Hogyan vásároljunk használt szerszámgépet

A használt szerszámgépek vásárlása, piaca és kereskedelme jelentősen eltér jellegében, keresletében-kínálatában, illetve ügyvitelében is a gyártótól való új gép vásárlásától. Alapvetően három fő indokot különböztethetünk meg, amiért a vállalkozók használt gép vásárlása mellet döntenek: KKV-k (kis- és középvállalkozások) esetén olcsóbb beszerzési forma, hirtelen támadt igény gyártó kapacitásra, illetve a cég image-t semmilyen formában nem rombolja, ha amúgy műszakilag teljesen megfelelő használt szerszámgéppel termelnek. Jelen cikkemben a használt szerszámgép-kereskedelem egy-két sajátosságára szeretném felhívni a figyelmet, illetve tippeket/hasznos információkat szeretnék nyújtani a kedves olvasónak.

Használt szerszámgépek piaca

Alapvetően igaz az állítás, hogy a használt, másodkézből vásárolt szerszámgépek ára alacsonyabb. Hasonló árkategóriájú, hasonló szerkezeti kialakítású szerszámgépet akár 20-40%-kal olcsóbban is beszerezhetünk. Miért tudjuk olcsóbban megvenni, ha használt? Általános tévhit, hogy műszaki állapotuk gyengesége, akár nem megfelelősége miatt. Az oka sokkal összetettebb, véleményem szerint. Sokak által elfogadott ökölszabály, hogy egy szerszámgép nettó értéke a beüzemelést számított első éven belül 20-30 %-ot csökken, majd évente 5-10 %-ot (géptípus, származási ország és „tényleges műszaki állapot” függvényében), majd 10-15 éves használat után a nettó értéke beáll egy árszintre. Ennek oka alapvetően a gépbe vetett bizalom, amit a gép eladási értékének csökkentésével igyekszünk egyensúlyozni.

A „tényleges műszaki állapot” és a gép „öregsége” között személyes tapasztalatom szerint általában semmilyen műszaki összefüggés nincs. Alapvetően a szerszámgépeket is „tervezik”, adott használatra méretezik. A gyártók is megadják például, hogy milyen – a vevő által alkalmazott – munkaciklusok mellett vállal garanciát. Vannak gépgyártók, akik 7 x 24-es, megállás nélküli termelés mellett is vállalnak garanciát, mások megszabják a szerszámgép terhelhetőségét, heti/havi üzemidejét. Továbbá a legkritikusabb kérdés a gép karbantartása. Ha az adott szerszámgépen a gyártó által megadott időközönként, a megadott módon végzik el a karbantartást, jelentős mértékben kitolható a műszaki megfelelőségének időtartama.

Ezen megállapításokból következik, hogy a használt gépek árcsökkenése nem műszakilag indokolt döntés, pusztán a piaci helyzet diktálta árképzés. A vevő olcsóbban jut termelő eszközhöz, elfogadva azt a tényt, hogy más műszaki odafigyeléssel és termelési normákkal dolgozó cégtől veszi át a gépét.

Hogyan vegyünk használt szerszámgépet

Alapvetően minden vevőnek első szempontja, hogy meg tudja-e nézni, szemre tudja-e vételezni a kínált portékát. Használt szerszámgép-vásárlás előtt ez az egyik leghelyesebb döntés. Egy gép állapotáról rengeteget árulkodik az üzem közbeni „hangja”. Gyakran elég megmozgatni a tengelyeket gyorsjáratban, 10-50 %-os előtolással, a főorsót megpörgetni 5-10 percig, és a hangjából lehet hallani, hogy milyen mechanikus állapotban van a gép. Az optikai szemrevételezés is fontos lehet, de csalóka is. Az, hogy koszos, kopott a gép burkolata két szélsőséget jelenthet: vagy a gépkezelő nem törődött a géppel, vagy a gép ténylegesen megfelelően üzemelt alkalmazása során, és sok meló volt rá. Ha mód van rá, egy 5 perces marás/esztergálás is sok információt adhat a gép állapotáról.

Ahhoz, hogy megfelelően bizonyosságot nyerjünk egy rövid próba megmunkálás során, elengedhetetlen a gép megfelelő letelepítése, kiváltképp a gép vízszintezése, illetve ha szükséges a gép dübelezése.

