Irány Haan – Látogatás az Amada technológiai központjában

A legtöbb kiállításon nem tudunk az egyes gyártók standján sokat időzni, a legjobb esetben is mindössze egy-egy nap jut mindenkire. Ezért is volt külön öröm, hogy a 2015-ös év zárásaként az Amada technológiai nyílt napjainak teljes időtartamára ki tudtam utazni. A rendezvény 4 napja során így sokkal részletesebben megismerhettem a szerszámgépek mögött rejlő technológiákat és azokat az alapvető értékeket, amiket az Amada képvisel. A most következőkben a kint megszerzett rengeteg új ismeretből a számomra legérdekesebbeket szedtem össze, míg a következő hetekben bizonyos technológiákat és megoldásokat külön videók kíséretében is be fogunk mutatni.

Az Amada haani technológiai központját 2009-ben hozták létre azzal a céllal, hogy partnereiknek a lehető legjobb támogatást tudják nyújtani, legyen szó akár technológiáról, konzultációról vagy oktatásról. A 71.000 négyzetméteres területen felépített létesítmény már önmagában is lenyűgöző. A német precizitással kivitelezett japán stílusú épületek egyből azt a benyomást keltik a látogatóban, hogy itt bizony minden részletre odafigyelnek.

A komplexum lelke a központi épületben kialakított bemutató csarnok, ahol az Amada teljes lemez- és csőmegmunkálási portfólióját felvonultatták. Aki ebben a szegmensben keres magának szerszámgépet, annak egyszer mindenképp érdemes ide ellátogatnia, mivel itt a belépő kategóriás gépektől egészen a csúcstechnológiás, teljes mértékben automatizált megoldásokig minden megtalálható. Egy technológiai központhoz híven természetesen minden szerszámgép megmunkálás közben is megtekinthető, így akár saját alkatrészek próbavágására, hajlítására is van lehetőség.

Az itt kiállított technológiák közül számomra minden kétséget kizáróan a robotizált lézerhegesztő cella volt a legizgalmasabb újdonság. Bár oldalunkon már írtunk a 4 kW-os fiber lézerre épülő FLW sorozatról, élőben még sosem volt alkalmam megtekinteni ezt a technológiát. Már első ránézésre egyértelmű volt, hogy ennek a rendszernek a fejlesztésébe megszámlálhatatlan mérnökórát belefektettek, az eredmény azonban magáért beszélt.

2015_012_01-04 - Amada_Haan_040

2015_012_01-04 - Amada_Haan_043A szemünk előtt, másodpercek alatt meghegesztett bemutató darabon olyan tökéletes hegesztési varratot alakított ki a robot, hogy azt egy karnyújtásnyi távolságból már nem lehetett megkülönböztetni egy hajlítási éltől. A kiváló varratminőség mellett persze számos olyan további fejlett funkcióval is felszerelték a rendszert, ami igazán különlegessé teszi a robothegesztő cellák piacán. Ezekről részletesebb ismertető a korábbi cikkünkben olvasható.

Azt hiszem azonban nem túlzok, ha azt mondom, hogy ezen a rendezvényen a legtöbb új ismeretet nem a technológiai bemutatók során, hanem az előadó termekben szereztem. Ez pedig egy nagyon kellemes élmény volt, mivel minden valamire való gyártó gépéről el lehet mondani, hogy képes ellátni az alapvető funkcióját. A különbség ezután kezdődik, azoknál az extra hozzáadott értékeknél és tudásnál, amit egy márka több éves vagy évtizedes tapasztalattal szerezhet csak meg. Az Amada-nál pedig most saját szememmel is láthattam, hogy messzemenően megvan ez a szakértelem.

2015_012_01-04 - Amada_Haan_038

Lehetőségünk nyílt például egy olyan hajlítástechnikai workshopon részt venni, amit az Amada osztrák szerszámgyárának egyik vezető technológusa tartott. (Legnagyobb meglepetésünkre magyar nyelven.) Itt a résztvevők interaktív módon, konkrét szerszámozási problémákra kaptak válaszokat, kivesézve az acél és az alumínium hajlításának kihívásait, valamint elmerülve többek között olyan részletekben, mint a hajlítási rövidülés számítása és a helyes korrekciós táblázatok gyakorlati megvalósításának lépései.

softwareA szakmai előadások mellett egy szerintem hasonlóan fontos témakör a szoftveres háttér, és az ehhez kapcsolódó élő demonstráció volt. Itt láthattuk, hogy az Amada felismerte, hogy a mai világban egy csúcstechnológiás szerszámgép mit sem ér a megfelelő szoftveres támogatás nélkül. Ennek fényében az utóbbi években rengeteg erőforrást fektettek szoftvereik fejlesztésébe, és legújabb VPSS platformjuk már egyetlen keretrendszerben, modulárisan fogja össze a lemezalakítás teljes spektrumát. Ez azt jelenti, hogy itt egyetlen központi adatbázisban tárolható minden szerszámgép, szerszám, alkatrész és program adat, ezzel teljes átjárást biztosítva az egyes célszoftverek között.

Tapasztalataimat összefoglalva tehát azt mondanám, hogy az Amada legnagyobb előnye a szakértelem, és az az odafigyelés, amivel ezt a szakértelmet kamatoztatják. Beszélgetéseim során végig olyan embereket ismerhettem meg, akik készek voltak meghallgatni és megérteni minden ügyfél egyedi problémáját, és ez alapján egy olyan megoldást javasolni számukra, ami tényleg megfelelt az ő igényeiknek.

További információ:

Az AMADA lézervágó és lemeztechnológiai gépeinek magyarországi forgalmazója az EPL-Tech Kft.

[nggallery id=255]
Megosztás
[
    ]