Az EMAG a GRINDTEC 2016 kiállításon – Univerzális megoldás a rugalmas tengelymegmunkáláshoz

A Verband der Automobilindustrie (VDA – Autógyártók egyesülete) „FAST 2025” című tanulmánya szerint a beszállítók térnyerése figyelhető meg a gépjárműiparban. Egyidejűleg a rövidebb termékciklusok és a modellek bővülő választéka is változásokat idéz elő a személygépjárművek piacán. De mit jelentenek ezek a változások a beszállítók és bérgyártók termelése szempontjából? A tengelymegmunkálás példája egyértelműen bemutatja: A különböző alkatrészváltozatok egy berendezésen történő előállításának egyre rugalmasabbá kell válnia, mégpedig csökkenő tételnagyságok mellett. Az EMAG a VTC 100 GT berendezéssel éppen ezeknek a követelményeknek megfelelő gyártási megoldást kínál. A korunddal vagy CBN-nel történő köszörülés és a tengely teljes végmegmunkálása egyetlen gépen történik.

A „tengelymegmunkálás” kifejezés mögött sok minden rejtőzik.  A sebességváltó tengelyek, rotortengelyek, szivattyútengelyek, motortengelyek, csuklós tengelyek vagy kiegyenlítő tengelyek esetében igencsak eltérőek lehetnek a megmunkálási folyamatok. Fontos szerepe van például az alkatrész stabilitásának. Míg a stabil munkadarabok definiált vágóélű szerszámmal, keményesztergálással vagy hámozó esztergálással készre munkálhatók, addig a vékonyabb, labilisabb alkatrészek esetében gyakran az utólagos köszörülés az előnyösebb megoldás. A kívánt alkatrészminőség, a megmunkálási időtartam (és ezáltal a megmunkálási költség), a szerszámköltség és az energiafelhasználás a mindenkori eljárástól függően eltérő. Ezeket a tényezőket tehát mind mérlegelni kell.

Dr.-Ing. Guido Hegener, az EMAG Maschinenfabrik GmbH ügyvezető igazgatója

Dr.-Ing. Guido Hegener, az EMAG Maschinenfabrik GmbH ügyvezető igazgatója

És pontosan itt kezdődik a kihívás a gyártástervező számára: Köszörülés vagy keményesztergálás? Az egytechnológiás gépekbe való beruházás során a mindenkori alkatrésznek megfelelően egy bizonyos eljárás mellett kell dönteni. Ezt végül a gyártás általános rugalmassága sínyli meg. „Ez a gyakorlatban sokszor igen kedvezőtlen”, magyarázza Dr. Guido Hegener, az EMAG Maschinenfabrik cég ügyvezetője. „Tapasztalataink szerint számos felhasználó teljesen különböző munkadarabokat gyárt egyazon berendezésen. Fontos ugyanakkor, hogy a mindenkori alkatrésznek és konstrukciós megoldásnak megfelelő, optimális technológia kerüljön alkalmazásra.” Ennek ismeretében az EMAG esztergálási és köszörülési szakértőit egyértelmű cél vezérelte a VTC 100 GT típusú tengely-keménymegmunkáló berendezés tervezése során: A végmegmunkálás maximális rugalmasságát az összes keménymegmunkálási eljárás egyetlen gépben való ötvözése garantálja. Az eljárások alkatrészenként rugalmasan váltakoznak. Ennek során mindig fontos: A berendezés kiváló hozzáférhetősége rövid rá- és átállási időket biztosít. Ily módon (szó szerint) semmi nem áll a gyártási folyamatok rendkívül gazdaságos végrehajtásának az útjában.

EMAG konstrukció a gyors és stabil eljárásokért

VTC 100 GT függőleges tengelygyártó központ

VTC 100 GT függőleges tengelygyártó központ

A nagyfokú rugalmassághoz természetesen nagymértékben hozzájárul az EMAG-ra jellemző, automatizálást is magában foglaló konstrukció: A VTC 100 GT tizenegy szerszámhellyel rendelkező tárcsarevolverfejjel van felszerelve (a tizenkettedik szerszámhelyet egy megfogó kar foglalja el). A gép opcionálisan Life-Tool revolverrel, hajtott szerszámokkal és Y tengellyel is felszerelhető. A gép mindemellett köszörűtárcsával is rendelkezik. A megfogó kar először kiveszi a nyersdarabot a nyersdarabtárolóból, és a befogási pozícióba szállítja azt. Ezt követően a revolverfejben lévő szerszámokkal végre lehet hajtani például az esztergálási műveleteket. Közvetlenül ezután, egy második lépésben kerül sor az esetleges köszörülési folyamatra. A műveletek közötti állásidők minimálisak. A megmunkálás után a megfogó kar eltávolítja a munkatérből a munkadarabot.

