Xdesign az új generációs CAD szoftver

A Dassault Systèmes SOLIDWORKS az egyesült államokbeli Dallasban tartott éves világtalálkozóján mutatta be a 3D-s gépészeti tervezőszoftverének új generációját, a SOLIDWORKS Xdesignt. Ez az új szoftver az asztali gépeken futó, zászlóshajó SOLIDWORKS CAD-programmal szemben felhőalapú, és bármilyen laptopon illetve mobil eszközön fut majd. A tervek szerint idén májusban kerül ki a bétaverzió, és a szoftver a jövő év folyamán válik elérhetővé a nagyközönség számára.

Xdesign iPaden

Xdesign iPaden

Fontos kiemelni, hogy az Xdesign és a SOLIDWORKS felhőben történő elérése két különböző dolog, hiszen az utóbbi csupán a sztenderd asztali szoftver virtuális megjelenítése a felhőszerveren. Ezzel szemben az Xdesign a Dassault Systèmes által újonnan alkotott 3D-s parametrikus szilárdtest-modellező szoftver, amely 3DExperience Platform – azaz a Solidworks Parasolidtól eltérő – modellezőmagot használ. A két rendszer abban is különbözik, hogy az Xdesign a felhőben lévő adatbázisban fogja tárolni az adatait, és ez az adatbázis nem fájlokra épül, ezét nem követi a Solidworks-fájlok formátumát.

Első helyen az együttműködés

Az elmúlt három évben a SOLIDWORKS két felhőalapú terméket is piacra dobott, a Conceptual Designert és az Industrial Designert. Mindkét termék esetében a fejlesztők az együttműködést tartották szem előtt, hogy a tervezés során ne az egyes elemeken vagy alkatrészeken legyen a hangsúly, hanem az ötletek gyors megragadásán, a közös koncepciófejlesztésen, a kommunikáción és a megosztáson. Az Xdesign ezeknek a programoknak a folytatása, tanulva az elmúlt évek hibáiból, és továbbfejlesztve az összegyűjtött tapasztalatokat. A cél egy olyan teljes értékű CAD-rendszer létrehozása volt, amely egy böngészőalapú alkalmazás, kiválóan működik mobil eszközökön, és nem igényel letöltést.

Kishore Boyalakuntla, a SOLIDWORKS termék- és portfóliófejlesztési vezetője így beszélt az új szoftverről: „Azt szeretnénk, hogy az Xdesign pontosan olyan funkciókkal rendelkezzen, mint az asztali verzió, és lehetővé tegye az ügyfelek számára, hogy egy tervezési folyamatot az elejétől a végéig végig vigyenek éppen úgy, ahogy azt az asztali gépüknél tennék. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nem az egyik napról a másikra fog történni, és időbe telik majd a finomra hangolás, de azon vagyunk, hogy ez minél gyorsabban és hamarabb bekövetkezzen.”

Változó tervötletek, vázlatokból modellek

Kishore Boyalakuntla azt is elmondta, hogy a SOLIDWORKS a Dassault Systèmes más termékfejlesztői csapataival együttműködve dolgozik azon, hogy felgyorsítsák az Xdesign fejlesztéseit. A böngészőn futó Xdesign a teljes körű CAD-szolgáltatás mellett új képességekkel is bővül majd, amelyek a Dassault Systèmes más termékeinek funkciói közül kerülnek ki. Így a tervek szerint a szoftver tartalmazni fogja ugyanazt a vázlatkészítő technológiát, amelyet a SOLIDWORKS Industrial Design. Ez a funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szabadkézi rajzukból egy intelligens alkalmazás segítségével valódi vázlatok készüljenek, a majdnem körök pontos körré váljanak, a majdnem egymást érintő vonalak pedig összeérjenek. Az Xdesignban ezt a funkciót Scribble Sketchnek (vázlatfirkának) nevezik, amely az Industrial Designernél egyszerűbb vázlatkészítő eszköz, és a mobil eszközön ujjal rajzolt vázlatokban is felismeri a köröket vagy íveket, ami az így készült rajzoknál igazán fontos.

A Scribble Sketch funkció a Xdesignban

A Scribble Sketch funkció a Xdesignban

Ha a felhasználó elégedett a vázlattal, elmentheti modellként, később pedig bővítheti, és további tulajdonságokat adhat neki.

