Ember és robot hatékony együttműködése

A 9. alkalommal megrendezett SCHUNK Expert Days on Service Robotics alkalmával Ralf Steinmann, a SCHUNK Megfogó Rendszerek részlegének igazgatója számolt be a kiszolgáló robotok területének jelenlegi fejlesztéseiről és trendjeiről. Elmondása szerint a legnagyobb növekedési lehetőségeket a hálózattal összekapcsolt, önműködő CoBot rendszerekben látja, melyet az Ipar 4.0-hoz fejlesztettek.

schunk_expertdays_interview_cikk1

Ralf Steinmann, a a SCHUNK Megfogó Rendszerek részlegének igazgatója

Az idei volt a 9. SCHUNK Expert Days on Service Robotics. Hogyan változott a kiszolgáló robotok világa az első rendezvény óta?

Az elmúlt 9 évben a kiszolgáló robotok iparága egy gyorsan változó, dinamikus piaccá nőtt. Emlékszem még az első ilyen rendezvényre. Akkoriban az ipari nagyvállalatok jóval alacsonyabb érdeklődést mutattak az innovatív robotikai megoldások iránt. A kiszolgáló robotok szinte kizárólag az egyetemeken voltak megtalálhatók, és még gyakran ott sem vették elég komolyan ezt a technológiát. Mára ez a hozzáállás eltűnt, a modern technológiai vállalatok, mint például a Google, az olyan kereskedő vállalatok, mint az Amazon, sőt még az államok és államszövetségek, például az Európai Unió is milliárdokat fektetnek a kiszolgáló robotok fejlesztésébe. A Nemzetközi Robotikai Szövetség előrejelzése szerint 2015 és 2018 között várhatóan több mint 150.000 új kiszolgáló robot kerül használatba professzionális és ipari célokra, valamint közel 35 millió új kiszolgáló robot üzembe helyezésére számítanak privát célokra. A kiszolgáló robotok számos különböző szektor számára rendkívül nagy jelentőséggel bírnak, a védelmi és mezőgazdasági ipartól kezdve az autóiparig, az egészségügyi-mérnöki és fogyasztási cikkek szektoráig. Ez utóbbiban egészen új piaci szegmensek keletkeztek, melyek főleg a porszívókat és fűnyírókat érintik.

Az elkövetkezendő 10 évben várhatóan milyen trendek formálják majd a kiszolgáló robotok fejlődését?

Először is fontos, hogy különbséget tegyünk a háztartási célokra és ipari célokra használt kiszolgáló robotok között, mivel az egyszerű háztartási robotok nagyon gyorsan és széles körben elterjedtek. Szinte semmilyen technikai ismeretet nem igényel a használatuk, és a saját alkalmazási területükön kimagaslóan nagy megbízhatósággal képesek dolgozni, emellett a tömeggyártás miatt rengeteg háztartás számára elérhető áron megvásárolhatók. Az iparban alkalmazott kiszolgáló robotok ezzel szemben rendkívül komplex eszközök, az adott feladatra és a felhasználási környezetre nézve is speciális igényekkel rendelkeznek, alkalmazásukhoz különleges szakértelemre van szükség. A jövőben a kiszolgáló robotok egyik legfontosabb célja a hatékony, például magas fokon automatizált gyártási rendszerek megvalósítása lehet.

Elképzelésünk szerint az önállóan működő CoBot-ok, vagy a közvetlenül emberi környezetben alkalmazható robotok a gyártási folyamatok minden területén megtalálhatók lesznek közép- vagy hosszútávon. Az Ipar 4.0 által az intelligens gyárak fontos eszközévé válnak majd, különösen az összeszerelési alkalmazások esetén várható drasztikus növekedés a robotos kiszolgáló rendszerek számában. Ebben a szektorban várhatóan a szenzor technológiák, az átfogó hálózati megoldások egészen az eszközök szintjéig, valamint a biztonsági funkciók állnak majd a fejlesztések középpontjában. Ennek eléréséhez az interdiszciplináris, vállalatokon átívelő kutatási-fejlesztési együttműködések kerülnek egyre jobban előtérbe. A megfogó rendszerek tekintetében a SCHUNK világszerte kiváló partner lehet ilyen projektekben.

schunk_expertdays_interview_cikk3

A jövőben az emberek és a robotok egyre közvetlenebb együttműködésre lesznek képesek. Az intelligens SCHUNK megfogó modulok rendkívül fontos szerepet játszanak majd ebben a fejlődési folyamatban.

Hogyan írná le a SCHUNK pozícióját a kiszolgáló robotok piacán?

A SCHUNK mind az ipari robotok, mind az ipari kiszolgáló robotok területén alkatrész beszállítóként funkcionál. Legfőbb erősségünknek az intelligens, hálózatba köthető, rugalmas megfogó rendszerek alkotó elemeit tartom. Több mint 300 standard elektromos modullal a világon a SCHUNK kínálja a legszélesebb választékot megfogó rendszerekhez készült mechatronikus alkatrészekből. Különösen a 24 V-os technológiát alkalmazó mobil megfogók és a könnyű szerkezetű karok formálták nagy mértékben a kiszolgáló robotok piacát. Az intelligens SCHUNK modulok lehetővé teszik a folyamatok és feltételek ellenőrzését, valamint a kommunikációt közvetlenül az alkatrészek szintjén. A használatuk már nem is lehetne egyszerűbb, lehetőség van például arra is, hogy a SCHUNK Powerball Lightweight Arm, vagy a multifunkcionális SHCUNK SVH Gripping Hand vezérlését egy okostelefon, vagy egy tablet segítségével végezzük. A ROS driverek a jövőben magasabb szintű kiszolgáló robot rendszerekbe történő integrációt is lehetővé tesznek majd.

schunk_expertdays_interview_cikk2

A SCHUNK LWA 4P Powerball lightweight arm-ból és a SCHUNK SVH multifunkciós 5-ujjas megfogó karból álló intelligens rendszer hamarosan elérhető lesz egy intuitív programozású, erő vezérelt ROS-alapú beágyazott verzióban is.

Mik a legnagyobb kihívások?

Az emberek és robotok szoros együttműködése intelligens szenzor technológiákat, biztonságos és megbízható vezérlést és szoftvereket, valamint üzembiztos kommunikációt igényel. A világ első biztonsági megfogó rendszerével a SCHUNK megalapozta piacvezető pozícióját ezen a területen. Ebben az évben tovább szeretnénk folytatni fejlesztési folyamatainkat, hogy megtartsuk jelenlegi kiemelt helyzetünket.

Milyen innovációkat tervez a SCHUNK?

A Hannover Messe során látható lesz egyik kiemelt fontosságú termékünk, az intuitív programozással rendelkező SCHUNK LWA 4P Powerball Lightweight Arm, melyet egy erő-vezérelt ember-robot együttműködést megvalósító beágyazott rendszerben láthatnak majd az érdeklődők. Az antropomorf megfogó kar teljes mértékben integrált elektronikával, opcionálisan elérhető elektronikus erővezérléssel, webes interfésszel és egy akkumulátorról is működtethető, 24V-os motorral rendelkezik. Az új robotkart mobil használatra tervezték, okostelefon segítségévek akár virtuálisan is programozható. A SCHUNK SHV megfogó karral kombinálva multifunkcionális megfogási lehetőségeket biztosít, így a megfogó cserélése nélkül lehet képes teljesen különböző alkatrészek hatékony kezelésére.

ForrásSCHUNK

További információ

A SCHUNK hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]