Biztos mérések

A Renishaw hazai képviseletében tavaly jelentős változások történtek, amely lehetőséget teremtett a méréstechnika élvonalába tartozó, valamint a 3D fémnyomtatásban is meghatározó szerepet betöltő vállalat további fejlődésére.

Tavaly, 2015 áprilisában lehetőség nyílt a személyi állomány jelentős bővítésére. Szerszámgép vonalon a technikusi és az értékesítői bázis is növekedett, emellett mérőgépes termékkörünket is további két fő támogatja – tudjuk meg Bali Endre kirendeltségvezetőtől. Egyre jelentősebb az úgynevezett retrofit tevékenységünk is, amely mérőgép-átalakítást, modernizálást jelent mind hardveres, mind szoftveres tekintetben. Ehhez kapcsolódóan az értékesítésben tovább bővült a CMM termékkörök szerepe. A mérőgép-átalakítás során pedig az 5 tengelyes mérőrendszerek kapnak mind nagyobb szerepet – kapcsolódik be Burján Tamás CMM és MAPD termékmenedzser.

Milyen tavalyi évet zárnak, melyek a húzóágazatok?

B. E.: Tekintve, hogy mi júniusban zárjuk a pénzügyi évet, ezért a tavalyi félévvel kezdeném, amely rendkívül sikeres volt, és hasonlót várunk az idei féléves időszakban is. Az autóipar, a beszállítólánc már felismerte a minőségbiztosítással és ezáltal a méréstechnikával kapcsolatos magas szintű szolgáltatások fontosságát, ezért továbbra is ez a terület a kiemelt számunkra.

Renishaw_interju_cikk

Mely alkalmazásaikat emelné ki?

B. E.: Az Equator mérőgépünk nagyon sikeres az autóipar és az elektronikai ipar területen, ugyanis gyártósori környezetbe elhelyezhető, nem kell számára külön klimatizált labort kialakítani, és a mérés során a gyártás folyamatossága is biztosított. Képes a gyártósor mellett mérni, így folyamatos ellenőrzést tesz lehetővé. Az Equatorral kapcsolatos fejlesztés az új interaktív kezelőfelület. Rendkívül egyszerű kezelhetőség és könnyű programozás jellemzi. Könnyebbé vált a mérőprogramok elkészítése. Szintén Equatort érintő fejlesztés a nagyobb mérési tartomány kialakítása, sőt kísérleti jelleggel létezik már függeszthető kivitel is.

B. T.: Bonyolultabb feladatokhoz egy új konvertáló programot használunk. A fejlesztés révén elérhetővé  vált az Equator mérőgépen lefuttatni olyan programokat, amelyek más méréstechnikai szoftverrel készültek.

B. E.: A mérések átkonvertálását egyébként szolgáltatásként is tudjuk nyújtani ügyfeleink számára. A nagy autóipari gyártóknál tudunk ezzel fontos segítséget nyújtani. A vállalási és gyártási idő csökken, és megvalósul az átjárhatóság a mérőgépek között. Szerszámgépes tapintórendszerek között újdonság a PRIMO, melyet kisebb termelő cégek számára ajánlunk. A rendszer lényege, hogy alacsony induló beruházás mellett élvezhetik a már megszokott rádiós tapintórendszerek előnyeit. Kiemelném az XL 80 interferométert, amely a szerszámgépek képességvizsgálatához nyújt példátlan segítséget. Az eszköz segítségével nem csupán geometriai hibákat, de az útmérő rendszerek osztáshibáinak szoftveres kompenzációját is el tudjuk végezni. Egy további kiegészítő egységgel a 4. és 5. tengely pozicionálási hibáit is képesek vagyunk mérni, valós időben kiértékelni és a szükséges szoftveres kompenzációt elvégezni.

Renishaw_interju_cikk2

A SPRINT tapintófej szintén újdonság. Segítségével bonyolult alkatrészek gyártásánál lehetőség nyílik a gépkésesség mérésre, hibatérkép készítésére, majd ezen adatok alapján az alkatrészek kontaktus alapú szkennelésére. Elsődleges alkalmazási területe a bonyolult, térbeli geometriák mérése. Az additív gyártástechnológia területén a Renishaw-nál 3D fémnyomtató-fejlesztés is zajlik. Anyagtechnológiai vizsgálatokhoz, prototípus-készítéshez, kis szériás alkatrészek gyártásához kiválóan alkalmas. Ezen a területen is tudunk szolgáltatást nyújtani ügyfeleink számára, jelenleg 250x250x300 mm-es mérettartományban.

Renishaw_interju_cikk4

B. T.: MODUS 2 méréstechnikai szoftverünk egyszerűbb, felhasználóbarát programozást, sablonok használatát és teljes körű szimulációt tesz lehetővé.

B. E.: A REVO 2 rendszer kiemelkedő előnye, hogy a már megismert kontaktus alapú, szimultán 5 tengelyes mérésen túl felületi érdességet is vizsgálhatunk egy erre a célra speciálisan kialakított tapintószenzorral. Ezenfelül optikai kamerát is illeszthetünk hozzá, így tapintás nélküli mérést, szkennelést is elvégezhetünk egyetlen CMM rendszerben. A programból automatikusan cserélhető szenzorok segítségével a REVO2 alkalmas szimultán 5 tengelyes, kontaktus alapú mérésre, míg az optika mindig felületre merőleges irányból képes fotózni. A Renishaw 5 tengelyes vezérlőjének köszönhetően a pozícióra állás mindig a legoptimálisabb, és a leggyorsabb mozgási pálya mentén történik meg, ezzel csökkentve a meddő mérési időt.

Renishaw_interju_cikk3

Milyen új lehetőségeik vannak?

B. E.: Alkalmazástechnikus és egyben gépdiagnoszta kollégánk felvételével gyorsabban és hatékonyabban reagálunk vevőink megkeresésére, legyen szó beüzemelésről, programozásról vagy oktatásról. Új munkatársunk segítségével tovább erősítjük a diagnosztikai termékkörünket is, hiszen a stabil és folyamatos gyártás biztosítása és ezzel együtt az állásidők csökkentése érdekében egyre nagyobb szerepet kap a megelőző karbantartás.

Nemzetközi téren mik a hírek a Renishaw-nál?

B. E.: 2015-ben adták át az új angliai Renishaw Innovációs Központot, amely 1300 fejlesztő és támogató mérnök számára biztosít tökéletes környezetet a fejlesztésekhez. Ebben a központban nyílt meg a kimagasló színvonalú bemutatótermünk is, ahol a teljes portfóliónkat felvonultatjuk, és minden eszközünk megtekinthető, kipróbálható, legyen szó mérésről, szerszámgépes tapintórendszerről vagy additív gyártástechnológiáról. Szintén itt található egy új Tréning Centrum is, amely ügyfeleink számára az oktatáshoz kínál helyszínt.

Forrás:Műszaki Magazin

További információ:

A Renishaw honlapján

Megosztás
[
    ]