A szerszámgépek elektromos rendszerének szemrevételezése nehézkes ügy. Ez az a területe, amihez nem tudok tanácsod adni. Oka nagyon egyszerű. Az elektromos meghibásodások többsége nem ad fizikailag könnyen észrevehető előzetes jelet. Ha morog a főorsónk a fordulatszám növelése mellett, ha halljuk, hogy ha egy tengely mentén mozgatjuk a gépet adott szakaszon akadozóbban mozog, valószínűleg a gép egy esetleges, jövőbeni mechanikus meghibásodására utalhat. Az elektromos meghibásodások többsége olyan, hogy ha bekövetkezik, akkor nem működik a gép, és nincs könnyen érzékelhető előjele. Ezt a tényt jelentősen kompenzálja a gépek motorikus és a vezérlők hardveres felépítésének jellege. A motorikus részek (szervo rendszer, hajtáskártya és pozíció-sebesség visszacsatoló szenzorok) használódása más jellegű, mit egy mechanikus részegységé. Ha egy elektronikát jól összeraknak, az sokáig üzemszerűen fog működni. Ezzel ellentétben előbb-utóbb a kopások miatt minden mechanikus szerkezeti egységet támasztó csapágy-vezeték előbb utóbb cserére érik. Az elektromos szemrevételezésre egy jó tanácsot lehet igazán adni, ha megtekintéskor működik, leszállítást követően is valószínűleg működni fog.

A használt szerszámgépek esetén egy biztos: ritka az a használt szerszámgép, amire garanciát vállalnak. Szinte teljesen felesleges e kérdést feltenni használt gép vásárlása esetén, véleményem szerint. Ennek oka nagyon egyszerű: ha egy kereskedőtől vásárol az ember, a kereskedő nem a szerszámgép gyártója, nem tudja, hogy rakták össze. A kereskedő nem használta előtte a gépet jó egynéhány évek keresztül, hogy tudja milyen műszaki körülmények között dolgoztak vele. Amire nincs információnk, arra kivállalna garanciát?

A használt szerszámgép piac által eladásra kínált termékeknél mindig ott lesz a vevő fejében egy gondolat: „mi lesz, ha megveszem, és egy hét múlva rá elromlik?”, „Vajon fog-e segíteni a kereskedő a pótalkatrész beszerzésben, szervizben?” A fent említett kételyek elhárítására egy nagyon egyszerű dolgot említenék meg: Magyarország egy kicsi ország, a gépiparban szinte mindenki ismer mindenkit, gyorsan terjednek a hírek. Ha valaki használt szerszámgépeket akar eladni, neki is pontosan ugyanannyira az érdeke, hogy jó állapotú gépet adjon el, mint a vevőnek.

Használt gép vásárlásánál előforduló általános kérdések

Van e CE a gépen? A kereskedő nem szerszámgépgyártó. Így ő neki nem felelőssége megállapítani, hogy az adott gép CE konformitása rendben van-e. Az esetek többségében nem is szükséges. Ő is egy felhasználótól veszi meg, a felhasználó pedig a gyártótól. Ha nem lenne a gépen CE, akkor nemhogy a kereskedőhöz, de Európába, így Magyarországba se került volna be. A szerszámgépgyártóknál előírás és bevett szokás a gépeik termékkövetése. Így akár 15 éves szerszámgépükre vonatkozóan is meg kell őrizniük a CE konformitási nyilatkozatot. A szerszámgép gyártási száma alapján ezek mind visszakereshetőek, és a gyártók többsége e téren szokott is segíteni.

Más a kérdés az olyan szerszámgépeknél, melyekre nem vonatkozik, illetve nem vonatkozhat a CE minősítés. Hogy nem vonatkozhat egy gépre a CE? Úgy, hogy a CE bevezetése előtt gyártották. Tipikus eset a 90’-es évek előtt gyártott hagyományos szerszámgépeknél. Ezen gépekre nemhogy nem lehet, de tilos is CE minősítést tenni, hiszen a gyártásuk idején nem volt érvényben, így utólag 20 évvel nem is kötelezhető. A régi gyártású, hagyományos szerszámgépek „jogilag” helyes üzemeléséhez munkabiztonsági felülvizsgálat szükséges, melyeket az adott ország, jelen esetünkben Magyarország törvényei, szabályozásai szabnak meg. A munkabiztonsági felülvizsgálat elkészítésére a használt gép eladója nem kötelezhető, akár üzletszerűen foglalkozik használt-szerszámgép kereskedelemmel, akár egy bérgyártó vállalat szeretné értékesíteni gépét. Az, hogy munkabiztonsági tekintetben a szerszámgép megfelelő-e, az a gép üzemeltetőjének a felelőssége. Amit kérhetnek a kereskedőtől, értékesítőtől, az egy előzetes munkabiztonsági felülvizsgálat, de arra sem kell garanciát vállalnia, vagyis „nem kell aláírnia” semmit.

