Fusion 360 a böngészőből (béta verzió)

Az Autodesk elindította felhőalapú 3D tervezési rendszere, a Fusion 360 böngészőből elérhető változatának privát, kizárólag meghívásos alapon működő bétaverzióját.

A Project Leopard kódnévvel illetett változat egy újabb lehetőséget jelent a Fusion eszközeinek elérésére, közvetlenül a böngészőből.

A Fusion 360 rendszerben az adatok a felhőben tárolódnak és azon keresztül szinkronizálódnak, miközben a funkciók többségét egy helyben telepített kliens tartalmazza. Ez nem hagyományos telepítést jelent, inkább automatikus frissítéseket és azok automatikus továbbítását a rendszerbe.

Ez az újonnan bejelentett verzió azonban még egy lépéssel tovább megy. Itt egyáltalán nincs telepítés, nincs kliens, minden a böngészőben fut. Ha a regisztráció után van olyan szerencsés, hogy kapott bétakulcsot, jelentkezzen be az online felületen, és minden eszköz egyből ott lesz.

[vimeo clip_id=”145378218″ width=”700″ height=”394″ align=”center”]

Van pár megjegyzésre érdemes dolog. A böngészőben futó változat nem pontosan ugyanazokat az eszközöket tartalmazza, mint a Fusion 360 jelenlegi kliensprogramja. Észre fogja venni, hogy egyes dolgok hiányoznak, mások pedig eltérően vannak konfigurálva.

Szintén fontos megjegyezni, hogy ez nem a Fusion böngészőbe való áttelepítését jelenti. Egyáltalán nem. Ez arra való, hogy az emberek hozzáférjenek az adataikhoz és az eszközeikhez azokban az esetekben, amikor szükség van rájuk, de a szoftver nem áll rendelkezésre, nem telepíthető, vagy ha vészhelyzet áll fenn.

Mit jelent mindez?

A felhőalapú tervezési rendszerek területén jelenleg két vezető rendszer van, az Autodesk Fusion 360 és az Onshape azonos nevű rendszere. A Fusion mindeddig kliensalapú rendszer volt, amelyet szoros kapcsolatok fűztek a felhőhöz. Másrészről az Onshape mindig is előszeretettel reklámozta magát „az első és egyetlen teljes mértékben felhőalapú 3D CAD rendszer”-ként.

autodesk-leopard-2

Valójában elég egyértelmű, hogy az Onshape „az első felhőalapú tervezőrendszer” kijelentése piszkálta egyesek csőrét az Autodesknél. Az igazság az, hogy „a felhő” egy nem túl konkrét elnevezés, amely különböző emberek számára különböző jelentéssel bír. Az Onshape ezt kihasználta, és jó néhány „mi vagyunk az elsők” jellegű kijelentést tett, amelyek közelebbről nézve nem igazán állták meg a helyüket. Amikor azt mondták, hogy „Elsőként a felhőbe”, az valójában azt jelentette, hogy „Elsőként teljes mértékben a böngészőbe”.

Érdekes lesz látni a két rendszer fejlődését az elkövetkező hónapokban, és hogy ezt az árak és a technológia hogyan fogják követni, illetve hogy az Autodesk meddig jut a Project Leoparddal.

Egy következő cikkben részletesebben is kielemezzük a program elérhető funkcióit, amint kaptunk hozzáférést a szoftverhez.

Forrás Autodeskforum

További információ:

A Project Leopard hivatalos oldala.

Az Autodeskforum honlapján

Megosztás
[
    ]