A VTC 100 GT motorizáltsága is hatékony munkavégzést biztosít: A munkadaraborsó 70 Nm forgatónyomatékkal és 17 kW hajtásteljesítménnyel dolgozik. A gép ezáltal a nehéz forgácsolási eljárások gyors lebonyolításához is elegendő teljesítménytartalékkal rendelkezik. És épp a forgácsolás esetében mutatkoznak meg az alkatrész függőleges elrendezésének előnyei, amikor a tengely esztergálása során nagy mennyiségű forgács keletkezik: A függőleges elrendezés biztosítja a forgács „szabadesését”, ami nagy pluszt jelent a termelés biztonsága szempontjából.

Integrált minőség

Kézenfekvő, hogy a megmunkálás minősége központi kérdés a tengelymegmunkálás esetében: Ezek az alkatrészek döntő jelentőséggel bírnak a motor és a sebességváltó hatékony működése szempontjából. A nagyteljesítményű komponensek hengeres csapágyhelyekkel, vállakkal és hornyokkal rendelkeznek, amelyeket nagy pontossággal kell megmunkálni. Az EMAG által kínált megoldás erőssége ezen a területen is megmutatkozik: Az egy felfogásban történő teljes megmunkálás különösen jó hatással van az alkatrész minőségére. „Ha egy tengely megmunkálásához különböző gépeket, vagy külön felfogásokat használunk, akkor a geometriai hibák összeadódhatnak. A mi megközelítésünk drasztikusan csökkenti ezt a kockázatot. Az összes folyamat egy felfogásban zajlik”, magyarázza Hegener úr.

 emag-grindtec-5 emag-grindtec-4

Ugyanakkor az EMAG technológia rugalmassága is kifizetődik, mivel a megfelelő gyártási eljárás kiválasztása során összevethetők egymással a szerszámköltségek. A gyártási eljárás kiválasztása jelentős befolyással van a darabköltségekre. „Ezen a téren igény esetén tanácsadással állunk vevőink rendelkezésére, és segítünk nekik a gazdaságos és hatékony megmunkálási stratégia kidolgozásában” , teszi hozzá Hegener úr.

Költséggyilkos minden szinten

A gép nem utolsósorban a más megoldásokhoz viszonyítva jóval alacsonyabb beruházási és gyártási költségeivel tűnik ki. A felhasználók megtakarításokat érnek el az automatizálási és periféria költségeknél, mivel a nyers- és a készdarab tárolók, valamint a munkadarab-megfogók a rendszer integrált alkotóelemei. Emellett a kompakt függőleges kialakításnak köszönhetően a berendezés rendkívül kevés helyet foglal el az üzemcsarnokban: szélessége mintegy 1,8 méter, mélysége pedig 3,6 méter. „Végezetül összegyűjtöttük a berendezés előnyeit”, mondja zárásképpen Hegener úr. „Ez a kompakt berendezés rendkívül rugalmasan és gazdaságosan használható, emellett bármikor a lehető legjobb alkatrészminőséget biztosítja. E technológia birtokában a felhasználó jól felkészült a tengelyek rugalmas finommegmunkálására.”

emag-grindtec-3

Tekintse meg élőben a VTC 100 GT típusú gépet, látogassa meg az EMAG-ot az Augsburgban, Németországban megrendezésre kerülő GRINDTEC 2016 kiállításon, 4. csarnok, 4040 sz. Stand

A VTC 100 GT előnyei:

  • Komplett: Köszörülés (korund vagy CBN), keményesztergálás és hajtott szerszámos megmunkálás Y tengellyel – az összes keménymegmunkálási eljárás egyetlen gépben megy végbe.
  • Integrált: A be- és kirakodás a revolverfej és az integrált nyers- és készdarabtárolók segítségével történik.
  • Precíz: A komplett megmunkálás kiváló alkatrészminőséget biztosít.
  • Biztonságos: A függőleges kialakítás megakadályozza a forgácsfészkek kialakulását.
  • Kompakt: Kisebb helyigény
  • Gyors: A szegnyereg és a lünetták CNC-vezérléssel mozgathatók, ezáltal rövid rá- és átállási időket biztosítanak.

Forrás EMAG

További információ

Az EMAG hivatalos weboldala.

Megosztás
[
    ]