Robotizált gyártás Mazak esztergákkal

A Fitting-Ker Kft.-nél megindult modernizációs folyamat egyik lépcsőfoka az automatizált gyártás bevezetése volt. Céljuk volt, hogy “high-tech”, teljesen automatizált gyártási folyamatot valósítsanak meg. Ehhez egy már gyártásban lévő alkatrészre esett a választásuk, aminél már rendelkezésre állt a kipróbált gyártástechnológia. Ennek az alkatrésznek a gyártását egy operátor nélküli, emberi felügyelet nélküli robotizált gyártócellában valósították meg.

A gyártócellával szemben nagyon fontos elvárás volt, hogy emberi beavatkozás nélkül, folyamatos működés mellett a nyers darabokból kész terméket tudjon előállítani. Eközben felügyelnie kell a kész alkatrészek minőségét, illetve a gépek és szerszámok állapotát is. Kozma László, a Fitting-Ker Kft. folyamat specialistája beszélgetésünk során elmondta, hogy a cella részegységeinek kiválasztásánál a legfőbb szempont a kiváló ár-teljesítmény arány volt. Így került sor két Mazak Quick Turn Smart 100 S eszterga beszerzésére, melyekbe egy-egy alap robotopciót kértek.

Mazak_Fittingker_cikk_01A cella működésekor egy speciális, erre a munkadarabra kialakított palettáról a cellát kiszolgáló robot egy nyers darabot felvesz és az első esztergába helyez, ahol egyoldali megmunkálás történik. Következő lépésként – a darabot átfordítva – a robot a második esztergába helyezi a munkadarabot, ahol annak hátoldala kerül megmunkálásra. Az elkészült darabot a robot – megfelelő darabszámonként – egy automatikus mérőgépbe teszi. Az automatikus méretellenőrzés után felületi érdesség mérés következik és ha ott is megfelel az alkatrész, akkor a kész munkadarabokat tároló palettára helyezi.

A cella igazi érdekessége, hogy az esztergák információt kapnak a gyártott alkatrészek méretpontosságáról. Kopás esetén képesek a szerszámok automatikus korrekciózására, illetve az automatikusa szerszámcserét elvégezni -testvér szerszám rendszerben -, valamint a beérkezett adatoknak megfelelően képesek a szerszámpálya módosítására is.

Mazak_Fittingker_cikk_02A Fitting-Ker Kft. és a Mazak együttműködése már komoly múltra tekint vissza, a két cégnél minden szinten meg van a megfelelő kapcsolat a folyamatos közös munkára. Márpedig ez a gyártócella kialakítás mind a programozóktól, a gépbeállítóktól, az alkalmazástechnikusoktól és elektronikai szakemberektől szoros együttműködést kívánt meg. A kialakítás még olyan egyedi megoldásokat is megkívánt – az egyedi szoftver és PLC program igényeken felül -, melyeket a Mazak központjában kellett megoldani. “Így jutottunk el a fejlesztőközponthoz, ahol a mi speciális igényeinket megfogalmaztuk. Küldtünk egy vázlatot a megfelelő kapcsolásokkal, amit a fejlesztőközpont elkészített, majd a magyarországi Mazak szervíz a gépekbe beépített.” – hangsúlyozta Kozma László.

 

További információ:

A Yamazaki Mazak Hungary hivatalos honlapján.

A Fitting-Ker Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]