Fából készült csillagmotor modell!

A különböző videómegosztókon számtalan olyan projektet lehet találni, amiben a otthon barkácsolt, a legkülönfélébb anyagokból készült, működőképes gépeket mutatnak be. A figyelmünket ezúttal egy 9 hengeres csillagmotor keltette fel.

fa_csillagmotor_cikkAttól függetlenül, hogy fából készült, tökéletesen megfigyelhető a motor működési elve. Azon felül, hogy megérthetjük a hengerek és a körfolyamat eltolását, a videóban a vezérműtárcsa kiosztására is magyarázatot kapunk.

A két részes videóban először a gép alapvető kialakítási jellegzetességeit tudhatjuk meg, mint például, hogy a csillagmotorokban – a gyújtási sorrend miatt – mindig páratlan a hengerek száma. Először mindig a “páratlan”, majd a “páros” sorszámú hengerek érnek a gyújtási pontra. Így a főtengely két fordulata alatt fut le egy-egy henger teljes körfolyamata. Még részletesebben megismerkedhetünk a hengerenkénti körfolyamatok egymás utáni lefutásával, a vezérműtárcsa kialakításával és az áttételekkel, majd egy hagyományos kialakítású, négyütemű belső égésű motor vezérmű kapcsolatával is szemlélteti a csillagmotor szelepvezérlését.

A második videóban még részletesebben megismerkedhetünk a hengerenkénti körfolyamatok egymás utáni lefutásával és a kiegyenlített futást biztosító kiosztással. A videó végén pedig megtörténik, amiért tényleg érdemes végig nézni a kétszer kilenc percet. A csillagmotor készítője egy akkus csavarhúzóval, közel teljes fordulatszámon meg is pörgeti a gépet!

Megosztás
[
    ]