DMG MORI és a digitális gyártás – Ipar 4.0

A DMG MORI továbbfejleszti a gyártási folyamatok digitális átalakulásának alapját jelentő CELOS®-t és intelligens szoftveres megoldásait.

Az Ipar 4.0 egyedüliként uralja a jövőről folytatott vitákat, még a szerszámgépgyártók körében is. A DMG MORI, a világ egyik vezető fémforgácsoló szerszámgép gyártója, az alkalmazás alapú CELOS®-szal és intelligens szoftveres megoldásaival támogatja ügyfeleit a digitális váltásban.

Az alkalmazás alapú CELOS® rendszer kulcsfontosságú építőelem a DMG MORI ügyfélközpontú digitalizálási stratégiájában.

Az alkalmazás alapú CELOS® rendszer kulcsfontosságú építőelem a DMG MORI ügyfélközpontú digitalizálási stratégiájában.

A digitális váltás a szerszámgépgyártásban is egyre nagyobb súllyal van jelen, így a szoftverek egyre fontosabbá válnak, még a gyártási környezetben is. A cégcsoport tagjai ezért kiemelt figyelmet fordítanak az iparági fejlesztéseken és felismerték, hogy az Ipar 4.0 alapjait most és a közeljövőben is a mindennapi gyártásban kell lerakni. A DMG MORI integrált, zökkenőmentes megoldásokkal segíti ügyfeleit a digitális váltásban.

CELOS® a DMG MORI-tól

Kulcsfontosságú elem a DMG MORI ügyfélközpontú digitalizálási stratégiájában az alkalmazás alapú CELOS® rendszer, melyet a gyártó 3 éve mutatott be és azóta is folyamatosan, célzottan fejleszt. Az egységes felhasználói felületet használva az alkalmazottak a szerszámgépen és az irodai számítógépeken egyformán kezelhetik, dokumentálhatják és vizualizálhatják a feladatok sorrendjét, folyamatait és a gépek adatait.

A nyílt architektúrának köszönhetően a CELOS® képes adatok cseréjére magasabb szintű rendszerekkel, valamint képes az üzemi szint számára adatokat fogadni. Így a CELOS® teljes integrálhatóságot biztosít az ügyfeleknek a vállalat rendszereibe, egyúttal már ma kapcsolatot biztosít a fémforgácsológépek és a jövő kiber-fizikai gyártórendszerei között. Az előnyök meggyőzőek a mindennapi használatban: 30%-kal rövidebb szerszámozási idő, 50%-kal kevesebb idő a technológiai adatok kiszámítására, de még a fontos adatok keresésére fordított idő is csökken, hogy csak néhányat említsünk a CELOS®-szal elérhető előnyökre.

A CELOS® egyszerű belépést biztosít a jövő fémmegmunkálásába, mivel a bezetés fokozatosan történik. Azok az ügyfelek, akik a CELOS® mellett döntenek, először is korlátlan hozzáférést kapnak a már létező 16 CELOS® APP-hoz, valamint hozzáférést a jövőben kiadott alkalmazásokhoz.

A CELOS® egyszerű belépést biztosít a jövő fémmegmunkálásába, mivel a bevezetés fokozatosan történik. Azok az ügyfelek, akik a CELOS® mellett döntenek, először is korlátlan
hozzáférést kapnak a már létező 16 CELOS® APP-hoz, valamint hozzáférést a jövőben kiadott alkalmazásokhoz.

Továbbá, a CELOS® egyszerű belépést biztosít a jövő fémmegmunkálásába, mivel a bevezetés fokozatosan történik. Azok az ügyfelek, akik a CELOS® mellett döntenek, először is korlátlan hozzáférést kapnak a már létező 16 CELOS® APP-hoz, valamint hozzáférést a jövőben kiadott alkalmazásokhoz. A CELOS® folyamatosan kompatibilis marad az újonnan kiadott alkalmazásokkal. Ezek az előnyök már magukban minimalizálják a belépés korlátait. Továbbá a CELOS® CONTROL APP lehetővé teszi a meglévő programok használatát, így a programozók az eddig megszokott programozói környezetben dolgozhatnak tovább.

CELOS® PC verzió: Az egységes CELOS® felhasználói felületet alkalmazva a szerszámgépen és az irodai számítógépeken az alkalmazottak az üzemben és a gyártásütemezésben kezelhetik, dokumentálhatják és vizualizálhatják a feladatok sorrendjét, folyamatait és a gépek adatait.

