Turbinamegmunkálás 51%-kal gyorsabban – a Delcam és a Technicut közös videója

A CAM szoftvereket fejlesztő Delcam és a szerszámgyártó Technicut cégek videójában egy titán turbina megmunkálási ciklusa látható. A 804 mm átmérőjű Ti-6-4 munkadarabból 35 óra alatt került legyártásra a kész turbina. A vállalatok szerint a ciklusidő kevesebb mint felére csökkent a hagyományos technológiákhoz képest, ami számos, a videóban is kiemelt tényezőnek köszönhető.

A nagyolási folyamatokat a teljes megmunkálás során szakaszosan végzik. A turbina lapátozásának alsóbb részein csak később kerül sor a nagyolási folyamatok elvégzésére, hogy megfelelő szilárdságot biztosítsanak a felső részek megmunkálása során.

A Delcam PowerMill-ben programozott, speciálisan turbinamegmunkáláshoz készített szerszámpályákon a Technicut által fejlesztett szármarókat alkalmazták a simítási és elő-simítási műveltekhez. Mivel ezek a szerszámok nagyobb sugárral rendelkeznek a vágófelületükön, mint a kúpos gömbvégű marók, ugyanakkora felületi hiba magassággal képesek elvégezni a megmunkálást, mintha gömbvégű marókat kisebb lépésközzel alkalmaznánk.

delcam_turbina_cikk

A lapátok kialakításához szükséges kezdeti nagyolásokat a Technicut Titan X-Treme Ripper szármaróival végezték, így az anyageltávolítási ráta nagyobb volt, emellett az anyagban keletkező feszültséget is enyhíteni tudták.

A gázturbinás hajtóművekben egyre gyakrabban alkalmaznak egy darabból forgácsolt turbina kerekeket a különálló lapátokból összeállított változatok helyett. A videóban bemutatott darab 31, egyenként 84 mm hosszú, 4mm-es alapátmérőjű lapáttal rendelkezik, melyeket 10 mikronos felületi hibával alakítottak ki.

Forrás:Delcam

Megosztás
[
    ]