Egyszerűsítés sablonokkal

Szerszámgyártók tipikus esete, amikor egy-egy gyártandó szerszámon számtalan hasonló geometria – pl. furatok, zsebek, hornyok, stb. – található, melyek megmunkálása ugyanazon metódus alapján – szinte sablonszerűen történik. Ezeknek az operációknak az újra és újra létrehozása nagy időigényt jelenthet, melyre a DELMIA kínál hatékony megoldást.

Az előző cikkünkben bemutatásra került, miként lehet a 3DEXPERIENCE DELMIA segítségével komplett programokat átmásolni egy alkatrészről egy másikra. Vannak olyan esetek azonban, amikor nincs szükség a teljes program átvételére, hanem elég bizonyos összetartozó műveletek gyors létrehozása.

Cikkünkben a V5 és a 3DEXPERIENCE DELMIA felhasználói számára is elérhető megoldás, a Machining Process-ek, vagyis a Programsablonok kerülnek bemutatásra.

Programsablonok: Machining Process

A megmunkálások tervezése során gyakran ugyanazokat a technológiákat (stratégiák, szerszámok, stb.) alkalmazzuk, nem ritkán pontosan ugyanabban a technológiai sorrendben. Ilyen technológiai sorrendre lehet példa akár:

  • egy zseb megmunkálása – ahol elsőként általában a zseb nagyolása, majd annak simítása következik,
  • vagy akár furatok készítése – ahol a központozás után következik a fúrás, majd egy menetfúró vagy akár egy dörzsárazó művelet.

A Machining Process segítségével szabadon összeállíthatjuk a különböző műveletek sorrendjét, melyeket a későbbiekben sablonként tudunk felhasználni.

Delmia_sablon_cikk

A technológia sablonokat elég egyszer elkészíteni, majd azokat katalógusba elmenteni. Ezzel jelentős időt takaríthatunk meg a programozás során, hiszen ezek pár kattintással beilleszthetőek a megmunkálási programba és automatikusan létrehozzák a műveleteket. Egy programsablon korlátlan számú műveletet tartalmazhat, illetve bármennyiszer beilleszthetjük – akár ugyanabba a programba is.

Az egyes, sablonba illesztett műveletekhez különböző kritériumokat rendelhetünk hozzá. Ilyenek lehetnek

  • a megmunkált geometriára,
  • a kiválasztott műveletre és
  • a szerszámra vonatkozó kitételek.
  • A megmunkált geometria esetében például definiálni tudjuk, hogy minden kiválasztott furat legyen dörzsárazva, kivéve azok, amelyek menettel rendelkeznek.
  • A sablon számára meghatározhatjuk, hogy a megmunkált geometria függvényében hogyan viselkedjenek a műveletek. Erre lehet példa, hogy egy süllyesztő művelet mélysége automatikusan kerüljön meghatározásra, a modellen található süllyesztések mélységétől függően.
  • Szerszámok esetén például kiköthetjük, hogy a szoftver csak olyan szerszámot választhat, amelyiknél a dolgozó rész hosszabb, mint a furat mélységének másfélszerese.

A számos kritériumot kombinálhatjuk egymással, így érve el egy komplex kritérium-rendszert. A szerszámok a kritériumoknak megfelelően automatikusan kerülnek majd kiválasztásra az általunk meghatározott szerszámkatalógusból.

Programsablonok létrehozása

Beillesztés során mindössze néhány információt kell megadni a szoftver számára, vagyis:

  1. melyik geometriára, illetve geometriákra kívánjuk a sablont alkalmazni,
  2. illetve melyik előre elkészített sablont kívánjuk beilleszteni.

A megmunkálandó geometria kiválasztása történhet egyesével történő kijelöléssel is, de felhasználhatóak az előre létrehozott geometriai minták (Pattern-ek) is.
A beillesztett műveletek természetesen tovább szerkeszthetőek és módosíthatóak az egyéni igényeknek megfelelően. A beillesztést követően mindössze az így létrehozott szerszámpályák számítását és ellenőrzését kell elvégezni.

Programsablonok alkalmazása

Ez a megoldás felgyorsítja és egyszerűbbé teszi a megmunkálások tervezését, valamint növeli a folyamatbiztonságot, mivel a kollégák ugyanazokat a jól bevált, tapasztalatokra épülő sablonokat illeszthetik be. Ez a hatékonyság- és folyamatbiztonság-növekedés pedig jelentős időmegtakarítást és ezzel együtt költségcsökkenést eredményez a felhasználók számára.

További információ:

A DELMIA szoftver hazai forgalmazója, a CAD-Terv Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]