CELOS® PC verzió: Az egységes CELOS® felhasználói felületet alkalmazva a szerszámgépen és az irodai számítógépeken az alkalmazottak az üzemben és a gyártásütemezésben
kezelhetik, dokumentálhatják és vizualizálhatják a feladatok sorrendjét, folyamatait és a gépek adatait.

Machine Tool 4.0 – szimbiózis a mechanikai, elektronikai és információs technológiák között

A “Machine Tool 4.0” kooperációs projektben a DMG MORI és a Schaeffler Technologies egy DMC 80 FD duoBLOCK maró-eszterga központot több mint 60 további szenzorral szereltek fel a gép fontos részegységein. A működés során folyamatosan rögzítik a rezgéseket, erőket és a hőmérsékletet, majd összegyűjtik, feldolgozzák és rögzítik egy speciális kiértékelő egységben.

A felhasználóknak az előny kettős. Először is a folyamat paraméterei vizualizálva láthatóak a CELOS® “Condition Analyser”-ben, így a teljesítmény elemzése és a gép állapota valós időben elvégezhető.

Másodsorban a mért adatokat egy fölérendelt felhő összegyűjti, így elvégezhető a gépeket és az egész gyárat összefogó, speciális algoritmusokat alkalmazó kiértékelés. Gyakorlatilag így minőségi előrejelzés adható az elküldött adatok és az empirikusan meghatározott “viselkedési minták” alapján a jövőbeni hibákról, például a főorsó meghibásodásáról.

Ezek a funkciók és képességek összefogva egy intelligens előrejelző rendszert alkotnak, mely optimalizálja a szerviz és karbantartási intervallumokat, elkerülhetőek a tervezetlen gépleállások és jelentősen megnövekszik a gépek rendelkezésre állása. A Machine Tool 4.0 így egy kiváló példája annak, hogy a mechanikai, elektronikai és információs technológiák szimbiózisából hogyan nyerhetők ki adatok és ezek hogyan generálnak valós hozzáadott értéket az ügyfeleknek.

Az ügyfelek fenntartásai eddig nem bizonyultak megalapozottaknak. A vásárlókkal megállapodva, egyedül a gép állapotadatait rögzítik a felhőben. Így az érzékeny adatok kezelése és ami még fontosabb, ezen adatok biztonsága is garantált, mely elsődleges szempont vállalatok közötti hálózat létrehozása során. Emiatt a Machine Tool 4.0 továbbfejlesztése az ügyfelekkel szorosan együttműködve történik.

A DMG MORI folyamatlánc kiváló példa a sikeres digitális átalakulásra és a virtuális és valós világ közötti gyakorlati kapcsolatra. Az ügyfeleknek nyújtott kiemelkedő előnyöket jól bizonyítja más egyebek mellett a Deckel MAHO Seebach GmbH és a Porsche LMP1 csapat közötti együttműködés, mely mind a pilóta, mind pedig a csapat világbajnoki címet megnyerte a tavalyi FIA World Endurance Championship-ben.

A DMG MORI folyamatlánc kiváló példa a sikeres digitális átalakulásra és a virtuális és valós világ közötti gyakorlati kapcsolatra. Az ügyfeleknek nyújtott kiemelkedő előnyöket jól bizonyítja más egyebek mellett a Deckel MAHO Seebach GmbH és a Porsche LMP1 csapat közötti együttműködés, mely mind a pilóta, mind pedig a csapat világbajnoki címet megnyerte a tavalyi FIA World Endurance Championship-ben.

DMG MORI folyamatlánc – a szoftver stratégia kulcseleme

A DMG MORI folyamatlánc kiváló példa a sikeres digitális átalakulásra és a virtuális és valós világ közötti gyakorlati kapcsolatra. Ezt számtalan sikeres felhasználói alkalmazás és a DECKEL MAHO Seebach GmbH és a Porsche LMP1 csapat együttműködése is alátámasztja. Az együttműködés alapját a DMG MORI és a Porsche Motorsport Csapata között a prémium partnerség jelenti. A Porsche mind a pilóta, mind pedig a csapat világbajnoki címet megnyerte a tavalyi FIA World Endurance Championship-ben.

celos-industry-4-0-5-data

A Seebach-ban található Porsche 919 CNC Motorsport Center más egyebek mellett különböző anyagokból komplex szivattyúházakat, valamint kihívást jelentő rögzítő elemeket gyártanak mini-szériákban. A csapat fejlesztői biztosítják a szükséges CAD adatokat, míg a seebach-i technológusok felelősek a teljes gyártási folyamatért a kész munkadarabig: kezdve a CAD adatok feldolgozásával és a CAM programok elkészítéséig NX CAM rendszerben, majd az 1:1-es szimulációval a DMG Virtual Machine  segítségével, egészen a high-tech gépeken végzett készre munkálásig.

