Kellenberger VARIA – a svájci minőség jegyében 

Húsz éve már, hogy a Kellenberger a Hardinge Grinding Csoport részévé vált. A VARIA univerzális palástköszörű modellek kezdettől fogva a leggmegbízhatóbb, és a legjobb felületminőséget produkálni képes megoldások közé tartoztak, melyeket a Kellenberger kínál.

A legmodernebb technológia, menő dizájn, szuper könnyű használat

Mára több mint 1000 ilyen gépet használnak világszerte. A VARIA gép koncepciója az újabb és újabb fejlesztésekkel folyamatosan frissül, és egy lépéssel mindig a különböző műszaki szabványokban foglalt előírások előtt jár. Ám most, nagyobb munkaterével, lényegesen hosszabb szánszerkezetével és az 1600 mm-es csúcstávolsággal, még szélesebb körű megmunkálási lehetőségeket biztosít.

Nagy igényeket támasztó alkalmazásokhoz optimalizálva

A VARIA funkciói révén teljesíteni kívánja azokat a magas szintű elvárásokat, melyeket a prototípusok, illetve a kis- és közepes darabszámú szériagyártás precíziós folyamatai igényelnek. Alkalmazásának tipikus területei a géptervezés, a szerszám- és kokilla gyártás, az autóipari, elektronikai és a repülőgépipari precíziós alkatrészek előállítása, valamint a legkülönbözőbb „job shop” jellegű igények kielégítése.

Pontosság

A hidrosztatikus szánvezetékek alkalmazása a mindig is VARIA univerzális palástköszörűk egyik jellegzetessége volt, ez pedig bármilyen köszörülési feladat esetében – ideértve a tengelyek interpolálását is – a legnagyobb alakpontosságot biztosítja. A VARIA gépekben alkalmazott hidrosztatikus szánvezetékek legújabb generációjának megszületése 25 éves tapasztalat eredménye. E szánvezetékek kitűnő csillapítást, a letapadásból adódó „stick-slip” hibáktól mentes működést, nagy merevséget és állandó géphőmérsékletet biztosítanak, igy kiváló felületminőséget, termelékenységet, valamint nagyobb folyamat- és működési megbízhatóságot eredményeznek, mindezt súrlódási veszteség és kopás nélkül. Az orsók közvetlen meghajtása nagy pozícionálási sebességet és pontosságot biztosít.

Kellenberger_VARIA_cikk1

Stabilitás

A stabilitás kulcsfontosságú ahhoz, hogy nagy pontosságot és termelékenységet érjünk el. Az új VARIA a megerősített gépággyal nagy mértékben javítja a merevséget és a stabilitást, melynek eredményeképpen a gép akár 300 kg-os munkadarabok megmunkálására is képes. A csúcsmagasság és csúcstávolság megnövelésének köszönhetően gyorsabb, precízebb, és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. A hossz- és keresztszánok meghajtása teljesítmény-optimalizált, akár 20 m/perc sebességgel, és tengelyenként 10 nanométeres pozicionálási pontossággal.

A hidrosztatikus B tengely is közvetlen meghajtással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a köszörűkorongfej nagyjából háromszor olyan gyorsan mozgatható, mint közvetlen meghajtás nélkül, emellett kevesebb, mint egy szögmásodperces pontossággal pozícionálható. Mindez csökkenti a leállások időtartamát, így növelve a termelékenységet, különösen, ha az adott munka több különböző köszörűkorong beforgatását igényli.

Egyedülálló gépkoncepció

A VARIA – igény szerint – elérhető 1000 vagy 1600 mm-es csúcstávolságú, illetve 200/250 vagy 300 mm csúcsmagasságú kivitelben egyaránt. A fejlesztéseket követően az X és a Z tengelyek mozgástartománya is nagyobb lett. A moduláris gépkoncepciónak köszönhetően az adott feladat határozza meg a köszörűfej gépen belüli pozícióját, és így biztosítja az optimális távolságot és a köszörűkorong lehúzási feltételeit. A több mint 30 féle köszörűfej, a külső és belső orsókkal, megmunkálási lehetőségek egész sorát teszi lehetővé, továbbá minden esetben biztosítja a megfelelő alkalmazás-specifikus konfiguráció megválasztását.

Burkolat

Az új burkolat, amellett, hogy jelentősen hozzájárul a munkafolyamat megbízhatóságához, egyúttal kezelő- és szervizbarát is. Jól átlátható, nagyméretű ajtókkal a VARIA biztosítja a munkafolyamat optimális vezérlését és könnyebbé teszi a munkatérhez való hozzáférést. A tripla üveggel ellátott ajtó elemei maximális biztonságot nyújtanak és gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást. Így az üvegtáblák rendszeres időközönkénti cseréje – ami a piacon általánosan alkalmazott polikarbonát üvegtáblák esetében követelmény – szükségtelenné válik, ezzel pedig időt és pénzt takaríthatunk meg. Az ajtókba épített vizuális állapotkijelző jelez bármilyen potenciális sérülés esetén.

Az olyan egységek, mint az áramellátás, elosztószekrény, a hűtőfolyadék központi csatlakozó csonkja, a vízhűtő és sűrített levegő rendszer, mind beépítésre kerültek a burkolatba. Az ideálisan pozícionált szerviz- és karbantartó ajtók akadálytalan hozzáférést biztosítanak valamennyi gépalkatrészhez. Elődjéhez a KEL-VARIA- hoz hasonlóan, a VARIA is ismert a telepítéshez szükséges kis helyigényéről. A már bizonyított, integrált szállítási koncepciót (Hook transport) továbbra is megtartották, ami jelentősen lerövidíti a munkába állításhoz szükséges időt.

Vezérlés

A VARIA-t a legújabb Heidenhain GRINDplus640 vezérlővel látták el. A Heidenhain vezérlő mellett – ami a felhasználó számára, a grafikus súgóval is ellátott ISO programozást tesz lehetővé – most első alkalommal a Kellenberger a grafikus programozást támogató saját vezérlővel és ütközésfigyelővel rendelkezik. A vezérlő nagyobb sebességet tesz lehetővé még nagyobb pontosság mellett. A tengelyvezérlés nanométeres pontosságot biztosít a kontúr köszörülés pályája és profilja esetében. A VARIA opcionálisan elérhető a korábbi modelleknél alkalmazott Fanuc 31i vezérlővel is. Az új, informatikai biztonságot magába foglaló, távoli karbantartást lehetővé tevő koncepció magasabb szintű biztonságot nyújt akkor, amikor a gép a felhasználói hálózathoz csatlakozik VPN vagy mobil kapcsolaton keresztül.

Energiahatékonyság

Az alacsony hidrosztatikai nyomás és egy új, optimalizált, bypass szabályozó szelepekkel ellátott hűtő rendszer, csupán kettő a VARIA számos újdonsága közül. Megtaláljuk ugyanakkor a VARIA gépek már bizonyított jellegzetességeit is, mint például az alacsony súrlódású lineáris tengelyek, holtjáték nélküli orsómeghajtás, teljesítmény-optimalizált meghajtás, takarékos szeleptechnológia, olajveszteség nélküli kenőolaj keringető rendszer, valamint a nem használt fogyasztók kikapcsolásának lehetősége.

Forrás:Hardinge Grinding Group

További információ

A Tecno.Team honlapja
A Kellenberger honlapja

Kapcsolattartó

Thiery Tamás
Tel.: +36 30 946 7147
Email: thiery@t-email.hu