Makino EDNC21 tömbös szikraforgácsoló gép nagyméretű munkadarbokhoz

Ahogy az extra nagy munkadarabok, például az autóiparban található lökhárító és homloklemez öntvények komplexitása egyre csak nő, a gyártók számára elengedhetetlen, hogy az apró, mégis bonyolult szerkezeti elemek kialakítását szélesebb körben és nagyobb mennyiségben tudják elvégezni, maximális hatékonysággal,” magyarázza Brian Pfluger, a Makino EDM termékmenedzsere. „A két fejes konfiguráció által az EDNC21 lehetővé teszi, hogy egy munkadarabon egyszerre több apró, részletes kidolgozást igénylő terület kerüljön kialakításra, miközben nagymértékben csökkenti a teljes megmunkálási folyamathoz szükséges időt. A merev és precíz konstrukciónak köszönhetően az EDNC21 ugyanazt a pontosságot és felületi minőséget képes elérni, mint egy tized ekkora EDM gép.

Makino_EDNC21_cikk3

A japán cég legújabb szikraforgácsoló megoldása hatalmas, 3.100 x 1.800 x 1.000 mm-es munkatérfogattal rendelkezik, hogy az extra nagyméretű munkadarabok megmunkálásához is elegendő hely álljon rendelkezésre. Az ilyen, például az autóiparban alkalmazott alkatrészek elkészítését az X-, Y- és Z-tengelyen 2.000, 1.500 és 600 mm-es mozgástartomány, valamint az egymástól függetlenül programozható és vezérelhető fejek teszik lehetővé. A függetlenség a fejekhez külön-külön hozzárendelt Hyper-i vezérlő rendszer által valósul meg. A gép maximális terhelhetősége 10.000 kg, az elektródák pedig maximum 300 kg-ot nyomhatnak egyenként.

Ezen felül a munkaterület hozzáférhetőségének javításáért egy programozható tolóajtóval szerelték fel, így a beállítások is sokkal egyszerűbben elvégezhetők. Az ajtó magassága, ami a dielektrikum folyadék magasságát is meghatározza, a munkadarab magasságának megfelelően állítható be, így a teljes megmunkálás alatt látható marad a folyamat a gépkezelő számára.

Makino_EDNC21_cikk1

Az eddig felsoroltak mellett minden Makino EDNC szériás gép rendelkezik az alábbi tulajdonságokkal:

  • Nagy tömegű öntött alap a mechanikailag szilárd, hőstabil konstrukcióért
  • Fix asztal a nagy pontosságú pozícionálásért a munkadarab méretétől és súlyától függetlenül
  • Helytakarékos beépített tartály a gép alapjában, ami a méret csökkentése és a hőstabilitás szempontjából is kiemelten fontos
  • Két oldali fix beépítésű, direkthajtású golyósorsók, melyek hosszútávon is fenntartják a pontosságot

Forradalmi Hyper Technológiák

Az EDNC széria többi tagjához hasonlóan, az EDNC21 is a Makino által kifejlesztett Hyper technológiákkal felszerelkezve került bemutatásra, melyek a sebesség, felületi minőség és a csökkentett elektródakopás ideális kombinációjával teszik hatékonyabbá a gépen végzett folyamatokat.

HyperCut Technológia

Az új generációs megoldás, melyet a Makino fejlesztett ki, növelik a gépek teljesítményét, azonban az elektróda kopása mindeközben nem változik. Ennek eredményeképpen a nagyolási műveletek akár 30%-kal gyorsabban is elvégezhetők a munkadarab pontossága és a felületi minőség csökkenése nélkül. Ez a technológia optimális szinten tartja az elektróda kopását, így a kialakított felület minőségét is, miközben a lehető legmagasabb megmunkálási sebességet biztosítja.

Hyper-i vezérlőrendszer

A termékcsalád minden tagja a legújabb Hyper-i vezérlővel kerül forgalomba, amely a Makino által gyártott huzalszikra forgácsoló gépeken is található. Ez a megoldás a Makino szikraforgácsoló gépek vezérlőinek egységesítését hivatott támogatni. A Hyper-i vezérlő a felhasználói felület ésszerűsítésével és leegyszerűsítésével teszi lehetővé, a kiváló minőségű megmunkálási folyamatokat, a felhasználó képzettségétől függetlenül. A 24”-os nagyfelbontású érintőképernyő egy tablethez hasonló élményt nyújt, egyetlen érintéssel állíthatók be a megmunkálási körülmények, a munkadarab és az elektróda típusa, valamint a megmunkálni kívánt forma és felületi minőség is. A Hyper-i vezérlő felhasználóbarátságát tovább fokozza a vezérlőn keresztül elérhető digitális használati utasítások, az intelligens E-Tech Doctor segítő funkciók és az e-Learning oktatórendszer.

Makino_EDNC21_cikk2

További teljesítménynövelő technológiák

SuperSpark IV

A SuperSpark IV egy fejlett adaptív vezérlőtechnológia, ami képes optimalizálni a kisülési teljesítményt, valamint az elektróda mozgásait a nagyoló és finiselő folyamatok során. Ez a megoldás különösen a bordázott elektródák használatakor hatékony, a HyperCut technológiával együtt alkalmazva pedig akár 50%-kal csökkentheti a megmunkáláshoz szükséges időt.

Magas felületi minőség opció

Az EDNC széria minden tagja felszerelhető a Makino szabadalmaztatott HQSF (High-Quality Surface Finish™) technológiájával, ami elősegíti, hogy akár 50%-kal magasabb felületi minőséget érjünk el a hagyományos megoldásokhoz képest, mindezt a megmunkálási felület méretétől függetlenül. A HQSF technológia használata a minőség mellett az alkalmazott szerszámok élettartamának növelésében, valamint a ciklusidők csökkentésében is fontos szerepet játszik.

Nagy sebességű Z-tengely opció

A HS-Rib Z-tengely konfiguráció csökkenti a kisméretű elektródák nagyolási folyamatainak sebességét, például a műanyag fröccsöntő szerszámok bordáinak vagy tűhegy-gátjainak megmunkálásakor. A rendszer ugyanakkor magasabb, akár 20 m/perces sebességet tesz lehetővé, így akár 60%-kal csökkenthető a teljes folyamathoz szükséges idő.

ForrásMakino

További információ:

A Makino honlapján.

Megosztás
[
    ]