Kitörési lehetőség korábban nem hitelképes beszállítóknak

A sikeres, kisebb beszállítók növekedésének finanszírozása vezérelte elsődlegesen az MKB Bankot, az MKB-Euroleasinget és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt-t a közösen kialakított MKB Gépfinanszírozási Program létrehozásakor - jelentette be az MKB Bank üzleti vezérigazgató-helyettese az együttműködés ünnepélyes aláírásán.

mkb_logo_cikkKatona Ildikó elmondta, hogy egy ígéretes beszállítói jövő előtt álló vállalkozás könnyen válhat nem hitelképessé olyan jellemzők miatt, amelyeket idővel minden bizonnyal magától kinőne: méretbeli gondok, túlzott függőség egy megrendelőtől stb.

Erre született megoldásként az a program, amelyből a korábban nem hitelképesnek nyilvánított cégeknek is ideális, hiszen a konstrukció része a magas, 80%-os garancia, amelyet a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. biztosít. Búza Éva, a társaság vezérigazgatója elmondta: a Garantiqa üzletfilozófiájának lényege éppen azoknak a kis- és középvállalkozásoknak a forráshoz juttatása, amelyek életképesek ugyan, azonban – elegendő felajánlható biztosíték híján – túlzottan kockázatosnak minősülnek egy-egy hiteldöntés meghozatalakor. Hozzátette: a mostani kezdeményezés egybevág azzal a kormányzati célkitűzéssel, amely 2020-ig 12 ezerre emelné az exportképes kkv-k számát a jelenlegi 2 ezerről.

MKB_Bank_gepfinanszirozas_logo_cikk

Szintén megoldást jelent a program egy másik tipikus, a beszállítói környezetet jellemző problémára. Katona Ildikó szerint gyakran előfordul, hogy míg az új megbízás teljesítéséhez szükséges termelőgép finanszírozható, jellemzően lízinggel, a géphez tartozó, az adott termék gyártásához elengedhetetlen, kisebb értékű, jellemzően 25-30 millió forintos eszközre, szerszámra nem kap hitelt a vállalkozás. Miközben ugyanis a gépnek van másodlagos piaci értéke, tehát lízingelhető, a szerszámok, segédanyagok nem finanszírozhatók ebben a formában, így ezeket a cégeknek jellemzően meg kell vásárolniuk – magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

Ezért került az érdeklődés homlokterébe egy, a beszállítói kör erősítésére szolgáló, komplex és specifikus banki termék. Az említett lízingláb mellett beruházási és/vagy forgóeszköz típusú hitel igénylését is lehetővé tevő konstrukció a lízinghez hasonló rövid átfutási idővel vehető igénybe, a Garantiqa készfizető kezességvállalása mellett. Katona Ildikó hozzátette: a beszállítói körben tevékenykedő vállalkozások új beruházásainak finanszírozására is alkalmas, háromtól háromszázmillió forintig igényelhető géphitelhez a jegybanki növekedési hitelprogram harmadik szakaszának első pillérében kedvezményes refinanszírozási forrás kapcsolódik.

Forrás MKB Bank

További információ

A MKB Bank hivatalos weblapja.

Megosztás
[
    ]