Alkatrészjelölés a fémiparban – bemutatkozik az AMSY Jelöléstechnika Kft.

Többféle alternatív technológia a jelölésre

A különféle karakterek, kódok, jelek felvitelére több technológia is alkalmas. Esetenként elegendő egy „jó-nem jó” jelölési igényre egy színes pont vagy folt az alkatrészen, amely egyszerűen elkészíthető pl. mikro-szórófejes jelölővel vagy pneumatikus pecsételővel. Jellemzően azonban a jelölés számok, betűk, kódok felvitelét jelenti, amely viszonylag kis költséggel végezhető el tintasugaras feliratozóval, de a jel nem porózus felületekről oldószerrel általában eltávolítható. Nagyjából ugyanez vonatkozik a címkékre is, még akkor is, ha ma már elérhetők az időjárási, vegyszeres, mechanikai igénybevételeket jól tűrő, jelölőlézerrel nyomtatott tartós változatok is.

Roncsolás mentesen nem távolíthatók el a mechanikus elven működő pontütéses vagy karcoló jelölők feliratai, továbbá a széles választékban rendelhető lézeres feliratozókkal írt jelek sem.

Gyakran az a fontos, hogy az alkatrészekre mindig azonos jel kerüljön, máskor azonban szükséges lehet még az egyébként azonos darabok megkülönböztetése is bizonyos egyedi jellemzőkkel, pl. sorszámmal vagy gyártási idővel. Rendszerint a készgyártmányt jelöljük, de erre esetenként csak festés vagy felületkezelés előtt adódik lehetőség.

Kiegészítő berendezések

A készüléken túl a jelöléshez bizonyos segédberendezések is szükségesek lehetnek. A készülékek ugyan mindig rendelkeznek helyszíni adatbeviteli, kezelési lehetőséggel, de esetenként a vezérlést a helyszíni mozgatási rendszer elemeiről, az adatfolyamot pedig központi hálózatról kell megoldani. Valamilyen módon mindig ellenőrizni kell a jelölés megtörténtét, annak megfelelő minőségét, a kódok olvashatóságát, máskor azok adattartalmát, esetleg minőségi osztályba sorolását is. Ha ehhez hozzávesszük a jelölendő anyagok és a jelölő készülékek egyre bővülő választékát, a gyártástechnika fejlődését, könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy már a jelölésre való felkészülés során is érdemes szakemberhez fordulni.

1. Tintafolt jelölés UNIVERSAL micro-spray, 2. Tintasugaras jelölés, VIDEOJET 1000-es széria, 3. Tűs jelölés MARKATOR termékek, 4. Tartós címke PRIMERA lézeres nyomtató

1. Tintafolt jelölés UNIVERSAL micro-spray, 2. Tintasugaras jelölés, VIDEOJET 1000-es széria, 3. Tűs jelölés MARKATOR termékek, 4. Tartós címke PRIMERA lézeres nyomtató

Megoldás a jelölési feladatra

Az AMSY Jelöléstechnika Kft. több 20 éve – egy évtizede piacvezetőként – foglalkozik jelöléstechnikai készülékek forgalmazásával. Mint a Videojet, Foba (Alltec) és Markator cégek magyarországi képviselete kínálatunk szinte a teljes termékkört felöleli: tintasugaras és lézeres feliratozókat, pontütéses és karcoló jelölőket. Célunk, hogy a jelölési feladat teljes megismerése után az érdeklődő szempontjai, lehetőségei alapján komplett megoldást kínáljunk a feladat optimális és a munkavédelmi szabványokat is kielégítő elvégzésére. Ajánlatunk vonatkozhat egy készülék vagy jelölő munkaállomás szállítására, de kiterjedhet a készülék gyártósorba integrálására, azaz automatikus termékmozgatásra, kamerás ellenőrzésre, központi adathálózathoz kapcsolódásra is.

Lézeres jelölők

A Videojet – és az érdekeltségi körében tartozó – Foba (Alltec) cégeknek az autó-, gép- és műszeriparban, a szerszám és gyógyászati eszköz gyártásban világszerte széles körben használják lézeres jelölőit.

A Foba „Lézer az Önök szolgálatában” jelmondata nemcsak a gyártó és a forgalmazó közös hozzáállását jelenti, de ez egyben ígéretünk is potenciális és meglévő vevőink számára. Az alapot értelemszerűen a 25 éve jelentős létszámmal végzett, az alkalmazói visszajelzésekre támaszkodó kutató, fejlesztő munkával létrehozott, számos szabadalommal védett VIDEOJET/FOBA jelölő készülékek jelentik, de ezen túl az a módszer is, ahogyan a hármas (gyártó, forgalmazó, megrendelő) együttműködés keretében a munkánkat végezzük.

