Intelligens fejlesztések a HEXAGON MANUFACTURING INTELLIGENCE-nél

A Hexagon Manufacturing Intelligence megkezdte a SENMATION intelligens szenzor automatizálási rendszerének terjesztését a piacon. Micha Neininger a Mérőgépalkatrészek és Szenzorok termékcsoport menedzsere magyarázza el ezen új technológia kifejlesztése mögött rejlő gondolatokat.

Hexagon_SENMATION_cikk

A Hexagon mint gyártástechnológia és termékfejlesztéssel foglalkozó vállalat, intenzív befektetéseket eszközöl a kutatásokba a folyamatos innováció érdekében. Mindazonáltal a fejlődés nem mindig jelenti a meglévő rendszerek képességeinek fejlesztését. Ez jelentheti az ügyfelek részére az adott rendszer szélesebb kihasználási lehetőségeit is; ilyenek pl. a jobb felhasználói élmény, az alkalmazási lehetőségek potenciáljának kiszélesítése, vagy a gyorsabb megtérülés az ügyfelek részére. Természetesen egyes rendszerfejlesztések ezen változásokat szerves módon idézik elő. De néha előfordul, hogy egy kiegészítő technológiáról vagy rendszerről van szó, mely jelentős előnyöket hordoz magában.

Hexagon_SENMATION_Closeup_cikkEz a fajta fejlesztés figyelhető meg a SENMATION intelligens szenzorautomatizálási rendszer esetén, melyet a Hexagon ultranagy pontosságú koordináta mérőgépeihez (CMM) terveztünk meg. Egy ultranagy pontosságú rendszert elsősorban a mérési teljesítményének pontossága határoz meg. Mindazonáltal, az iparágban történő folyamatos fejlesztések miatt, az ultranagy pontosságú gépek piaca az a hely, ahol az élenjáró támogatási technológiák megtalálhatók. Végül is, ami ma ultranagy pontosságúnak számít, az lehet a jövő standardja, ahogyan a fejlődés folytatódik.

A SENMATION megoldással a Hexagon nem a CMM gépek pontosságának továbbfejlesztésére fókuszált, hanem arra, hogy hogyan lehet a rendszerpontosságot egy hatékonyabb módon alkalmazni a mérési eredmények még pontosabbá tételében. Egy univerzális szenzor interfész – a SENMATION – a sokrétű szenzortípusok rugalmasságát az automatizálás kényelmével ötvözi és a megfelelő méretvizsgáló eszközt a megfelelő időben választja ki egy mérőprogramon belül, így biztosítva, hogy egy alkatrész minden tulajdonságát az arra legalkalmasabb mérőfejjel il. szenzorral mérjük meg. A SENMATION egy integrált mérőfej beazonosító rendszert használva felismeri az új mérőfejet / szenzort és annak állapotát (státuszát), és az új mérőfejet / szenzort automatikusan beváltja anélkül, hogy azt újra kellene kalibrálni.

Hexagon_SENMATION_Explanation_cikk

 

A végeredmény hármas jelentőségű. Mivel ez egy automatizált rendszer, ezért felgyorsul a mérőfej- ill. szenzorcsere, lecsökken a mérési idő, és nagyobb volumenű mérés bonyolítható le ugyanannyi idő alatt. Az a képesség, hogy ugyanazon mérőprogramon belül mérési módszert lehet segítségével váltani, az alkatrész-mérőprogramozás sokkal egyszerűbbé válik az operátor számára és emellett a felhasználói élmény is növekedik. A különböző mérőfejek és szenzorok közül történő választás lehetősége kibővíti a CMM gépek alkalmazási potenciálját, lehetővé téve ezáltal egyszerre több mérésre vonatkozó elvárásnak történő megfelelést is, ugyanakkor megnöveli az üzemidőt és így lerövidül a megtérülési idő.

Tehát hová vezet az ilyesfajta fejlődés a jövőben? Bár első látásra egyfajta mérőgép kiegészítő tartozéknak tűnhet, a SENMATION valójában az ultranagy pontosságú CMM gépeket tereli a ‘Minőség 4.0’, vagyis a folyamatvezérelt, teljesen automatizált méréstechnikai megközelítés felé, mely várhatóan óriási szerepet játszik az IPAR 4.0. végső céljainak megvalósításában. Ez egy olyan fejlődés, amely az ügyfél részére sokféle módon hozzáadott értéket kínál, követi a fő, az iparban végbemenő trendeket és lehetővé teszi a gyártók számára, hogy folytassák útjukat a még jobb termelékenység felé.

MEGHÍVÓ

A Hexagon Metrology Kft. meghívja Önt 2016. május 24-27. között a Hungexpo-n megrendezésre kerülő Ipar Napjai kiállításra. Keressen bennünket az A pavilon 207/Bstandján.

Itt regisztrálhat!

 

Forrás Hexagon Metrology Kft.

További információ

A Hexagon Manufacturing Intelligence hivatalos weblapja

A Kompakt-Gép Kft. weblapja

Megosztás
[
    ]