Kulcsrakész megoldások a Walter Hungáriától

WALTER_2016_1_20-21_03-prototipusgyártás_fin

Prototípusgyártás a Walter technológiai központjában

Ezt az igényt felismerve indította el Magyarországon a Walter Multiply szolgáltatásait, amelyeket most prototípusgyártási szolgáltatással is tovább bővít. Ennek apropóján a Walter Hungária Kft. ügyvezetőjével, Soós Andrással és a magyarországi Multiply-projektek felelősével, Erlitz Szabolcs mérnökségvezetővel beszélgettünk.

CNC: Miként kapcsolódik a prototípusgyártás a szerszámozáshoz?

Erlitz Szabolcs (E.Sz.): A prototípusgyártás fő célja, hogy a tervezők az elkészült alkatrészeken elvégzett mérések, tesztek alapján optimalizálják az alkatrészeket. Ennek során már a gyártás előkészítése is elkezdődik. A prototípusgyártás folyamatában rendkívül sok és különböző területen tevékenykedő szakember vesz részt egyszerre. A szerszámtervezés, a gyártástervezés szakemberei szinte a tervezési állapot kezdetétől bekapcsolódnak a folyamatokba és párhuzamosan folyik a termék- és a gyártástervezés.

Soós András (S.A.): A Walter felismerte, hogy ügyfeleinek olyan partnerre van szüksége, aki már a prototípusgyártás fázisában megfelelő minőségben, felkészülten és megbízhatóan tudja őket támogatni. Mindemellett a teljes gyártási know-how kifejlesztésével és adaptálásával elősegíti a szériagyártás megvalósítását. A Walter Hungária új szolgáltatásával ebben is segítséget tud nyújtani.

A Walter több technológiai központtal is rendelkezik, többek között Németországban, Olaszországban, de az Egyesült Államokban is. Ezekben a technológiai központokban az ügyfeleink kérésére szerszámteszteket, technológiai teszteket is végzünk, modern gépparkon. A technológiai központok az ügyfeleknek végzett teszteken felül oktatási célokat is szolgálnak. A magyar ügyfelek ilyen jellegű igényeit a németországi technológiai központ szolgálja ki.

CNC: Mit jelent a Multiply szolgáltatások köre és hogyan illeszkedik a prototípusgyártás a Walter tevékenységébe?

E.Sz.: A Multiply név alatt több szolgáltatás is megtalálható, többek között logisztikával, prototípusgyártással, termelésütemezéssel, technológia kidolgozással, programozással, de még hulladékkezeléssel kapcsolatos is. Egy szolgáltatótól szerezhetik be ügyfeleink a teljes gyártáshoz szükséges erőforrásokat, ami – nem is kell hangsúlyozni – jelentős könnyebbséget jelent egy több forrásból összehangolt gyártási környezethez képest.

A prototípusgyártási szolgáltatás mellett a szériagyártás kialakítása is fontos szolgáltatás. Ide tartozik a készülékezés, technológia, forgácsolási paraméterek beállítása, NC program készítés. Ezeknek a folyamatoknak a kidolgozása Magyarországon történik, a Walter Hungária munkatársai alakítják ki a szükséges technológiákat, lépéseket. Ilyen esetekben – és ezt nagyon fontos hangsúlyozni – partnerünk garanciát kap arra, hogy a kidolgozott technológia a saját gyártási környezetében működni fog.

S.A.: Azt a terhet szeretnénk levenni az ügyfél válláról, hogy problémák felmerülésekor ne kelljen minden egyes beszállítójával külön-külön megoldást keresnie, hanem egy kézből, egy forrásból hozzájusson minden szükséges összetevőhöz. Új időszámítás kezdődött a Walter Hungária életében, hiszen az eddig megszokott szolgáltatások teljes projektkezeléssel bővültek ki.

WALTER-prototipusgyartas_fin2CNC: Mit gondoltok a magyar piacról, milyen igény mutatkozik a Multiply prototípusgyártási szolgáltatás iránt?

E.Sz.: Prototípusgyártás eddig is része volt a protfóliónak, de Magyarországon kereslet csak az utóbbi időben mutatkozott rá. A legnagyobb problémát eddig a németországi központ közreműködése miatti időveszteség, illetve az árérzékenység jelentette. Pontosan ezért indítottuk el a hazai alapokra támaszkodó prototípusgyártási szolgáltatásunkat, hogy minél szélesebb körben, gyorsan és versenyképes áron legyen elérhető és hozzáférhető a hazai ügyfeleknek.

S.A.: Érthető módon sokan nem szeretnék kiadni a prototípusgyártást a kezükből, hiszen ez alatt szerzik meg azt a tudásalapot, ami alapján később a sorozatgyártást ki lehet alakítani. Akik elsősorban érdekeltek ebben a szolgáltatásban, azok a kapacitáshiánnyal – akár szakember vagy gép hiánnyal – küzdő, szériagyártást végző cégek.

A magyar piacra egyébként is jellemző árérzékenység továbbra is fennáll, amire nekünk is kész válasszal kell rendelkeznünk. Mi a Walter-nél azt valljuk, hogy partnereinknek komplett szolgáltatáscsomagot kell nyújtanunk. A Multiply is ennek a szemléletnek köszönhetően jött létre.

CNC: Mikortól érhető el a magyar piacon a Multiply, és ezen belül a prototípusgyártási szolgáltatás?

E.Sz.: A Multiply szolgáltatás egyes elemei a 2000-es évek végétől érhető el, akkor még németországi partnerekkel.

A németországi Walter központban felismerték, hogy ahhoz, hogy az ügyfelek igényeinek maradéktalanul megfeleljenek, helyi, könnyen elérhető beszállítókra kell támaszkodniuk. Az anyacég alapkoncepciója volt, hogy Multiply rendszer felépítése után az egyes leányvállalatoknak a know-how-t átadja és azt a helyi igényekre adaptálva a lehető leghatékonyabb szolgáltatáscsomagot nyújtsa.

Mára a Walter Hungária is kialakította az országos, lokális beszállítói körét, legyen szó akár készülékezési, akár prototípusgyártási tevékenységről.

CNC: A szolgáltatáscsomag bevezetése után mi az, ami igazán megkülönbözteti a Walter-t versenytársaitól?

S.A.: Jó minőségű, jól teljesítő, éltartós szerszámot nagyon sokan tudnak gyártani. Azon felül, hogy jó szerszámot adunk, igyekszünk átadni a használatához szükséges tudást is, hogy ügyfeleink optimális gyártást érhessenek el velük. Ehhez nagyon komoly szakismeretre és sok éves tapasztalatra van szükség, amivel a Walter Hungária szakemberei rendelkeznek.

További információ

A Walter Tools honlapján.

Megosztás
[
    ]