A SOLIDWORKS átalakulása – a CAD egy innovatív platformmá válik

Integrált megoldások a tervezéstől a gyártásig

Tavaly októberben a SOLIDWORKS 2016-os verziójának kibocsájtásával nem csak az egyik legkorszerűbb CAD szoftver került a piacra, hanem a tervezési folyamatokat támogató SOLIDWORKS szoftverek funkciói is kibővültek. Az Electrical (2D Schematic és 3D), a Simulation (szerkezeti, áramlás és fröccsöntés), a SOLIDWORKS PDM Standard és Professional (volt EPDM), az Inspection, a SOLIDWORKS MBD, az eDrawings és a MySolidworks fejlesztései több mint 600 kutatási projekt során jöttek létre és több száz újítást tartalmaznak, amik teljes összhangban működnek a CAD programmal. Erre az összhangra és együttműködésre pedig egyre nagyobb szükség van.

REP_Launch16_Announcement_961x250_cikk

A CAD felhasználók között végzett felmérések azt mutatják, hogy a mérnököknek már nem csupán egy szoftverre van szükségük a tervezéshez, hanem egy olyan szoftver környezetet keresnek, ami lehetővé teszi számukra az újításokat. És ez az igény az, ami a Dassault Systèmes fejlesztésit meghatározza a jövőben. A SOLIDWORKS közösséggel szorosan együtt dolgozó fejlesztők elmondták, hogy azok az idők már elmúltak, amikor egy mérnöknek csak egy alkatrészt vagy összeállítást kellett tervezni. A mai kiélezett versenyben csak az a cég marad meg vagy jut előnyhöz a piacon, amelyik folyamatosan lépést tart a változásokkal és újít. Éppen ezért már nem elég csak egy CAD rendszer. Szükség van renderelésre, szimulációra és adatkezelésre, továbbá a gépészeti és elektromos tervek ellenőrzésére is. A mérnököknek pedig kommunikálniuk kell egymással, a gyártással és minőségellenőrzéssel.

Hogyan kivitelezhető mindez egyszerre?

Úgy hogy az erre használt eszközök összhangban vannak és integráltan együttműködnek. A megoldás: egy innovatív platform kialakítása.

SolidWorks_innovativ_platform_cikk

Innovatív platform

A SOLIDWORKS 2016 funkcióit azzal a céllal fejlesztették ki, hogy a felhasználónak ne a szoftver kezelésére keljen figyelnie, hanem magára a tervekre, az elemzésre, a komplex feladatok megoldására, a hibák mihamarabbi felismerésére, a különböző csapatok összehangolt kommunikációjára és tervek a gyártáshoz való gyors eljuttatására.  Továbbá biztosítják a zökkenőmentes átjárhatóságot, így ha módosítás történik a terveken, akkor az automatikusan megjelenik a szimuláció, a PDM, az Electical vagy az eDrawings adataiban is. Az új kezelőfelület és navigáció kialakítása pedig csökkenti az egérmozgatást, így gyorsítva a munkavégzést.

A SOLIDWORKS új megoldásai, mint az MBD (model based definition) választ adnak az egyre gyakrabban felmerülő 2D-s adatok 3D-be történő mozgatás kérdésére is, hiszen ma már a tervek nagy százaléka 3D-ben készül, de a gyártásban még mindig sokszor használják a papír alapú műszaki rajzokat. Ez a kettősség nagymértékben korlátozza az információ átadást illetve több hibalehetőséget hordoz magába a tervezés és gyártás közötti kommunikáció során. Így elindult egy tendencia, hogy a gyártásban is a 3D-s megjelenítés kerüljön előtérbe, aminek hatására megszületett a modell alapú technológia (a gyártási adatok szerepelnek a 3D-s modellen) és ezzel drasztikusan csökkentek a tervek valamint a legyártott alkatrészek közötti eltérések.

