Maradékanyag megmunkálás DELMIA-val

Megmunkálás során számos esetben találkozhatunk a maradékanyag megfelelő forgácsolásának problémájával. Gyakorlati tapasztalat, hogy leginkább a különböző sarkokban és belső lekerekítésekben jönnek létre ezek a fennmaradó anyagmennyiségek. Ezeknek a maradékanyagoknak az újbóli kiválasztása jelentős időigényt és megfelelő tapasztalatot igényel.

Erre a problémára hatékony megoldást kínál a V5 és a 3DEXPERIENCE DELMIA felhasználói számára is elérhető lehetőség. Cikkünkben a Rework Area opció, vagyis a maradékanyag megmunkálás kerül bemutatásra.

DELMIA_maradek_slider

Rework Area – Maradékanyag megmunkálás

Az opciónak köszönhetően egyszerűen és gyorsan azonosíthatóak a geometriák, illetve készíthetőek műveletek azokra a területekre, ahol a megelőző műveletek felesleges anyagmennyiséget hagytak hátra.

A maradékanyag létrejötte általában két fő okra vezethető vissza:

  • túl nagy szerszám alkalmazása – vagyis a szerszám nem fér hozzá az adott területhez,
  • nem megfelelő technológiai paraméterek – például túl nagy radiális vagy axiális fogásvétel.

Alkalmazása során már csak azok az elemek lesznek megmunkálva, ahol maradékanyag található.

Az újramunkálandó geometria 3 módon választható ki:

  1. kiválasztható az egész alkatrész,
  2. meghatározhatunk csak bizonyos felületeket vagy geometriai elemeket,
  3. valamint kijelölhető egy meglévő művelet is.

Ezekhez a kiválasztott geometriákhoz hozzáadhatunk tetszőleges offset-értéket is, így a maradékanyag meghatározása ennek a ráhagyásnak a figyelembevételével fog történni – vagyis a technológiai ráhagyás értéke nem fog megjelenni maradékanyagként.

A geometriai kiválasztás után szükség van egy referencia-szerszám meghatározására is. Kiválaszthatunk meglévő szerszámot, illetve a párbeszéd-ablakban megadhatunk új szerszám-paramétereket is. A szoftver ezeket a referencia értékeket fogja felhasználni a maradékanyag számítására, vagyis hogy melyik szerszám pontosan mekkora felesleget hagy a munkadarabon.

A geometria és a referencia-szerszám meghatározása után a szoftver kiszámolja és grafikusan megjeleníti a modellen azokat a területeket, ahol felesleges anyagmennyiség található.

Az azonosított területeket a szoftver két típusra bontja: horizontális és vertikális területekre. Szükség esetén tovább szerkeszthetjük ezeket a területeket, és dönthetünk arról is, hogy bizonyos kiválasztott területek meg legyenek-e munkálva az adott műveletekben vagy ne.

A szerkesztését követően meghatározhatjuk, hogy az újramunkálás műveleteit hova szeretnénk beilleszteni a műveleti sorrendben. Kiválaszthatjuk, hogy ezekhez az operációkhoz melyik meglévő szerszámot rendelje hozzá a szoftver, valamint milyen stratégiával kívánjuk ezeket megmunkálni.

A műveletek beillesztését követően azok automatikusan megjelennek a műveleti sorrendben, nekünk mindössze a szerszámpályát kell kiszámoltatni a szoftverrel. Szükség esetén a műveletek tovább szerkeszthetőek az egyedi igényeknek megfelelően.

A megoldás felgyorsítja és egyszerűbbé teszi a CAM programok létrehozását és a maradékanyagok forgácsolását. Használatával növelhető a tervezési folyamat hatékonysága és a folyamatbiztonság, melyel jelentős időt és költséget takaríthatnak meg a felhasználók.

További információ

A DELMIA szoftver hazai forgalmazója a CAD-Terv Kft.

Megosztás
[
    ]