő funkció is elérhető, köztük a már említett lináris mérőlécekkel és a 12 bar nyomású belső hűtőrendszerrel. A felhasználó a vezérlések terén is több opcióból választhat: elérhető a DMG MORI legújabb 19″-os multi-touch SLIMline vezérlőpanelje, Operate rendszerben Siemens alapokon, illetve a 15″-os SLIMline panel, MAPPS IV rendszerben FANUC alapokon is.

ecoTurn 450

Az új ECOLINE dizájnnal felépített ecoTurn 450 egy olyan univerzális eszterga, melynek számos tulajdonsága eddig csak a felső kategóriás szegmensben volt megtalálható. A DMG MORI stratégiájának fontos eleme, hogy belépő kategóriás gépeit is olyan technológiákkal szereli fel, melyek hosszú éveken át tartó magas szintű megbízhatóságot és értéktartást garantálnak. Az 5.8 m2 alapterületű eszterga kompakt kialakításán felül további extra a munkatérhez való jó hozzáférhetőség és a forgácsvédelemmel ellátott, nagy betekintő ablak.

Az ecoTurn 450 technikai paraméterei között maximális 4.000 ford/perc-es főorsó sebesség és 370 Nm-es nyomaték szerepel, míg az X- és Z-tengelyek gyorsjárati sebessége 30 m/perc. Az eszterga rúdáteresztése Ø80 mm, a +/- 60 mm-es Y irányú mozgástartomány pedig megfelelő szabadságot biztosít a különféle fúvókák, perselyek és egyéb forgásszimmetrikus alkatrészek hatékony megmunkálásához.

A 45°-os szögben döntött öntvényágy garantálja az optimális forgácselvezetést, miközben szilárd alapot nyújt a megmunkálási folyamatok közben fellépő rezgések és erőhatások elnyeléséhez. A VDI rendszerű szervó revolver opcionálisan akár 12 hajtott szerszámmal és 6 szerszámtartó blokkal is felszerelhető, ami magas gyártási rugalmasságot biztosít a felhasználó számára. A DMG MORI megoldás alapú filozófiájával összhangban ehhez a géptípushoz is számos kiegészítő érhető el az egyedi kihívások hatékony megoldásának érdekében.

További információ

A DMG MORI Hungary Kft. honlapján.

A DMG  MORI Hungary Kft. kapcsolattartója:

Kovács Gábor
Tel.: +36 1 430 16 14
Fax: +36 1 430 16 15
Mobile: +36 30 676 36 21
gabor.kovacs@dmgmori.com

DMG MORI Hungary Kft.
Vegyész u. 17-25, B. Épület
HU-1116 Budapest