Sokoldalú szervo a jövő sztárja

Amikor precizitásról, pontosságról beszélünk, jó, ha Sherlock és a svájci óra után az első, ami eszünkbe jut, az a szervóhajtás. A CNC, szerszámgép- és ipari robotgyártók tapasztalatból értik ezt az asszociációt, és jóllehet Önnek is éppen erre a megoldásra van szüksége, a gépébe épített bonyolult mechanikai mozgatás kiváltására. Ráadásul már elérhetőbb, mint gondolná. A beépítési lehetőségek tárháza végtelen, akár ipari vagy hobbi felhasználásra tervezi.

chemplex_szervomotor2_cikkA szervórendszerek az ipari alkalmazásokban egyre népszerűbbek, két okból kifolyólag: sokoldalúan felhasználhatóak és gyorsan, elérhető áron juthatunk hozzájuk. A gyártók között nagy a verseny: cél a  hajtások vezérlésének egyszerűsítése, a kompakt kivitel, a tökéletes pozicionálás. A hazai felhasználói körökben is egyre népszerűbb Delta saját vezérlőjével már egy központi PLC is kiváltható, tehát a vezérlőegységéről közvetlenül programozható a motor minden funkciója. Ez azt jelenti, hogy a külső logikai vezérlő akár ki is hagyható a rendszerből. További újításként a rendszerben rögzíthető 64 virtuális pont (Pozíció Regiszter), amit a rendszer megjegyez és az adott pozícióba bármikor képes visszatérni.

Ahol precíz mozgatásra van szükség, ott jön a szervo

A Delta ipari szerszámgépekre fejlesztett megoldása nagy sebességű, nagy pontosságú, és kiváló felület megmunkálást biztosít. A szerszámgépekben ezek a tulajdonságok az eddiginél nagyobb sebességet, egyedülálló minőséget és stabilitást biztosítanak. Ezek az előnyök különösen alkalmassá teszik nagy sebességű marás, gravírozás és precíz megmunkálási folyamatok végzésére. Jó hír a gépgyártóknak, az alkatrész feldolgozóknak, az ipari termelőknek és számtalan ipari szereplőnek, hogy ez az ipari kivitel hazai kínálatban már elérhető.

Funkcionalitás: kipipálva – kevesebb selejt, szaggatásmentes üzem

A funkciós fejlesztések mellet a Delta még egy nagyot dobott. Azzal, hogy elérte, hogy a motor egyenletesen üzemeljen, kizárta a gyártás során jelentkező hibalehetőségek sorát. Hogyan éri el?

A felhasznált 20 bites enkóder kiváló felbontású, 1.280.000 impulzust ad le egy 360 fokos fordulatnál. Ez az egyenletes üzem mellett magas pozícionálási pontosságot jelent, amivel együtt jár a minőségjavulás (szerszámgépeknél kevesebb selejt), és a termelési ciklusok ismételhetősége, miközben a motor üzemi paraméterei (pl. fordulatszám) tág határok között változtathatóak.

A szaggatásmentes üzemet a folyamatos önkorrekciós mód segíti. Ebben az üzemmódban az enkóder folyamatos kontroll alatt tartja a szervomotort a lassulás, illetve gyorsulás egyenletes biztosítása érdekében. A fordulatszám érzékelésével a rendszer önmagát korrigálja.

cchemplex_szervomotor3_cikk

 

További fejlesztés a frekvenciára adott válaszadási idő sebességében, amely az ASDA-A2 modellnél kiemelkedő: 1kHz. A fordulatszám-nyomaték jelleggörbe stabil működést biztosít széles határok között.

A Delta szervója egyedülálló vibráció-elnyomó funkcióval van ellátva, ami kettős rendszerben üzemel: egy szoftveres és egy mechanikus rendszer egyszerre dolgozik. Ez a jövőbe mutató megoldás a szerszámtartó karnál, vagy a hajtásláncnál jelentkező vibrációt is képes csillapítani.

Az ASDA-A2 nagy sebességű PC felügyelettel rendelkező, innovatív szerkesztő szoftvert kapott, ami alátámasztja a drasztikus teljesítménynövekedést (hasonló a digitális oszcilloszkóphoz).

chemplex_szervomotor4_cikk

Olcsóbb, mint egy okostelefon

Az ASDA-A2 sorozat megalkotása hosszas tervezési és tesztelési folyamatok eredménye. A legújabb standardoknak megfelelően a hajtástechnika csúcsát képviseli, időtálló kivitelének, kiváló teljesítményének köszönhetően. Az ergonomikus külső kialakítás belső innovatív tartalommal párosul – méretre kisebb, mégis több a plusz benne, ennek ellenére az árai nem szöknek az egekbe.

Az innovatív csapat, a Delta Electronic Inc., fejlett és igénykövető szervórendszere, amely világszerte egyre széles körben alkalmazott, már webshopból is megvásárolható. A Delta termékeit gépgyártó partnereink elsősorban nagy indítónyomatékuk miatt kedvelik és alkalmazzák: precíziós eszterga-/marógép, kettős oszlop típusú megmunkáló központokban, TFT LCD vágógépekben, robotkarok mozgatásánál, IC csomagológépekben, nagysebességű csomagológépekben és CNC megmunkáló berendezésekben.

A hazai szakemberek a leggyorsabban a http://chemplex.hu/webshop/szervomotor-arak weboldalról választhatják ki a megfelelő szervóhajtást.

írta: Böröndi Attila

ForrásChemplex Kft.

További információ

A Chemplex Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]