A standard Beckhoff I/O-komponensek extrém körülmények között is igénybe vehetők

A Beckhoff nehéz ipari körülmények – mint például a szélsőséges hőmérséklet, vagy ütések és rezgések formájában jelentkező nagy mechanikai terhelések – esetére is széles termékskálát kínál. A legfontosabb az, hogy standard I/O-komponensekkel, azaz többletköltségek nélkül képesek megfelelni a szigorúbb követelményeknek. Ez lehetővé teszi a busz- és EtherCAT-terminálok, valamint az EtherCAT-Box modulok rendkívül sokrétű portfóliójának használatát extrém körülmények között.

Az extrém körülmények miatt számos iparág és alkalmazási terület fokozott követelményeket támaszt az automatizálási technológia alkotóelemeinek terhelhetőségével szemben. Erre jó példa a présgépek környezete, a szélturbinák, valamint minden olyan alkalmazás, amelynél a folyamat szokásos menetében ütések és rezgések által okozott igénybevételekkel vagy erős melegedéssel lehet számolni.

Az ilyen nagy igényeket támasztó alkalmazások strapabíró I/O-rendszert, de ugyanakkor változatlan rugalmasságot igényelnek – olyat, amilyet a sokrétű standard eszközkészlet nyújtani tud. Az EP- és ER-sorozat busztermináljaira, az EtherCAT-terminálokra és az IP 67-es védelemmel rendelkező EtherCAT-Box modulokra jellemző adatok bővítésével a Beckhoff-nak ezt most sikerült a gyakorlatban is megvalósítania.

A Beckhoff EtherCAT-terminálok standard portfóliójára jellemző, hogy kibővített tulajdonságok révén a nagy teljesítmények leadására képes EtherCAT-kommunikáció előnyeit szélsőséges környezeti feltételek között is ki lehet használni.

A Beckhoff EtherCAT-terminálok standard portfóliójára jellemző, hogy kibővített tulajdonságok révén a nagy teljesítmények leadására képes EtherCAT-kommunikáció előnyeit szélsőséges környezeti feltételek között is ki lehet használni.

Nagyobb hőmérséklet-tartomány és fokozott mechanikai terhelhetőség

Már a standard I/O-komponenseket is eleve kibővített hőmérséklet-tartományra (- 25…+60 °C) tervezték. Ezáltal az I/O-rendszer nagyobb hőterheléseket is el tud viselni, és az időjárási viszonyoknak is jobban ellen tud állni.

A kibővített komponensek fokozott mechanikai terhelhetőséget kínálnak. Például az IP 20-as védelemmel ellátott terminálok (az EN 60068-2-6 szerint) 5 g-ig rezgésállók, valamint 25 g-ig ütésállók is (az EN 60068-2-27 szerinti 6 ms-os, tartós ütés-igénybevétel mellett). Sőt, az EtherCAT-Box-modulok 35 g-ig még a 11 ms-os, tartós ütőhatásnak is ellenállnak.

Az IP 20-as védelemmel ellátott termináloknak van egy harmadik, kibővített tulajdonsága is: csekély többletköltség ellenében a nyomtatott áramköri kártyák rétegbevonattal is rendelhetők. Ez a lakkozás a káros környezeti hatásokkal szemben még jobb védelmet biztosít az IP 20-as védelemmel ellátott I/O-komponensek elektronikai részegységei számára.

Forrás:Beckhoff

További információ

A Beckhoff Automation Kft. hivatalos, I/O-komponenseket bemutató honlapján.