Mágneses Szerszámrögzítő Rendszerek – Kifogástalan Befogástechnika

Az egyre növekvő vevői igények és a csökkenő darabszámok folyamatosan új kihívást jelentenek a munkadarab előállítása során. Valamennyi szemlélet középpontjában a gazdaságos termékgyártás áll. Épp ezért a szerszám-befogástechnika területén is új lépésekre van szükség, megfelelő megoldást nyújtanak a német Roemheld-Hilma cég M-TECS szerszámrögzítő rendszerei, hogy a lehető legrugalmasabban alkalmazkodjunk a vevői igények kielégítéséhez.

A termékgyártási költségmegtakarítás napjainkban elsősorban technológiai ciklusidők csökkentésére korlátozódik, viszont a mágneses gyorscserélő rendszerek alkalmazásával hihetetlenül megnő a gépek gyártási kapacitása, mivel drasztikusan lecsökkennek az átállási idők, leegyszerűsödik a szerszám-csere folyamata.

A mágneses rögzítő-lapok a legkülönbözőbb szakmák számára kínálnak megoldást a szerszámok lehető leggyorsabb cseréjének eléréséhez, mint például a hőre lágyuló-, elasztomer duroplasztokhoz, fröccsöntéshez, fémalakító- és marási műveletekhez. Ahol gyakran kell a szerszámokat cserélgetni, ahol maga a csere, a szerszám rögzítése nem egyszerű feladat (kevés hely, nehézkes hozzáférhetőség), ott van létjogosultsága a mágneses szerszámcsere alkalmazásának, drasztikusan lecsökkentve vele az átszerszámozási időket.

A mágneses rögzítő rendszerek, ill. lefogólapok kifejezetten a fröccsöntő-gépekhez, gumiprésekhez, présöntőgépekhez, a fémalakító gépek formatartóihoz, préseihez és a marógépekhez lettek kifejlesztve. Az összes nem szabványos alakos szerszámot – mivel elmarad a szerszámok szabványosítása – átalakítás nélkül, problémamentesen és gyorsan ki lehet cserélni.

Az „M-TECS“ sorozat a mágneses befogástechnika számára a legmagasabb szintű gyorsbefogás-technikát jelenti.

Legfontosabb előnyei a felhasználók számára:

  • Elmarad a szerszámok szabványosítása
  • Már nem játszik szerepet a szerszámperem magassága
  • Csekély állásidők, alacsony szerelési költségek
  • Nagyobb termelékenység
  • Problémamentes befogás még a hozzáférhetetlen helyeken is
  • Folyamatellenőrzés, és ezáltal abszolút biztonság
  • Teljes felületű rögzítő erő és eltolódás mentes befogás
  • Csekély szerszámkopás
  • Csökkenő karbantartási költségek

A mágneses befogórendszerek működési elve

A mágneses lefogó-technika a permanens elektromágnes elvén működik, így áramkimaradás esetén is biztonságosan működik. A villamos energiára lényegében csak 2 másodpercig van szükség, a felmágnesezéshez (rögzítéshez) illetve a kilazításhoz. Üzem közben a rendszer a villamos áramtól függetlenül működik.

A mágneses erő egy igen lapos, magasan koncentrált mágneses mezőben jön létre. Ez csak néhány milliméter mélyen hatol a szerszám alaplapjába, és nincs hatással magára a szerszámra és a termékre. Az így elérhető mágneses erő 2-5 kg/cm² között mozog, a felület méretétől egyenes arányban függ, és a szerszám méretével egyenes arányban növekszik. Kb. 500, 1000 vagy 4000 kN-os befogóerő hozható létre. A mágnes-lap konstrukciója igen rugalmas, mérete és nagysága a felhasználói igényeknek megfelelően módosítható. A lap vastagsága 47 – 75 mm között mozog.

[nggallery id=273]

A mágnes-lapon könnyen kialakíthatók a kidobók, a központosító-gyűrűk ill. a tájolócsapok számára szükséges kiegészítő furatok, valamint a fémalakításhoz szükséges lyukasztóhelyek. A mágnes-lapok alakjával szemben nincsenek korlátok. Kérésre a rendszer 240 C°-os hőmérséklet tartományig alkalmazható és még az erős szennyezettséget, leválasztó-anyagmennyiséget és vákuumot is elviseli. A hozzá szállított külön vezérlés állandóan ellenőrzi a rögzítés állapotát, a hőmérsékletét és a szerszám helyzetét, ezzel nagyban biztosítva az automatikus folyamat biztonságát.

A rendszer maga nem tartalmaz mozgó elemeket, és nem igényel karbantartást. Szinte minden présre gond nélkül utólagosan is felszerelhető, ill. az újakba beépíthető. A rendszer két állandó (permanens) mágnes-lapból, egy vezérlésből, távirányításból, komplett kábelkészletből áll, felszerelése csupán néhány órát igényel. A géphez csatlakozása lehet EUROMAP vagy a vevő által kívánt rendszerű.

hilma-mtech-2

A mágneses befogórendszer biztonsága

A mágneses befogórendszerekhez szállított vezérlés a gép vezérlésével kombinálva biztosítja a kezelőszemélyzet és a gépek biztonságát. A vezérlés a munkafolyamat közben állandóan felügyeli a mágneses erő, a szerszámhelyzet (szerszám-felfekvés) és a hőmérséklet paramétereit. Ha valamelyik szerszám-fél a legkisebb mértékben elmozdul, leáll a gép, így szavatolva a kezelő személy és a gép biztonságát.

A távvezérlőn egy fényjelző jelzi a rendszer állapotát. A mágneses befogórendszer rendelkezik CE-vizsgával és kielégíti a 98/37 EEC számú gépészeti irányelvek valamint a 73/23 EEC, EMC 89/336 számú kisfeszültségű irányelvek által támasztott követelményeket.

A végfelhasználónál és a présgépek gyártójánál történő TÜV átvétel bizonyítja a mágneses befogórendszerek biztonságos kezelését.

Az M-TECS rendszer megfelel az EUROMAP 70.1 vagy 70.0-es szabványoknak, azonban a vevők által kért különleges kérések is könnyen kivitelezhetők.

 

Bővebb információk érhetőek el az alábbi linken a gyártó honlapján:

https://www.roemheld-gruppe.de/en/products/magnetic-clamping-systems/magnetic-clamping-systems-for-deformation-tools.html

Írta Csonka Szabolcs

GIMEX-Hidraulika Kft.

További információ:

A GIMEX-Hidraulika Kft. honlapján.
E-mail: info@gimex.hu

Megosztás
[
    ]