EtherCAT P – Ultragyors kommunikáció és áramellátás egyetlen kábelen keresztül

Egykábeles (One Cable) terepi automatizálás

Az EtherCAT P egyetlen kábelbe integrálja az EtherCAT ipari Ethernet protokollt és a perifériás feszültséget. Emellett az EtherCAT P az eszközök segítségével lehetővé teszi a közvetlen áramellátást. A nagy teljesítményű EtherCAT-kommunikáció, valamint a rugalmas és korlátozásmentes hálózati topológia egyesítése az EtherCAT P-t ideális buszrendszerré teszi érzékelők, aktuátorok és méréstechnikai berendezések számára. Ennek az egykábeles automatizálási megoldásnak köszönhetően alacsonyabbak az anyag- és szerelési költségek, továbbá a húzóláncok és vezérlőszekrények telepítéshez szükséges területek is minimálisra csökkenek, ami kisebb helyigényű berendezést eredményez.

A Beckhoff az SPS IPC Drives 2015 szakmai kiállításon mutatta be az EtherCAT P-technológiát, amely az EtherCAT-kommunikációt és az áramellátás funkcióját egy szabványos, négyvezetékes Ethernet kábelben egyesíti. A helytakarékos technológia az EtherCAT P-slave eszközök 24 VDC tápellátását a csatlakoztatott érzékelők jeleivel, valamint az aktuátorok adataival egyesíti. A rendszer elektromosan elkülöníti egymástól az Us (rendszer- és érzékelőbetáplálás) és Up (periféria-tápellátás az aktuátorok számára) feszültséget; a csatlakoztatott komponensek mindegyike max. 3 A áramfelvételt vehet igénybe.

A terepi szintű egykábeles megoldás – az EtherCAT P egyetlen kábelben integrálja az EtherCAT-kommunikációt, valamint a rendszer- és a perifériák áramellátását.

A terepi szintű egykábeles megoldás – az EtherCAT P egyetlen kábelben integrálja az EtherCAT-kommunikációt, valamint a rendszer- és a perifériák áramellátását.

Az EtherCAT összes előnye megmarad. Ilyen például a hálózati topológia szabad megválasztása, a nagy sebesség, a sávszélesség optimális kihasználása, a telegram menet közbeni feldolgozása, a rendkívül pontos szinkronizálás és a kiterjedt diagnosztika. A 100 Mbit/s-os kábel vezetékeibe közvetlenül bekerül az Us- és Up-betáplálások árama, ami igen költséghatékony és kompakt csatlakozást eredményez.

EtherCAT P: a 24 V-os érzékelőtől a 600 V-os hajtásig

Az EtherCAT P a kisebb, távoli I/O-állomások elosztószekrénybe csatlakoztatása, valamint a folyamatban decentralizált helyi I/O-komponensek számára egyaránt előnyös. Minden alkalmazást lefed a 24 V-os I/O-szinttől a 400 V AC vagy 600 V DC feszültségű hajtásokig, legfeljebb 64 A áramerősséggel. A standard EtherCAT-slave eszközök helytelen csatlakoztatásának kizárása érdekében, kifejezetten az EtherCAT P számára egy csatlakozódugasz családot is kifejlesztettek.

One Cable Automation (egykábeles automatizálás)

A nagyobb áramerősségek továbbításának lehetőségével az EtherCAT P a vezérlőszekrény nélküli automatizálás felé vezető utat egyengeti. Az egykábeles automatizálással az automatizálás komponensei vagy a kis elosztószekrények mindössze egyetlen kábelen és a megfelelő elágazásokon keresztül kapják meg a szükséges vezérlési adatokat és az áramot, ami segít kiküszöbölni a nagyméretű vezérlő- és elektromos szekrényeket. Az EtherCAT P termékskálát tovább fogjuk bővíteni az infrastruktúra-komponensek széles választékával.

Rendszerelemek IP 20-as és IP 67-es védettséggel

A Beckhoff az EtherCAT P-vel rendelkező termékek széles választékát kínálja, amelyek infrastruktúra-komponensekből, I/O-rendszerekből, kábelkészletekből és csatlakozódugaszokból állnak. Az új EPP EtherCAT P-Box például számos I/O-eszközt kínál közvetlenül terepi alkalmazáshoz és elektromos szekrényeken kívüli telepítéshez. Ezek a kompakt és robusztus IP 67-es I/O-modulok a jelek széles körét fedik le a standard digitális I/O-tól a komplex analóg és mérési technológiáig.

A Beckhoff először 2003-ban mutatta be az általa kifejlesztett nyílt ipari Ethernet technológiát, az EtherCAT-et, amely 2007 óta nemzetközi IEC- és SEMI-szabvány. Az EtherCAT P specifikációjának közzététele a független és globálisan működő EtherCAT Technology Group útján történik.

Az EtherCAT P kiemelt jellemzői:

  • EtherCAT és 2 x 24 V DC (Up, Us) egyetlen négyvezetékes Ethernet-kábelben
  • láncolt (daisy-chained) tápegység EtherCAT P-eszközök révén
  • alacsonyabb anyag- és szerelési költség
  • a húzóláncok, vezérlőszekrények és gépek kisebb helyigénye
  • skálázható csatlakozócsalád 24 V-tól 600 V-ig, legfeljebb 64 A-es terhelésre
  • alacsonyabb csatlakozási költségek kiemelkedő EtherCAT-teljesítménnyel
  • a rugalmas EtherCAT hálózati topológia megtartása

Forrás:Beckhoff

További információ

A Beckhoff Automation Kft. hivatalos honlapja.