A virtuális folyamatláncra alapozva a megmunkálóközpontok előre optimalizálhatók, így lehetséges a tökéletes tervezés, az ütközések hatékony elkerülése, valamint a beállási idők a lehető legkisebbre csökkenthetők. Más szavakkal, a DMG MORI Virtual Machine legalább annyira fontos, mint a versenyszimulátor a pilótáknak. 1:1-es szimulációk végezhetők valós feltételek mellett – beleértve a szerszámgép kinematikát és a vezérlést. Az eredmény magas fokú biztonság és sebesség a valóságban.

Az üzemszintű programozás még mindig nagy jelentőséggel bír, főleg egy-egy darab vagy kis-, esetleg közepes széria gyártása esetén. A 24 exkluszív DMG MORI technológiai ciklus lehetővé teszi az akár 60%-kal gyorsabb műhely szintű programozást, parametrizált dialóg programozással. A kiemelkedő példák közé tartoznak a különböző fogazási ciklusok, illetve fogaskerékgyártási folyamatok.

Az üzemszintű programozás még mindig nagy jelentőséggel bír, főleg egy-egy darab vagy kis-, esetleg közepes széria gyártása esetén. A 24 exkluzív DMG MORI technológiai
ciklus lehetővé teszi az akár 60%-kal gyorsabb műhely szintű programozást, parametrizált dialóg programozással. A kiemelkedő példák közé tartoznak a különböző fogazási
ciklusok, illetve fogaskerékgyártási folyamatok.

24 DMG MORI technológiai ciklus – szoftver offenzíva az üzemszintű programozásban

Az üzemszintű programozás még mindig nagy jelentőséggel bír, főleg egy-egy darab vagy kis-, esetleg közepes széria gyártása esetén, de ugyan ilyen fontos marad még hosszú ideig. A megmunkálási ciklusok használata ma már mindennapos, az esztergálási, marási, fúrási ciklusok már minden modern vezérlés részét képezik.

A DMG MORI, az évtizedes alkalmazási tapasztalatára támaszkodva jóval tovább ment a hagyományos ciklusokon és jelenleg már 24 exkluzív DMG MORI technológiai ciklussal rendelkezik az esztergálás, eszterga-marás, marás és maró-esztergálás területén. Ezekkel a programozónak lehetősége van az üzemben komplex megmunkálások programozására, 60%-kal gyorsabban, magán a gépen, parametrizált dialóg programozással.

Itt a kiemelkedő példák közé tartozik szabad felületek 5-tengelyes megmunkálása vagy különböző fogazási műveletek, illetve fogaskerék gyártási folyamatok. A további kiemelkedő ciklusok közé tartozik a Machine Protection Control, mely a gép, a munkadarab és a szerszám védelmét szolgálja, a 3DquickSET® eszköztár, mellyel a 4 és 5-tengelyes gépek kinematikai pontossága ellenőrizhető és javítható, vagy éppen az Application Tuning Cycle, mely az előtoló hajtások folyamatközpontú finomhangolását végzi az asztal terhelés függvényében, egyetlen gombnyomásra.

Más szavakkal, a DMG MORI minden, jövőt érintő stratégiájában a felhasználóra koncentrál, még az Okos Gyár jövőbeni trendje esetén is. A DMG MORI az alkalmazottak képességeinek optimális integrálásában látja siker kulcsát az új gyártási elvek megvalósításakor. Ez mindenekelőtt a szerszámgépek működtetése miatt fontos, mivel rendkívül komplex feladatokat foglal magában.

További információ

A DMG MORI Hungary Kft. honlapján.

A DMG  MORI Hungary Kft. kapcsolattartója:

Kovács Gábor
Tel.: +36 1 430 16 14
Fax: +36 1 430 16 15
Mobile: +36 30 676 36 21
gabor.kovacs@dmgmori.com

DMG MORI Hungary Kft.
Vegyész u. 17-25, B. Épület
HU-1116 Budapest

Megosztás
[
    ]