Az eddigi legnagyobb 3D-nyomtatott repülőgép alkatrész

Ahogy azt számos korábbi esettanulmányból láthattuk, a 3D nyomtatás az egyik legszélesebb körben alkalmazott ipari technológia. A Mai világban, szinte minden területen, így a repülőgépgyártásban is alkalmaznak 3D nyomatott alkatrészeket, eszközöket. Sajnos ahhoz, hogy teljes mértékben 3D nyomtatott repülőkön utazhassunk, még várni kell, viszont a repülő fedélzetére lépve már most is találkozhatunk fémnyomtatással gyártott elemekkel.

Az Airbus, a The Living, az Autodesk és az APWorks közösen elkészített egy “Bionikus Térelválasztót”, ami az A320-as gépeken az utasteret választja el a repülőgép konyhájától. Az elkészült alkatrész majdnem 50%-kal könnyebb és jóval erősebb is, mint a hagyományos változat, emellett a CO2 kibocsátás csökkentésével sokkal környezetbarátabbá teheti a repülőgép működését.

A repülőgép törzsében található térelválasztó elemek önmagukban is nagyon nehezek, sőt általában hordágyakkal, valamint az utaskísérők számára fenntartott lehajtható ülésekkel szerelik fel őket, így a súly csökkentése komoly fejtörést okozhat a tervező mérnököknek. Az új, funkcionális és művészi szempontból is figyelemre méltó rácsszerkezet könnyű súlya mellett sokkal erősebbnek is bizonyult elődjénél. Ami talán ennél is fontosabb, a jelentős súlycsökkentésnek köszönhetően a CO2 kibocsátás is töredéke lehet az eddiginek. Figyelembe véve, hogy hány A320-as repülőgép van jelenleg használatban a világban és hány vár még gyártásra, az Airbus becslése szerint az új alkatrész akár 465.000 tonnával csökkenheti a gépek CO2 kibocsátás évente. A Bionikus Térelválasztót 16G-s törésteszteknek vetik alá, mielőtt gyártásra kerülne.

Nem ez az első eset, hogy a The Living vállalat virtuóz módon alkalmazza a modern technológiákat. 2014-ben például a biológiai és mérnöki tudományok ötvözésével egy épületet “növesztettek” gombafonalakból. A micéliumból, kenderből és kukorica termelés során keletkező hulladékból felépülő biotéglákat öntőformákban növesztették nagyjából 5 napig. A folyamat energiaszükségletet és CO2 kibocsátása rendkívül alacsony, a téglák pedig teljes mértékben lebomlanak. Reméljük, hogy a közeljövőben számos, a Bionikus Térelválasztóhoz, és az organikus téglához hasonló projektet láthatunk a cégtől.

Forrás:apworks.com, theliving

Megosztás
[
    ]