A Dassault felmérései azt is megmutatták, hogy a gyártás mellett a mérnökök idejének 30%-át a más részlegeknek történő segítségnyújtás tölti ki, legyen szó minőségellenőrzésről vagy képek rendereléséről a marketing anyagokhoz. Így olyan funkciókkal is bővült az eszköztár, ami lehetővé teszi jobb minőségű rajzok illetve dokumentumok készítését más csapatok számára. Továbbá felismerve az egyre növekvő igényt az élethű és professzionális megjelenítésre, idén elérhetővé válik a SOLIDWORKS Visualize szoftver.

A SOLIDWORKS® Visualize a „fényképezőgép”, amely lehetővé teszi a SOLIDWORKS felhasználóinak, valamint egyéb CAD programok számára a kiváló minőségű vizuális és érzelmi töltetű tartalom létrehozását, közzétételét és megosztását.

SolidWorks_Kivalo_vizualis_megjelenites_cikk

Kiváló vizuális megjelenítés

A program egyszerű, intuitív felhasználói felületének használatához nincs szükség képzésre és a tartalmak gyors létrehozása is megoldott. A részletes képzési anyagok, a mindenre kiterjedő súgófájlok, az online oktatóanyagok és a felhasználói fórumok által biztosított részletes instrukciók segítségével még a műszakilag képzetlenek is azonnal lenyűgöző tartalmakat hozhatnak létre.

A SOLIDWORKS Visualize (korábban Bunkspeed) önálló szoftvereszközök gyűjteménye, amely egyesíti a piacvezető renderelő és a tervezésre fókuszáló funkciókat, illetve a tartalom gyors és egyszerű létrehozását.
Kinek ajánljuk a SOLIDWORKS Visualize-t?
A SOLIDWORKS Visualize szoftver kialakításának köszönhetően bárki használhatja, aki professzionális, fotóminőségű képeket, animációkat és egyéb 3D tartalmat szeretne létrehozni a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben.
A program bármilyen hardver környezetben használható, így a termék-, a hajó-, az épület-, a műszaki, valamint az egyéb tervezéshez SOLIDWORK szoftvert vagy egyéb CAD-modellező eszközt használó (pl. Rhino®, Autodesk®, Alias®, 3ds Max®) tervezők, mérnökök, valamint tartalomkészítők gyorsan, egyszerűen hozhatnak jobb döntéseket a 3D tervezéssel kapcsolatban, és közben még jól is szórakoznak.

SolidWorks_Fotorealisztikus_abrazolas_egyszeruen_cikk

Fotórealisztikus ábrázolás egyszerűen

Most meggyőzően élethű klipeket és képeket hozhat létre, amelyek nyomtatáshoz, webes tartalom létrehozásához, tervezés áttekintéséhez, interaktív bemutatókhoz, illetve termék-összehasonlítás során is felhasználhatók.
Termékét többféle vizuális megoldással mutathatja be: különböző jelenetekben, megvilágításban és művészi hatású szűrők felhasználásával.
A SOLIDWORKS Visualize pontosan szimulálja az élethű megvilágítást és a különleges anyagok megjelenítését, a renderelés teljesítménye pedig a legkomolyabb elvárásoknak is megfelel.

Ez a szoftver egy újabb pillérje annak az integrált környezetnek, ahol a SOLIDWORKS termékei minden munkafázisban megoldást nyújtanak a felhasználóknak, legyen szó tervezésről, ellenőrzésről, adatkezelésről, kommunikációról vagy a gyártással való együttműködésről. A SOLIDWORKS-öt használva nem csak egy CAD rendszert választ, hanem egy olyan összehangoltan működő eszköz- és megoldástárat, ami felgyorsítja a mindennapi feladatok elvégzését és teret biztosít az innovációnak.

Forrás Eurosolid

További információ:

A SolidWorks hivatalos hazai forgalmazója az Eurosolid Kft.

A SolidWorks hivatalos weblapja.

Megosztás
[
    ]