Lyukasztási technikák az abrazív vízsugaras vágásban

Az abrazív vízsugaras vágás nagy előnye, hogy szinte minden alapanyagból gyorsan és pontosan kivághatók akár bonyolult alkatrészek is. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a lyukasztás módja nagymértékben befolyásolja a teljes megmunkálási folyamat hatékonyságát.

Piercing_methods_cikk1Számos különböző lyukasztási technikát fejlesztettek ki annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabb vágási folyamatok elérhetővé váljanak a különböző anyagtípusokhoz, anyagvastagságokhoz és geometriákhoz. Ideális esetben a vízsugaras vágógép vezérlő szoftvere minden lyukasztási módot felajánl, majd automatikusan meghatározza, hogy az adott megmunkálás szempontjából melyik a legproduktívabb megoldás.

Álló helyzetben történő lyukasztás 

A legegyszerűbb és a legkorábban kifejlesztett módszer az álló helyzetben történő lyukasztás. A vágófejet ebben az esetben a megmunkálandó anyagon kijelölt lyukasztási pont fölé viszik, majd mozdulatlanul tartva azt átlyukasztják a lemezt. A módszer legnagyobb előnye, hogy rendkívül apró lyukakat lehet létrehozni az anyagban. Az álló helyzetben történő lyukasztás azokban az esetekben lehet ideális választás, amikor nem áll rendelkezésre elegendő hely egy dinamikus, mozgással végzett lyukasztás elvégzéséhez, ha a megmunkálandó anyag drága, és a lehető legkisebb területen szeretnénk elvégezni a lyukasztást, vagy ha a lemez túl vékony, így a lyukasztási folyamat rendkívül gyorsan lezajlik. Nagy lemezvastagság esetén az álló helyzetben történő lyukasztás jóval lassabb lehet, mint a dinamikus, mozgással végzett lyukasztás.

„fűrészelő” mozgással végzett lyukasztás

A gyakran késleltetett lyukasztásnak is nevezett folyamat során a vízsugár egy rövid szakaszon előre-hátra mozog, amíg a vízsugár áthatol a lemezen. A késleltetett lyukasztás nagy előrelépést jelentett az álló helyzetben történő lyukasztáshoz képest, és azóta ez a leggyakrabban alkalmazott módszer abrazív vízsugaras vágás esetén. Ez a módszer rendkívül hatékony lehet vastag lemezek megmunkálásakor, illetve azokban az esetekben, amikor nincs elegendő hely a dinamikus lyukasztásnál szükséges bevezető mozgáshoz.

piercing-1

Dinamikus lyukasztás

A ma rendelkezésre álló módszerek közül a dinamikus lyukasztási folyamatok bizonyultak a leggyorsabbnak. A folyamat során a vízsugár a lemezen kívülről indul, majd az anyag felületével találkozva átlyukasztja azt.

Ahogy minden megmunkálási feladat esetén, a dinamikus lyukasztás során is kulcsfontosságú a megfelelő paraméterek ideális megválasztása. Minden megmunkáláshoz létezik egy optimális hossz, amit alkalmazva a lyukasztás a lehető leggyorsabban elvégezhető, valamint minden lyukasztási hossz esetében létezik egy optimális előtolási sebesség. Ezen beállítások helyes megválasztásával komoly növekedés érhető el a vízsugaras megmunkálási folyamatokban, azonban ehhez komplex számításokra van szükség.

A legmodernebb abrazív vízsugaras rendszerekben a fejlett szoftverek vágási modelleket használnak, hogy meghatározzák az optimális lyukasztási távolságot és sebességet, bármilyen alapanyag esetében. A számítások elvégzése után a rendszer automatikusan meghosszabbítja, vagy lecsökkenti a bevezető vágás hosszát, az alkatrész más tulajdonságainak módosítása nélkül. A helyesen megválasztott paraméterekkel végzett dinamikus lyukasztás általában gyorsabb és könnyebben implementálható, mint a „fűrészelő” mozgást alkalmazó módszer. Azonban a szükséges szoftverek nélkül ez a technika jelentősen lassíthatja és minőség terén is visszavetheti a megmunkálási folyamat teljesítményét, mivel az automatikusan elvégzett komplex számítások nélkül rendkívül nehéz előre megjósolni az ideális paramétereket.

Alacsony nyomású lyukasztás

Az alacsony víznyomással végzett lyukasztás nagy előnye, hogy megkíméli az alapanyagot a repedésektől, ezáltal jó választás lehet kritikus alapanyagok, például üveg, kő, és kerámiák esetében. Szintén kiválóan alkalmazható rétegelt lemezek megmunkálásakor, hiszen meggátolja a rétegek leválását a lyukasztás során. Az alacsony nyomású lyukasztás bármely fent említett módszerrel hatékonyan kombinálható.

A megmunkálási idő optimális szinten tartásának érdekében mindenképpen olyan pumpára és vezérlő szoftverre van szükség, amely képes az alacsony és magas nyomások közti automatikus váltásra az adott pillanatban. Ily módon a pumpa működhet alacsony nyomáson, amíg a lyukasztási folyamat zajlik, majd annak befejezése után automatikusan átváltva magas nyomásra, ennek köszönhetően pedig a lehető leghatékonyabban, a legmagasabb vágási sebességgel folytathatja a megmunkálást, a folyamat leállítása nélkül.

Forrás: OMAX

Megosztás
[
    ]