Autodesk OTC konferencián jártunk Las Vegas-ban

Minden nagyobb szoftveres cég megrendez évente legalább egy olyan nagyszabású eseményt ahol az összes partnerét fogadja. Nincsen ez máshogy az Autodesk háza táján sem, ahol az OTC – One Team Conference – néven futó hatalmas rendezvényen a világ összes tájáról összegyűlnek az alkalmazottak és a szoftverek értékesítésével foglalkozó viszonteladók is. Idén abban a szerencsés helyzet adódott, hogy sikerült látogatást tenni ezen a neves eseményen, melyről egy rövid élménybeszámolót is hoztunk!

Az Autodesk OTCOne Team Conference – a cég évente megrendezésre kerülő legnagyobb eseménye, ahol a világ minden tájáról érkeznek alkalmazottak és az értékesítésben résztvevő viszonteladók is. Idén az eseményt, a méreteknek és a konferencia színvonalának megfelelően, Las Vegas-ban a Cesars Palace szállodájában tartották. Az egy hetes konferenciára több ezer ember érkezett és 3 szinten megszámlálhatatlan helyszínen mentek az előadások. A méreteket érzékelendő, hogy 3 oldalas térkép és külön applikáció is segítette a résztvevőket az eligazodásban és a megfelelő programok megválasztásában. Természetesen minden eseményen nem tudtunk és nem is tudtunk volna részt venni, ezért az Autodesk megmunkálással kapcsolatos programjain voltunk jelen, mely tulajdonképpen az Autodesk Digital Manufacturing ágát fedi le.

A helyszín és a megnyitó

Cesars_01Az Autodesk hatalmas cég, magyar szemmel nézve ahhoz képest, hogy egy alapvetően szoftvereket forgalmazó cégről beszélünk nagyon sok résztvevő volt. Természetesen a résztvevők az Autodesk összes szoftverágával foglalkozó részlegről és partnereitől jöttek, a szimulációtól az épületgépészeten át az animációig. A cég láthatóan nagy figyelmet fordított a szervezésre, mert a rengeteg szervező összehangolt munkájával gyakorlatilag mindenféle tolongás és sorban állás nélkül terelték a megfelelő irányba a résztvevőket az összes helyszínen. A megnyitóra az eseménynek is helyszínt adó Cesars Palace hotel 4100 fő befogadására alkalmas Colosseum termében került sor, ahol egy igen látványos megnyitóval kezdődött el az 5 napos konferencia.

A megnyitó során néhány általános értékesítéssel kapcsolatos előadás hangzott el, melyek legfőképpen az Autodesk-en belüli csapatmunka fontosságát hivatottak szemléltetni. Fontos téma volt még az ilyen konferenciákon szokásos “meggyőzés politikai tréning“, ahol a különböző értékesítési módszereket mutattak be igen szemléletes módon. Hazai szemmel nézve persze kicsit futurisztikus “lehetőségeket” próbáltak meg átadni számunkra, hiszen egy “Think Big” kép a hazai megmunkáló szoftvereket használó vállalkozások számát nézve számunkra kicsit más számokat takar … Mindenesetre a megnyitóról kicsit megváltozott szemlélettel – milyen kicsik is a hazai piac az Amerikaihoz képest – távoztunk, hogy az időeltolódás fáradalmait tovább orvosoljuk a kaszinók félkarú rablói mellett.

https://www.youtube.com/watch?v=WubY0Q2msO0

Autodesk Digital Manufacacturing – The Future of Making Things

A többi napon már tematikus előadások sorozata várta a résztvevőket, így mi az Autodesk gyártással kapcsolatos előadásait vettük célba, mely a Digital Manufacturing névre lett elkeresztelve. A gépészeti gyártással és megmunkálással kapcsolatos részleg volt talán a legkisebb, hiszen az Autodesk ezen a területen még fiatal, illetve ezen szoftverek (így a bevételek is) csak kis hányadát teszi ki a cég teljes portfóliójának. Az előadások természetesen továbbra is számos értékesítési “fortélyt” mutattak be és részleteztek, de mi a szakmai részekre koncentráltunk inkább.

fmt_0Az Autodesk jövőbeni megmunkálási folyamatának “víziója” egy új általános gyártási folyamatot és annak optimális megvalósításához szükséges szemléletváltást jósol, mely változásokat a gyártásban alkalmazott új technológiák megjelenése okozza. Ennek egyik abszolút jogos és naprakész példája a különböző additív gyártási eljárások – például a 3D nyomtatás – térhódítása, melynek alkalmazásával elérhető lehetőségek olyan eszközöket és folyamatokat kívánnak meg, melyeket az Autodesk elsőként szeretne biztosítani a felhasználók számára. Az új folyamatban ezért megjelenhetnek olyan új lehetőségek, mint például a termék vevő általi “testreszabása” a tényleges gyártási folyamat előtt, mely a megfelelően kialakított szoftver segítségével a teljes, rugalmas gyártási folyamattal automatikusan lekövethető, így a vevő olyan egyedi darabokhoz juthat hozzá költséghatékonyan, mely nem igényel teljesen külön gyártási folyamatot, mégis az igényeinek megfelelő “módosított terméket” kapja kézhez. Az Autodesk szeretne éllovasa lenni ezeknek az új gyártási folyamatoknak úgy, hogy olyan szoftvereket, megoldásokat és berendezéseket kínál a felhasználóknak, hogy a jövőbeni megváltozott gyártási folyamatokat is magabiztosan tudják menedzselni és megvalósítani.

Változó gyártási folyamatok változó szoftver előfizetésekkel

fmt_00A megváltozó gyártási folyamatokhoz felhasználandó szoftverek licencelésében is változások szükségesek, hogy optimálisabban tudjuk kihasználni a folyamat rugalmasságából adódó új elvárásokat. Hiszen előfordulhat, hogy a gyártási projektünk teljes véghezviteléhez időben változó számú, mennyiségű és tulajdonságú szoftverek kellenek, melyeket a hagyományos licencelési formával nem lehet költséghatékonyan megvalósítani. Ezért az Autodesk a Digital Manufacturing alá tartozó szoftvereknél is bevezeti a bérléses konstrukciót, mely kialakításából adódóan alkalmas az ilyen változások könnyed kezelésére, így a felhasználók könnyedén változtathatják az aktuális gyártási folyamatukhoz pillanatnyilag szükséges szoftvereket, azok számát és moduljait, ezzel adott esetben költséghatékonyabb üzemeltetést lehetővé téve. A szoftverek bérlési lehetőségével egyre gyakrabban találkozhatunk a különböző alkalmazások terén, mely új licencelési lehetőség egyre jobban kezd begyűrűzni a CAD/CAM-es világba is.

 Konklúzió

Az amerikai piac mindig is mozgatórugója volt a szoftverek új irányú fejlesztésének és felhasználási módjának, melyhez viszonyítva a hazai piacot (a méretéből kifolyólag) mindig is különbözőségeket mutatott. Azonban nem mehetünk el azon tény mellett, hogy a szoftveres innovációk jelentős hányadának forrása is a tengeren túlról érkezik, ezért a szele előbb-utóbb hozzánk is megérkezik…

VegasAutodesk_s

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]