Integrált ipar testközelből: Beckhoff késztermékek az IoT és az Ipar 4.0 számára

A világ legrangosabb ipari szakkiállításai közé tartozó Hannover Messe 2016 ideális lehetőség az Ipar 4.0 koncepció bemutatására, ahol az „Integrált ipar” megvalósulásához vezető folyamatokra is rávilágítanak, kézzelfoghatóvá téve e jövőképet.

A Beckhoff hannoveri szereplése összhangban van az idei rendezvény „Discover Solutions (Megoldások felfedezése)” mottóval fémjelzett üzenetével, így a kiállítás számos pontján találkozhatunk az IoT és Ipar 4.0 elemeire összpontosító vállalattal. A Beckhoff 9-es csarnokban található fő standjánál a kiterjesztett Ipar 4.0-paradigma rejtelmeibe tekinthetünk be. Az 1000 négyzetméteres kiállítóterületen bemutatásra kerülnek az alaptechnológiák valamint az okosgyárakhoz kapcsolódó késztermékek. A TwinCAT Analytics segítségével folyamatciklusokhoz szinkronizáltan rögzíthetők ipari adatok, ezek alapján pedig átfogó elemzések készíthetők. A TwinCAT IoT a felhőalapú kommunikációhoz rendszeresített protokollokat támogat, emellett megkönnyíti az IoT-eszközök és a Szolgáltatások Internete (IoS – Internet of Services) közötti kapcsolatok konfigurálását. Mindezeken túlmenően a Beckhoff legfrissebb újdonságai, az EtherCAT P és a TwinCAT HMI is megtekinthetők, az élvonalbeli méréstechnikai megoldásokat tartalmazó új terminállal együtt.

Sokrétű, folyamatciklussal összehangolt adatrögzítés révén az új TwinCAT Analytics eszköztár a gépekkel és a gyártással kapcsolatos információk gördülékeny elemzését teszi lehetővé, közvetlen összeköttetés és utólagos feldolgozás esetén egyaránt.

Sokrétű, folyamatciklussal összehangolt adatrögzítés révén az új TwinCAT Analytics eszköztár a gépekkel és a gyártással kapcsolatos információk gördülékeny elemzését teszi lehetővé, közvetlen összeköttetés és utólagos feldolgozás esetén egyaránt.

Ipar 4.0 a Beckhoff-tól: a Hannover Messe szakkiállításon négy helyszínen is

A „Discover Solutions” mottó jegyében a Beckhoff nem kevesebb, mint négy helyszínen állítja ki idén az „Integrált ipar” világához kapcsolódó konkrét megoldásait. A 9-es csarnok F06-os számú standjánál található fő területén analitikát, nagy adatmennyiségek („Big Data”) kezelését és IoT-eszközök közötti kommunikációt támogató termékeit mutatja be a vállalat, mindezt élőben.

Az „it’s OWL” technológiai hálózat standján (16-os csarnok, A04-es stand) a Beckhoff a „Tudományos automatizálás (Scientific Automation)” és a rendkívül gyors automatizálás („eXtreme Fast Automation” jelen állapotáról ad tájékoztatást. Mindkét téma a német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) által támogatott, élvonalbeli kutatási projekt.

A 7-es csarnok C04-es standjánál a Beckhoff által kifejlesztett XTS (eXtended Transport System) lineáris szállítórendszer megoldásra építve az SAP, a Beckhoff és további technológiai szereplők egy közös, élő kiállítás keretében szemléltetik a gyártási folyamatok és a vállalati adminisztrációs munkafolyamatok közötti szoros kölcsönhatást. Az SAP szoftver és az XTS közötti közvetlen kommunikációs csatorna szabványos átviteli eljárásokon alapul.

A Microsoft arany fokozatú (Gold) partnereként, a 7-es csarnokban, a Microsoft C40 számú standjánál mutatja be új IoT-termékeit a Beckhoff. Ilyen többek között az automatizálási és a mérési szinteket összekötő, könnyen kezelhető, biztonságos adatkapcsolati szoftvere, illetve Azure™ nevű, számítási felhőhöz kapcsolódó megoldása.

TwinCAT Analytics segítségével a Beckhoff kielégíti az okosgyárak közvetlen összeköttetés mellett és utólagosan végzett állapotelemzéssel, tervezett karbantartással, mintafelismeréssel, gépoptimalizálással és hosszú idejű archiválással kapcsolatos elvárásait.

TwinCAT Analytics segítségével a Beckhoff kielégíti az okosgyárak közvetlen összeköttetés mellett és utólagosan végzett állapotelemzéssel, tervezett karbantartással, mintafelismeréssel, gépoptimalizálással és hosszú idejű archiválással kapcsolatos elvárásait.

„Integrált ipar” testközelből: Ipar 4.0 fórum

A Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikájára épülő összes alkalmazás lényegéből fakadóan már most összhangban áll az Ipar 4.0 paradigmában megfogalmazottakkal. A vállalat új, kifejezetten az IoT és az Ipar 4.0 fogalomkörébe tartozó termékeivel még hatékonyabban kiaknázhatók az ezekben a szoftverekben rejlő lehetőségek. A vezérléstechnikai elemek alapján előállítható, teljes folyamatvezérlési térkép segítségével könnyen felmérhetők a különféle gépek és rendszerek, az Ipar 4.0 keretében megfogalmazott számos funkció pedig egyetlen gombnyomással elérhető. Mindezeket a Beckhoff különféle új termékei nélkül nem lehetett volna megvalósítani. A TwinCAT Analytics eszköztár az előrejelző karbantartás és gépoptimalizálás kidolgozásához nyújt stabil hátteret.

Folyamatokhoz kapcsolódó, teljes körű adatgyűjtés és elemzés: TwinCAT Analytics

Az okosgyárak számos új követelményt támasztanak a közvetlen összeköttetéssel és utólagosan végzett állapotelemzés, megelőző karbantartás, alakfelismerés, gépoptimalizálás és hosszú idejű archiválás tekintetében. Mindezek érdekében a lehető leghosszabb ideig folyamatciklusokhoz hangolt, megszakítások nélküli adatgyűjtést kell biztosítani. A Beckhoff pontosan ezért fejlesztette ki a TwinCAT Analytics szoftvert. A folyamatok adatai a felhasználó által igényelt módon érhetők el, akár helyi, akár felhő alapú tárolással, egyedi vállalati hálózaton belül vagy nyilvános felhőn keresztül.

Gyors és szabványos felhőalapú kommunikáció: TwinCAT IoT

A Beckhoff új, TwinCAT IoT szoftvere támogatja a felhőalapú kommunikációhoz rendszeresített protokollokat és okoseszközök számára központi üzenetek küldését („push” művelet).  A gyorsan és könnyen konfigurálható TwinCAT IoT a folyamatadatok átvitelét számos különféle, széles körben használt kommunikációs protokollal (mint például AMPQ, MQTT vagy OPC UA) képes biztosítani, emellett nyilvános felhők, illetve helyi rendszerek speciális adatainak és kommunikációs szolgáltatásainak felmérésére szolgáló, sokrétű funkciókkal is rendelkezik.

További információ

A Beckhoff honlapján.

Megosztás
[
    ]