Foba M1000 lézeres jelölő munkaállomás

Foba M1000 lézeres jelölő munkaállomás

Szolgáltatásunkat a teljes folyamatra kiterjesztve értjük, kezdve az igények és lehetőségek részletes felvételével, folytatva a választható lehetőségek számbavétele alapján a megajánlandó termékek behatárolásával.

Már az adott anyagokra, kívánt sebességgel, minőségi jelölést készítő készülék kiválasztása is nagy szakismeretre támaszkodó, igazi fejlesztői munka, hiszen ez adja a megoldás alapját, és néha egy apró részlet megtalálása is döntő fordulatot hozhat. Ennek biztosítékát a rendelkezésre álló modulos kialakítású különböző lézerforrású (Fiber, YAG, Vanadate, UV, stb.) és különböző teljesítményű lézerek gazdag választéka jelenti, melyek a legkülönbözőbb anyagok biztonságos megmunkálásához alkalmasak, és melyekhez különböző fókusztávolságú lencsék, sugáreltérítő-, és munkavédelmi egységek kapcsolhatók.

A jelölők kézi kiszolgálású munkaállomásba építhetők, melyekből jelenleg 9 változat áll rendelkezésre. Ezek különböznek egymástól betárolási koncepció, tárgymozgató-, forgató-, kamera rendszer és a méretek tekintetében. Az állomás sok változó optimalizálásával válhat ergonomikus, kulcsrakész, Class-1 minősítésű munkahellyé, amely gyakran a jelölés leggazdaságosabb és optimális megoldását jelenti.

Egy jelölő rendszer nem tekinthető komplettnek a jelölőt, a munkadarabot, annak mozgásait, ill. pozícióit érzékelő kamera rendszer, továbbá mindezeket integráló szoftver nélkül, mely feladatokra a FOBA többféle kamerát és kétféle többfunkciós szoftvert ajánl. A korszerű, intuitív, nagy teljesítményű, gyors MarkUS és FobaDraw jelölő szoftver egyszerűen programozható és precíz végeredményt biztosít. A szerkesztő szoftverrel a kezelő felhasználóbarát módon, grafikus kijelzőn optimalizálhatja a jelölési körülményeket: konfigurálhatja és archiválhatja a készülék beállításait, a munkadarab mozgásait. Az alapszoftvert számos kiegészítő egység bővítheti, melyek közül kiemeljük az IMP (Intelligens Jelölés Pozícionáló) rendszert és a Point & Shoot (Célozz és lőjj!) kamera modult a jelölési hely automatikus után állítására.

A FOBA kezelőszoftver opcionálisan távoli eléréssel is vezérelhető a minél teljesebb automatizálhatóság érdekében.

A gyártási folyamathoz illeszkedő jelölés kihívásainak azonos szerkezetben, különböző méretekben gyártott kiegészítőkkel tudunk megfelelni. Ilyenek pl. a teljesség igénye nélkül: az égéstermék elszívó rendszerek, három irányú elmozdulást vagy forgást biztosító rendszerek, fókusz keresők, speciális, pl. mozgás közbeni jelölést biztosító szoftverek, biztonsági ablakok, dupla fejek, sugár eltérítők, mutató lézer, valamint TCP/IP, Profibus és soros kommunikációs illesztő felületek.

Együttműködés partnereinkkel

Vevőinkkel való szoros együttműködésre törekszünk és mind teljesebb megelégedésüket kívánjuk elnyerni! Ehhez az szükséges, hogy a teljes folyamat során, kölcsönös bizalmon lapuló eredményközpontú párbeszéd folyjon a felek között. Az érdeklődők kívánságainak teljesítése feladatot jelent számunkra, és lelkesít bennünket arra, hogy ne csupán egy megoldást kínáljunk, hanem közösen találjuk meg a munkavégzés lehető legjobb konfigurációját, ami aztán gondos beüzemeléssel, betanítással, átfogó eladás utáni szolgáltatásokkal párosulva alkalmas lesz vevőink hatékonyságának, eredményességének folyamatos segítésére.

Forrás:AMSY Jelöléstechnika Kft.

További információ:

Az AMSY Jelöléstechnika Kft. honlapján.