Élvonalbeli megoldások

A hőálló ötvözetek hővel történő lágyítása.

Kiváló teljesítmény a hőálló ötvözetek megmunkálásában

A Mitsubishi Materials jelenleg kerámia szármarókat fejleszt, amelyek képesek szupermagas sebességen olyan anyagok vágására, amelyekhez a létező keményfém szármarók nem megfelelőek. Amikor ilyen szupermagas sebességgel dolgoznak hőálló ötvözeteken, a szármarónak különösen ellenállónak kell lennie a folyamat közben keletkező hővel szemben. Keményfém szármarók hőálló ötvözetekben való alkalmazásakor csökkenteni kell a keletkező hőt, hogy a szerszám élettartama fenntartható legyen. Emiatt a forgácsolási sebesség 70 m/percnél nem lehet több. Kerámia szármarókkal a forgácsolási sebesség azonban akár 500 m/perc vagy még több is lehet. Emiatt az anyagok a megmunkálás során keletkező hő hatására kilágyulnak. Ez ugyan ellentmondásosnak hangzik, de a hőálló ötvözetek 1000 °C  környékén lágyulnak, mivel a teherbírás és a szakítószilárdság csökken ebben a hőmérséklettartományban. Míg a keményfém szármarók nem képesek dolgozni ilyen magas hőmérsékleten, a kerámia szármarók igen. Ez az új kerámia szármaró kiváló teljesítményt nyújt még olyan anyagok megmunkálása esetén is, ahol rendkívül magas hő keletkezik, amely forró, vörös forgácsot eredményez.

LovaszKft_otvozetek_cikk1

Kiváló hatékonyság és szerszámélettartam

A kerámia szármarók egészen más módon munkálják meg a hőálló ötvözeteket, mint a keményfém szármarók. Valójában a „megmunkálás” helyett pontosabb kifejezés lenne a „darabolás”. A szerszám éle kissé megolvad, de nem szenved el jelentős kárt, mert a kerámiák kiemelkedő ellenállást tanúsítanak a megmunkálás során keletkezett hővel szemben. Így a keményfém szármarókkal összehasonlítva a kerámia szármarók élettartama lényegesen hosszabb. Továbbá, a keményfém szármarók gyakran eltörnek a megmunkálás korai fázisában, a kerámia szármarók azonban 7-szer hosszabb ideig bírják. A keményfém szármarók nem megfelelőek az ilyen nagy sebességű és hatékonyságú forgácsoláshoz, de a kerámia szármarók igen, így különösen előnyösek. A kerámia szármarók használata esetén azonban a hangsúly a kihívást jelentő szerszámgépkövetelményeken van. Ennek oka az, hogy olyan sebességre van szükség, amellyel megfelelő hő keletkezik ahhoz, hogy az anyagok lágyuljanak kopás vagy más sérülés nélkül. Ezért a szerszámgéporsónak tudnia kell kezelni a gyors forgást, és ezért van az, hogy a kerámia szármarókhoz a legjobb minőségű szerszámgépek szükségesek.

LovaszKft_otvozetek_cikk2LovaszKft_otvozetek_cikk3

 Megmunkálási körülmények:

Megmunkálandó anyagINCONEL 718
Szerszám4 élű rádiuszos szármaró, ø 10 × R 1,25
Fordulatszám20 000 perc-1 (628 m/perc)
Előtolási sebesség2000 mm/perc (0,025 mm/fog)
Fogásmélységaxiális=7,5 mm, radiális= 3,0 mm
Kinyúlás23 mm
GépFüggőleges megmunkálóközpont HSK-A63
Forgácsolási módEgyenirányú marás, száraz légáram

A kerámia szármarók további felhasználási lehetőségei

Munkatársaik már a termékfejlesztés kezdeti szakaszában részt vettek, és hamar világossá vált számukra, hogy nagy kihívás meghatározni az ideális megmunkálási körülményeket. Sajnálatos módon az ismétlődő törések és kopások megakadályozták  a megfelelő termékértékelést. Ugyanakkor elkötelezetten keresték tovább a legjobb módszereket a kerámia szármarók lehetséges teljesítményének kiaknázása érdekében, a folyamatos teszteléssel tudták, hogy előbb-utóbb megkapják a válaszokat.

Forrás:Lovász Forgácsoló Kft.

További Információ:

A Lovász Forgácsoló Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]