A La Joliverie szakközépiskola sikere Haas szerszámgépekkel

A franciaországi La Joliverie Haas műszaki oktatási központ (HTEC) diákjai élvezik, hogy a világ kétségkívül egyik legjobb HTEC központjában tanulhatnak. Azonban nem csupán arról van szó, hogy az intézmény számos Haas CNC-szerszámgéppel rendelkezik. Az iskolai dolgozók hosszú távú elkötelezettsége és a már több mint 30 éve folyamatban lévő, speciális műszaki projekt feltörekvő mérnökök nemzedékeit segítette.

Nem sok olyan Haas műszaki oktatási központ (HTEC) akad a világon, amely felépítésében, felszereltségében vagy dolgozói rátermettségében felvehetné a versenyt a franciaországi Nantes városában található La Joliverie szakközépiskolával.  Minden egyes HTEC központot a Haas programjának szigorú követelményei szerint alakítanak ki, a legtöbb ilyen központ azonban általában kis mértékben, gyakran két-három Haas géppel, esetleg egy új számítógépteremmel és néhány CADCAM-munkaállomással járul hozzá az adott iskola vagy főiskola felszereltségéhez.

haas-jol-16

A La Joliverie tíz Haas géppel rendelkezik a helyi Haas gyári képviselet (HFO), a Realmeca jóvoltából, köztük egy EC-400-as vízszintes megmunkálóközponttal és egy Y tengelyes, hajtott szerszámos ST-30Y esztergaközponttal. A felszereltség részét képezi még két Fanuc robot, számos koordináta-mérőgép, néhány szerszámbeállító-eszköz, valamint két, több munkaállomást tartalmazó, légkondicionált számítógépterem a CADCAM, illetve a CAE szoftverek elsajátításához. Emellett számos diákprojekt van kiállítva: gokartok, vitorlások, valamint egyéb guruló járművek, többek között az iskola világelső üzemanyag-hatékony autója is.

Thierry Journaud, az iskola szakmai és műszaki képzéséért felelős igazgatóhelyettes:

„Kétféle oktatási programot nyújtunk: egy megmunkálótechnikusi szakképzést, valamint egy BTS vagyis érettségi utáni képzést gépészeti termékek iparosításáról.  Ezért nagyon fontos, hogy diákjaink CNC-gépeken dolgozhassanak.

Körülbelül tíz éve használjuk a Haas gépeit. Azért választottuk a Haas gépeket, mert könnyen kezelhetőek, és a használatuk nagyon elterjedt Nantes régió ipari létesítményeiben. Ennek köszönhetően a diákjaink tanulmányaik befejeztével el tudnak helyezkedni a régióbeli vállalkozásoknál, vagyis többek között az olyan nagyvállalatoknál, mint az Airbus vagy az Airbus alvállalkozói, illetve a kisebb helyi vállalkozásoknál.”

A HTEC központtól alig 50 méternyire, egy külön épületben egy teljes tanszék foglalkozik az iskola régóta tartó szenvedélyével és projektjével: az áramvonalas, díjnyertes, „MicroJoule” nevű üzemanyag-hatékony autóval, amelyet tanárok és diákok közös munkával fejlesztettek ki az elmúlt 30 év során. A projekt kulcsfigurája és egyben vezetője a kezdetektől, generációk óta a La Joliverie üzemanyag-hatékonysági szakértője,

Philippe Maindru és a MicroJoule üzemanyag-hatékony versenyautó

Philippe Maindru és a MicroJoule üzemanyag-hatékony versenyautó

Philippe Maindru:

„A belsőégésű motorokról tartok BTS képzést. Autóipari mérnök vagyok, és emellett 1985 óta veszek részt energiahatékonysági versenyeken. A verseny lényege, hogy egy olyan autót kell építeni, amelynek végsebessége eléri a 30 km/h-t, és amely a lehető legkevesebb energiát fogyasztja.

Először a Shell Eco-Marathonon indultunk 1985-ben. 1992-ben globális győztesek lettünk.  Azóta minden versenyen megvédtük a címünket, ráadásul megdöntöttük a világrekordot a benzin-, a földgáz-, az etanol-, az elektromos és a hidrogénmeghajtású járművek kategóriájában.

Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a MicroJoule 3761 km-t képes megtenni egy liter benzinnel.

Hogy hogyan építjük az autókat? Nos, rengeteg alkatrészre van szükségünk, amelyeket a CNC-műhelyben készítünk el – a HTEC központban.

Az alkatrészeket számítógépek segítségével tervezzük meg, majd a csapat továbbítja a digitális terveket, és a Haas szerszámgépekkel elkészíti az alkatrészeket.

Az NVQ képzésen részt vevő diákok az egyszerűbb, míg a kiegészítő szakképzésen részt vevők a bonyolultabb alkatrészeket készítik el, a legkifinomultabb alkatrészek elkészítése pedig a gyakornoki csoportok feladata.

Meg vagyunk elégedve a Haas CNC-szerszámgépeken gyártott alkatrészek minőségével, mert mindig az elképzeléseinknek megfelelő a végeredmény.”

haas-jo-8

Thierry Journaud:

„Továbbra is a Haas gépeken szerzett tíz évnyi tapasztalatunkra fogunk támaszkodni, mert tökéletesen megfelelnek az elvárásainknak.

A legfontosabb érv a Haas gépek mellett az, hogy a Haas CNC rendszer széles körben használatos, kezelőbarát és könnyen kezelhető. Az oktatáshoz pontosan erre van szükségünk, ráadásul ez megfelel az iparági gyakorlatoknak is.

A Haas CNC-szerszámgépek emellett kompatibilisek az általunk használt professzionális szoftver-csomagokkal, így miután diákjaink elvégzik a La Joliverie képzését, könnyedén el tudnak helyezkedni az iparban, és ami még fontosabb, használni tudnak bármilyen Haas gépet.”

haas-jol-6

Forrás Haas

További információ

A Haas hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]