Kis átmérők közvetlen befogása mikro-méretben

A MAPAL kibővítette a keskeny kontúrral rendelkező HTC tokmányok gyártását célzó programját. E tokmányok karcsú formáját, az additív technológiának köszönhetően, a korlátozást jelentő forrasztott kötés nélkül állítják elő. 

Az új tokmányok közvetlenül képesek befogni a 3,4 és 5 mm-es átmérőket is, így ezekkel már lehetővé válik a hidraulikus tokmányok mikro-méretekben történő alkalmazása is, például az orvosi eszközök, vagy éppen az óra- és ékszergyártás területén.

MAPAL_htc_cikk

Egészen mostanáig a 6 mm-nél kisebb átmérő befogása általában redukciós hüvely alkalmazását igényelte; az új tokmánnyal erre nincsen többé szükség. Sőt mi több, a hidraulikus befogási technológia és a vékony, szűkítő tokmány kombinálásából adódó előnyök már mikro-méretben is kamatoztathatók. A 6 mm feletti átmérők befogására szolgáló társához hasonlóan az új HTC tokmány is additív gyártási technológia alkalmazásával készül. Az ok egyszerű: egyelőre nem lehetséges sem a vékony kontúrral rendelkező, sem a 6 mm-nél kisebb átmérők befogására közvetlenül alkalmas hidraulikus tokmányok hagyományos gyártási technológiával történő előállítása.

A befogási terület a tokmány hegyéhez nagyon közel esik, melynek megmunkálása hagyományos gyártás útján nem lehetséges. Mindez biztosítja a 3 mikronnál kisebb egytengelyűség tűrést az illesztő furatnál, valamint az 5 µm-nél kisebb egytengelyűség tűrését a 2.5-szeres átmérőnél, ezenkívül pedig nagy alakpontosságot, és ezzel együtt jó rezgéscsillapítást eredményez. A rendszerbe épített rezgéscsillapítás csökkenti a vágóélben esetlegesen jelentkező mikrorepedések előfordulását, ezáltal pedig, egyidejűleg növeli a szerszám várható élettartamát és csökkenti a főorsó terhelését.

A keskeny kontúrral rendelkező HTC tokmány, a már bizonyított MAPAL HTC (Hight Torque Chuck – nagy nyomatékú tokmány) technológia valamennyi előnyével rendelkezik, ahol a „T” nem csak a nyomatékra („torque” – „nyomaték”), hanem a hőálló képességre („temperature-resistance” – „hőállóság”) is utal. A tokmány egészen 170 °C-ig üzemeltethető, ami tovább növeli a folyamat megbízhatóságát. A tokmány kiegyensúlyozottsági minőségi fokozata G=2.5, 25 000-es percenkénti fordulatszám esetén. A kontúr-érzékeny megmunkálások valamennyi területén hatékonyan alkalmazható, biztosítja a szerszám egyszerű és könnyű cseréjét. A tokmány alkalmazásához nincs szükség a szakemberek továbbképzésére, bevezetése nem jár nagy költségekkel, és nincs szükség drága perifériás eszközökre sem.

ForrásMAPAL

További információ

A MAPAL hivatalos honlapján.

 

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]