Geometriai-minták gyors létrehozása DELMIA-ban

CAM programozás során az egyik legidőigényesebb folyamat a megmunkálandó geometriák kijelölése. Főként a szerszámgyártók tipikus esete, amikor egy-egy gyártandó szerszámon számtalan hasonló geometria – pl. furatok, zsebek, kivágások, stb. – található, és ezeket újra és újra ki kell jelölni, mint megmunkálandó terület. Ezek az ismétlődő műveletek nemcsak nagy időveszteséget jelentenek, de a programozás hatékonyságát is csökkentik.

A geometriák kijelölésének folyamatára kínál hatékony megoldást a V5 és a 3DEXPERIENCE DELMIA felhasználói számára is elérhető lehetőség, a Global Feature Recognition, vagyis a Geometriai-minták létrehozása.

Geometriai-minták létrehozása

A minták létrehozása 2 fő lépésből áll. Ezek a lépések:

  1. a modellen található geometriai elemek felismertetése (pl. furatok, zsebek, kivágások),
  2. illetve ezek úgynevezett mintába rendezése.

A felhasználónak mindössze a megmunkálandó munkadarabot kell kijelölnie, amelyből a szoftver automatikusan felismeri a különböző geometriai elemeket és mintába rendezi őket.

geometriai_mintak_gyors_letrehozasa_cikk

Ez az eljárás, nemcsak a CATIA parametrikus CAD modelljei esetén, hanem a semleges fájformátumban (pl. step) érkezett adatok esetén is alkalmazható.

A folyamat során számos lehetőségünk van, hogy testreszabott mintákat kapjunk végeredményként. Ilyen lehetőségek például, hogy:

  • milyen geometriákat szeretnénk felismertetni?
    vagyis meghatározhatjuk, hogy minden megmunkálható geometria kerüljön felismertetésre, vagy például csak a furatok.
  • milyen feltételeket szeretnénk alkalmazni a felismertetés során?
    dönthetünk azokról a feltételekről, amelyekkel a felismerést befolyásoljuk. Ilyen feltétel lehet például, hogy minden furat legyen felismertetve, amelynek átmérője egy adott, egyénileg meghatározott méret-tartományba esik (pl. dmin=10 mm és dmax=20 mm).
  • milyen paraméterek alapján kerüljön létrehozása a minta?
    meghatározhatunk különböző rendezési paramétereket, amelyek alapján a minták összeállításra kerülnek. Ilyen paraméterek lehetnek például, hogy a furatok az átmérő, a mélység, vagy éppen a szín alapján legyenek összeállítva. Ezek a paraméterek kombinálhatóak egymással, így elérve egy egyéni, testreszabott geometriai mintát.

A minták mindössze néhány kattintással létrehozhatóak és ezzel egy egyedi, az aktuális munkadarab műveleti sorrendjéhez illeszkedő geometriai-csoport alakítható ki.

Geometriai-minták felhasználása

A kész minták automatikusan bekerülnek az egyes műveletekben a kiválasztható geometriák közé, így azokat nem kell külön beilleszteni. Ezek a geometria-csoportok nemcsak az egyes műveletek létrehozásakor használhatóak fel, hanem az előző cikkünkben bemutatott Programsablonokkal történő programozás esetén is. Amennyiben szükséges, a létrehozott elemcsoportok tovább szerkeszthetőek, illetve bővíthetőek az egyéni igényeknek megfelelően.
A minták bármikor újra elérhetőek és felhasználhatóak a tervezés során, így elkerülve a megmunkálandó geometriák újra és újra, egyesével történő kijelölését.

A megoldás egyszerűbbé teszi és felgyorsítja a megmunkálások tervezését, valamint jelentősen növeli a tervezési folyamat hatékonyságát. Ez a hatékonyság-növekedés pedig jelentős időmegtakarítást és ezzel együtt költségcsökkenést eredményez a felhasználók számára.

További információ:

A DELMIA szoftver hazai forgalmazója a CAD-Terv Kft.

Megosztás
[
    ]