Tippek-trükkök használt szerszámgép vásárlásához:

  • Ha megtetszik Önnek egy gép, kérdezze meg az eladótól, hogy megtekintheti-e a gépet üzemelés, esetleg termelés közben.
  • Ha a szerszámgépet megmozgatja, hallhatja, hogy „jó-e”. A tengelyek átmozgatása, főorsó 5 perces pörgetése rengeteg elárul.
  • A „bemutató gépek” jó vételek. Kevés üzemóra van bennük, mégis folyamatosan karban kellett tartaniuk, hiszen bemutató gép volt. Jól kellett, hogy mutasson.
  • A CNC gépek többsége mind a főorsó üzemórát, mind a gépi üzemórát számolja. Érdemes lekérdezni, megnézni. Nemcsak az üzemóra a fontos, hanem mennyi idős a gép. Nem mindegy hogy 6 000 főorsó órát másfél év alatt, vagy öt év alatt pakoltak bele.
  • Egyedi gyártással, kis- és közepes szériákkal foglalkozó cégtől érdemes lehet gépet venni, ahol a szerszámgép teljes munkatartományát kihasználták és változatos technológiák, munkák mellett. Például nem mindegy, hogy az X-tengely másfél méteres golyósorsójába 4 000 üzemórát raktak 1 400 mm-en, vagy ugyanannyi üzemórát kopott 500 mm-en.
  • Garancia, jótállás felől ne kérdezzen. Értelemszerűen felesleges.

Vásárlást követően a szállítás és telepítés során az alábbiakra érdemes figyelni:

  • Érdeklődjön, hány Amperes tápkábel, illetve biztosíték kell a gép szakszerű üzemeléséhez.
  • Telepítés előtt a megfelelő áram- és táplevegő ellátást a gép kívánt helyére biztosítson.
  • Kérdezze meg előre, szükséges-e a szerszámgépet ledübelezni. Furatképet kérje el előre, a gépkönyv alapján ellenőrizze a szükséges betonréteg vastagságot.
  • Ne telepítse a gépét két betonpanelre, panelváltó vonalra, ha panelesen van kialakítva a csarnoka padlózata. Egy gépet csak egy panelre szabad telepíteni. Nemcsak használt szerszámgépet, de új gépet is. A két panel más-más súlyterhelést kap, másképpen fog süllyedni, rezgéscsillapítási problémák léphetnek fel. Továbbá az alapzat és a betonréteg vastagságának a függvényében a mechanikus szervizes értékes idejét, míg kivízszintezte a gépet méterenkénti 0,02 mm-es eltérése 1-1,5 év után kukába dobhatja.
  • Előre egyezzenek meg, a gép ára tartalmazza-e a szállítást, és hogy maga a „szállítás” mit tartalmaz. A legtöbb esetben a gép daruzását, helyére mozgatását, dübelezés esetén a padlózat fúrását nem tartalmazza. Csak a gép beüzemelését, illetve az ügyfélnek a gép működőképességének megmutatását a beüzemelést követően.
  • A gép mozgatását szakszerűen, a gép dokumentumában leírt módon hajtsák végre. Hiába nincs rajta garancia, a szerszámgépet gyártó cég nem véletlenül határozta meg úgy. Daruzáshoz megfelelő emelőszemeket szerezzen be, gerendázós daruzáshoz érdeklődje meg megvan-e a géphez tartozó gerenda, vagy emelőkeret.
  • Nemcsak a főorsó teljesítmény és a mozgástartomány fontos. Fontos paramétere a szerszámgépnek a befoglaló mérete és az össztömege. Kellemetlen, ha a csarnokkapu teteje letöri a megmunkáló központunk Z-tengelyének szervo-motorját, ami felül kilóg. Illetve, ha a targoncánk nem tudja megemelni a gépet.

Összefoglalás

Véleményem szerint érdemes a használt szerszámgépek vásárlását is mérlegelni. A kopó, gyorsabban tönkremenő alkatrészek javarésze kereskedelmi forgalomban kapható. A szerszámgépgyártók többsége nem gyárt csapágyat. Továbbá a legtöbb szerszámgépgyártó éppúgy szolgáltat pótalkatrészt használt géphez, mint új géphez. Aki régebb óta foglalkozik használt gépek értékesítésével, nem véletlenül foglalkozik vele „régebb óta”. Természetesen vevői oldalról is érthető a bizalmatlanság és a kétkedés. Valóban a rizikó mindig fennáll, ha ismeretlen előéletű, használt gépet akar vásárolni az ember. De érdemes mérlegelni, utána járni az esetleges meghibásodások költségvonzatával, mert lehet, ha a használtgépben csapágyakat, LM-vezetékeket kell cserélni egy-két helyen, még mindig jobban jöhetünk ki belőle.

Források:

http://actionmachinery.com/contact-us/
http://www.clevelandmachinery.com/
http://www.konecranesmts.com/services/level-alignment
https://en.wikipedia.org/wiki/FCC_Declaration_of_Conformity

Megosztás
[
    ]