Tervezési javaslat – kéznél van a segítség

Az ötletek gyors megragadása és lejegyzése mellett az új szoftverben a tervekhez nyújtott segítség kap még nagy szerepet. Gian Paolo Bassi, a SOLIDWORKS elnöke úgy fogalmazott, hogy az Xdesign által a számítógépes támogatás új jelentést nyert a CAD-rendszerekben. Ezt az új funkciót egy kameraállvány rögzítőjének tervezésén mutatta be, ahol a terhelést az Xdesign javaslatára módosította, hogy az állvány stabilan álljon.

Tervezési javaslat a terhelés módosítására

Tervezési javaslat a terhelés módosítására

Minden esetben a felhasználó dönti el, hogy él-e a tervezési javaslattal, és tovább rajzolhatja a vázlatát úgy, hogy azok megfeleljenek a tervezési elvárásoknak. A tervezési javaslat ereje abban rejlik, hogy a szoftver a tervezés során nemcsak jelzi, hogy valami probléma van, hanem szimulálja is, és tanácsot ad, hogy hogyan érdemes a modellt változtatni ahhoz, hogy például a terhelés kiegyensúlyozott legyen.

Kapocs az asztal és az online környezet között

Az Xdrive egy olyan alkalmazás, amely Dassault Systèmes 3Dexperience platformjára épül, és bár hasonlóan működik majd, mint a Dropbox, sokkal több annál. Az Xdrive egy kapocs, amely összeköti az Xdesignt és az asztali SOLIDWORKS-öt. A felhasználó „fogd és vidd” módszerrel beteszi fájljait az Xdrive-ba, és az automatikusan feltöltődik a felhőalapú tárolórendszerbe, ahonnan aztán egy asztali alkalmazással megosztható.

A SOLIDWORKS 2017 már tartalmazni fogja az Xdrive funkciót

A SOLIDWORKS 2017 már tartalmazni fogja az Xdrive funkciót

A felhőalapú fájlmegosztás növeli és meggyorsítja az együttműködést, hiszen ha egy felhasználó belép az Xdrive-ba, a rendszer minden fájlt frissít a gép és a felhő között. Mialatt a felhasználó bejelentkezve dolgozik, a rendszer folyamatosan frissíti az Xdrive adatait, így más felhasználók is – akikkel megosztottuk a fájljainak – a legutolsó verzióval dolgozhatnak. Mivel ez a funkció teljesen integrálódni fog a SOLIDWORKS-be, lehetővé fogja tenni a felhasználók számára, hogy a népszerű eDrawings-alkalmazáson keresztül megnézhessék a fájlokat. Ez még gördülékenyebbé teszi a közös munkát, hiszen így elég a fájl elérésének linkjét emailben elküldeni, a címzettnek pedig nincs szüksége letöltésre vagy bejelentkezésre, csak rákattint a linkre, és már szerkesztheti is a terveket. Természetesen a hozzáféréseket lehet változtatni, és csak a fájlok megtekintését engedélyezni.

Az Xdrive fogja biztosítani a Xdesign felhőalapú tervezői környezete és a hagyományos SOLIDWORKS rendszer közötti kapcsolatot. Különösen akkor, ha a tervezőcsapatok mindkét megoldást használják, az Xdrive teszi lehetővé az átjárhatóságot a két rendszer között, amelyen keresztül megoszthatják a fájljaikat.

Az Xdesign létrehozásával tovább bővül a skálája azoknak a műszaki megoldásoknak, amik a SOLIDWORKS-öt egy  innovatív platformmá teszik és funkcióikkal a rugalmasságot valamint az újításokat szolgálják. Jól mutatja ezt olyan eszközök integrálása a szoftverbe, mint amiket a SOLIDWORKS Industrial Designer-ben vagy az MBD láthatunk valamint az animáció készítés is. Az új SOLIDWORKS Xdrive app segítségével pedig  bárhol és bármikor tudunk SOLIDWORKS fájlokat megosztani és dolgozni azokon.

A termék megjelenéséig kíváncsian várjuk a májust, hogy kipróbálhassuk a bétaverziót. Ha érdekel ez az új megoldás és szeretnél többet megtudni, akár kipróbálni is, akkor regisztrálj további infomációkért az Xdesing honlapján: http://xdesign.solidworks.com/

Forrás Eurosolid

További információ

A SOLIDWORKS hivatalos hazai forgalmazója az Eurosolid.

Megosztás
[
    ]