A VARINEX Informatikai Zrt. eddigi történetének legsikeresebb évét zárta

Az idén 25 éves VARINEX Informatikai Zrt. eddigi történetének legsikeresebb évét zárta 2015-ben. Árbevétele a tervezett 15%-hoz képest 31%-kal haladta meg az előző évit, ezzel 1,8 milliárd Ft fölé emelkedett, köszönhetően annak, hogy a virtuális és fizikai prototípusgyártás, a 3D nyomtatás, az építőipari BIM alkalmazások, a térinformatikai rendszerintegráció területei mind jól teljesítettek.

A társaság jelentős növekedést ért el az Autodesk szoftver alkalmazások területén. A gépészeti PLM, az építőipari BIM és térinformatikai alkalmazások forgalma az Autodesk 2016. január 31-én zárult pénzügyi évét alapul véve mintegy megduplázódott, ezzel történetében első alkalommal a VARINEX Zrt. piaci részesedése a teljes hazai Autodesk forgalom tekintetében 50% fölé emelkedett. Az Autodesk nem csak a forgalmi adatai miatt ismeri el Gold Partner státusszal a társaságot, hanem figyelembe veszi a terméktámogatásban és a más magas hozzáadott értéket nyújtó szolgáltatásokban testet öltő tevékenységét is. Az Autodesk CAD rendszereire épülő, vagy azoktól függetlenül is alkalmazható OPEN MIND hyperMILL CAMmegoldása kiemelkedő támogatást nyújt az 5 tengelyes megmunkáló berendezések programozásához. A rendkívül precíz megmunkálás-tervezést lehetővé tevő rendszert Magyarországon is sokan használják, köztük jelentős multinacionális gyártók. A virtuális prototípusgyártás során alkalmazott MSC Software, Autodesk, Simufact és Next Limit szimulációs megoldások a legszélesebb igények lefedésére alkalmasak a CAD-rendszerbe integrált megoldásoktól a magas szintű matematikai háttérismereteket feltételező csúcstechnológiás nemlineáris, dinamikai vagy kifáradás vizsgálatokig, az Autodesk Simulation Moldflow fröccs-szimulációs rendszer pedig évek óta a hazai termékfejlesztő és szerszámgyártó cégek kedvenc alkalmazása.

Varinex_25_cikk_slider

Az Autodesk háza táján jelentős innováció, hogy a több évtizede változatlan formában működő hagyományos szoftver licencelési konstrukció (ún. örök licencek) helyett egyre inkább előtérbe kerül a korszerűbb, a felhasználóknak gazdaságosabb, a projektekhez jobban illeszthető szoftverbérleti lehetőség, hivatalos nevén a Subscription. Ennek során nem szükséges az azonnali magas összegű beruházás és utána az évenként fizetendő szoftver karbantartás megvásárlása, hanem elegendő a szoftvereket csak egy adott, előre tervezett időszakra megfizetni. Ezáltal egyrészt a projekt zárása után, vagy a tevékenység bármilyen átstrukturálása következtében feleslegessé váló licencek nem vesznek kárba, másrészt a szoftverek mennyiségét és összetételét időtől-időre könnyedén a pillanatnyi igényekhez lehet igazítani. Nem elhanyagolható előny a szoftverekre fordítandó kiadások egyenletesebb eloszlása, és különösen fontos, hogy a beruházás sokkal kisebb invesztícióval elindítható. Természetesen ez a tény az Autodesk és forgalmazó partnerei számára egy átmeneti időszakban bevétel visszaesést eredményezhet, de a VARINEX Zrt. ennek ellenére sem számít idei üzleti terveiben árbevételének csökkenésére: 2016-ban az előző évi kiugró eredmények megismétlésére készül.

image001_cikk

A 3D nyomtatás és prototípusgyártás területein a 2015-ös év legjelentősebb eseménye az új, 350 m2-es digitális gyár megnyitása volt. Itt az érdeklődők ipari körülmények között ismerhetnek meg négy különböző 3D nyomtatási technológiát használó gyártóeszközt. A poliamidporral dolgozó szelektív-lézerszinterező (SLS) technológia segítségével gyakorlatilag fröccsöntési minőség érhető el – természetesen fröccs-szerszám nélkül. A professzionális FDM (Fused Deposition Modeling – olvasztott huzallerakásos) technológia hőre lágyuló műanyagokból készít kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező alkatrészeket, immár nem kimondottan a prototípusok világa számára, hanem kissorozatú közvetlen gyártásra (DDM – Direct Digital Manufacturing) is. Ezeket a nyomtatott alkatrészeket ma már a járműipar, ezen belül a repülőgépipar is felhasználja. A digitális gyárban használt Objet Polyjet és Connex technológia továbbra is a 3D nyomtatás legprecízebb, akár 16 mikronos rétegvastagságot is lehetővé tevő alkalmazásának számít.

A térinformatikai rendszerintegráció húzóalkalmazásai 2015-ben is a víziközmű-, a távhő- és a telekommunikációs szolgáltató cégek számára készített és testreszabott műszaki információs rendszerek voltak. Jelentős az igény az ún. E-közmű adatszolgáltatást biztosító megoldásokra, a szolgáltatók ezen törvényi kötelezettségét a VARINEX Zrt. alkalmazásai akár az ügyfél szerveréről, akár saját szerverparkjáról képes biztosítani.

Forrás:Varinex

További információ

A VARINEX Informatikai Zrt. honlapja

Megosztás
[
    ]