Aura – OPS-Ingersoll bemutatón jártunk a Z-Form Kft-nél

A hazánkban kevésbé ismert Aura Frästechnik GmbH rendezésében egy "házi" bemutató során ismerhettük meg a cég marószerszámait, és azok használatához készített szerszámválasztó, forgácsolási paraméterek választását segítő valamint online rendelést biztosító alkalmazását is.

A nagyoló és simító megmunkálást egy OPS-Ingersoll marógépen láthattuk, melynek marópályáit Delcam PowerMILL szoftverben készítették. A bemutató része volt még egy gépen belüli mérésről szóló előadás is, melyben a PowerINSPECT OMV lehetőségeit ismerhettük meg. Nézzük mit is láthattunk a házi kiállításon.

Az Aura Frästechnik GmbH neve Magyarországon nem cseng ismerten, de a német székhelyű cég hazájában nagyobb ismeretnek örvend, ahol több mint 10 éves múlttal rendelkezik és elsősorban a szerszámgyártóknak készít marószerszámokat. Specialitásként fontos megemlíteni, hogy a cég kimondottan külön szerszámokat fejleszt az optikai (tükrös) felületek marásához, ahol a nagy futáspontosság mellett az élgeometria pontos elkészítése is kihívás. A bemutatóra a cég munkatársai készítettek elő egy teljes (nagyoló és simító) megmunkálást, melyen az Aura szerszámok hatékonyságát mutatták be a résztvevőknek.

machining_gif

A megmunkálás bemutatója előtt demonstrálták a cég szerszámaihoz készített online szerszámválasztó és forgácsolási paraméter megválasztást segítő online, webes alkalmazásukat (IKLICK), melyben a megmunkálandó anyaghoz választott szerszám-geometria különböző CAM rendszerekbe is nagyon egyszerűen exportálható. A választott szerszámhoz és a megadott anyagminőséghez a program forgácsolási paramétereket is ajánl, melyet az exportálás során el is ment a CAM rendszerben történő használat megkönnyebbítése érdekében. A választott szerszámunkra a program segítségével gyorsan és egyszerűen adatunk le megrendelést is közvetlen, így az esetlegesen hiányzó szerszám beszerzése is csak “néhány kattintás” (no meg EUR).

A bemutató egy OPS-Ingersoll High Speed Eagle V9 gépen történt, mely a korábbi sorozat továbbfejlesztett típusa. Munkatartománya 800x600x500 mm, direkt-meghajtású bölcső-asztalos kialakítású 5-tengelyes marógép, melynek asztalára akár 2.000kg (500kg 5-tengelyes megmunkáláshoz) darabot is felhelyezhetünk. A gépen a legfinomabb szemcséjű olajköd, víz és levegő hűtés is megtalálható, valamint rendkívül alaposan felkészítették a grafit marására is, hiszen a hajtás a megmunkálási téren kívül helyezkednek el, valamint a vezérlés is egy külön zárt, külön hőcserélővel ellátott térben van. A gépet különböző típusú Fischer főorsóval szállítják, mely akár 22KW teljesítményű is lehet és 3mikron hosszirányú pontosságra képes az aktív hőkompenzálása révén. A géphez különböző kiszolgáló berendezések is szerelhetőek, melyek az általánosnak mondható lézeres szerszámbemérőtől az automata darabcserélő és kiszolgáló berendezésig terjedhetnek. A gép lelkét egy Heidenhein iTNC 530 vezérlő alkotja, mely (már megszokottan) megbízhatóan és magabiztosan látja el feladatait.

A bemutató megmunkálási részében egy 1.2343 – 48 HRc keménységű alapanyag megmunkálását kísérhettük figyelemmel, mely egy nagy teljesítményű nagyolással kezdődött. A nagyoló marópályákat Delcam PowerMILL CAM szoftverben készítették (Delcam Vortex pálya), így élőben is megtekinthettük, hogy az Aura szerszámok és az OPS-Ingersoll gép hogyan birkóznak meg a megmunkálás által megkövetelt teljesítménnyel. A nagyolás után a résztvevők megtekinthették a közel köszörülési pontosságot és minőséget produkáló simítómegmunkálásokat is, ahol a szerszámgép dinamikussága és gyors előtoló mozgásai is hangsúlyt kaptak.

A bemutató záróeseményeként a Delcam Hungary Kft. előadását tekinthettük meg, ahol a szerszámgépen történő mérésről hangzottak el hasznos információk. A bemutató során használt marógéphez is csatolható Delcam PowerINSPECT OMV szoftver lehetőséget biztosít számunkra, hogy a megmunkálás során ellenőrző méréseket végezzünk el a készítendő munkadarabunkon, így az esetleges gyártási hibákról úgy értesülhetünk, hogy a darab nem kerül le a gyártógépről, ezzel az esetleges bázisváltás hibáját elkerülve tudunk javító marásokat elvégezni, amennyiben a hibás darabon szükséges és lehetséges.

[nggallery id=267]

További infromáció

Az OPS-Ingersoll oldalán.

Az Aura Frästechnik GmbH oldalán.

A Delcam magyar nyelvű honlapján.

Megosztás
[
    ]