A holnap gyártástechnológiáját formálva

Az AXOOM egy új, beszállító-független IT szolgáltató, ami megmunkáló cégek számára nyújt támogatást a teljes gyártási láncra vonatkozóan. A moduláris struktúrának köszönhetően az AXOOM elősegíti, hogy a felhasználó a saját tempójában, lépésről lépésre menjen végig az Ipar 4.0-ra való átállási folyamaton.

Rengeteg IT szolgáltató van jelen a piacon, de vajon hány olyan van aki ténylegesen ismeri a gyártás minden csínját-bínját? Pontosan ez az AXOOM legnagyobb erőssége. Lévén a TRUMPF leányvállalata, komoly előnnyel rendelkezik a többi ilyen jellegű szoftveres céggel szemben. Az AXOOM-nál tisztában vannak kis- és középvállalatok nem szabványosított folyamatainak komplexitásával. Erre a gyakorlati tapasztalatra, valamint a gépek ismeretére alapozva olyan IT megoldásokat fejlesztettek ki, melyek a gyártási folyamatok optimalizálásában rendkívül nagy segítséget jelentenek.

Lépésről lépésre az Ipar 4.0 felé

Az új digitális üzleti platform, melyet az AXOOM üzemeltet, személyre szabott modulokat alkalmaz a teljes gyártási láncban, ezzel segítve az Ipar 4.0-ra való zökkenőmentes átállást. “Az AXOOM-mal egy új gondolkodásmódot és egy új, digitális nyílt rendszerű üzleti platformot vezetünk be, ami lefedi a teljes gyártási láncot, a beszállítótól függetlenül. Számos különböző gyártó gépei és rendszerei együtt dolgoznak, intelligensen – ez a jövő,” mondta Dr. Mathias Kammüller, a TRUMPF GmbH + Co. KG ügyvezető alelnöke és a szerszámgépek részlegének vezetője. Az AXOOM feladatai nem érnek véget a gyárból kilépve, ügyfeleiket folyamatosan támogatják – a beszállítótól egészen a végső felhasználóig.

AXOOM_cikk

A TRUMPF tudatosan egy külön cégként alakította ki az AXOOM csapatát. “Az AXOOM egy egészen új dolgot szándékozik létrehozni, ami meghaladja az eddigi ismereteinket. Mi a teljes tudásbázisunkkal támogatjuk őket szerszámgépgyártóként. Az általános célunk az, hogy a lehető legmagasabb produktivitást és jövedelmezőséget biztosítsuk közvetlen ügyfeleink számára – de sok más gyártó számára is,” tette hozzá Kammüller.

A kulcs: egy nyílt és moduláris platform

Az AXOOM a megmunkálás egyre növekvő komplexitásának problémáit célozta meg – például azokat, amik a darabszámok csökkenéséből fakadnak. A modern gépek már olyan gyorsan képesek megmunkálni egy-egy alkatrészt, hogy rendkívül alacsony potenciált mutatnak a produktivitás további növelésére. Azonban teljesen más a helyzet az olyan folyamatoknál, melyek az alkatrész tényleges gyártását megelőzően, vagy azt követően zajlanak – a vásárló rendelésének rögzítésétől kezdve, az anyagbeszerzésen és megrendelés ütemezésen keresztül egészen a számlázásig – rengeteg időmegtakarítási lehetőséget találhatunk. Ez az a pont, ahol az Ipar 4.0 és az AXOOM belép a képbe. “A kulcs egy nyílt platform, ami holisztikus kialakítású és felöleli a teljes gyártási láncot,” mondta Florian Wiegmann, az AXOOM GmbH vezérigazgatója. “Termékkínálatunkkal szeretnénk segítséget nyújtani ügyfeleinknek a gyártási folyamatok leegyszerűsítésében, azok szinkronizálásában, valamint a produktivitás egy egészen új szintjének elérésében.”

AXOOM_APPS_cikk

Nyílt platformként az AXOOM elérhető lesz minden vásárló számára, az ő beszállítói, szolgáltatói, valamint partnerei számára. A gyártási láncban található, különböző gyártóktól származó eszközök összeköthetők és ennek köszönhetően egy egységes, intelligens rendszerként alkalmazhatók. Az AXOOM rendszerének másik kulcsfontosságú tulajdonsága, a modularitás teszi lehetővé, hogy teljes mértékben személyre szabható megoldásként alkalmazzák. Ennek köszönhetően az egyéni folyamatelemek helyettesíthetők, így végeredményben egy zökkenőmentes megoldáshoz juthatnak. “Sőt, mi több további értéknövekedés érhető el, ha egy partnerünk integrálni tudja a saját megoldásait és termékeit az AXOOM-ba. Minden elérhető egyetlen nyílt rendszerben – egységesített, integrált és átlátható,” tette hozzá Wiegmann. Az AXOOM partnerei között már most is számos ismert cég található meg, mint például a Klöckner & Co SE digitális leányvállalata, a kloeckner.i GmbH, vagy például a Linde AG, a J. Schmalz GmbH, a SICK AG, a WiCAM GmbH Technische Software, a XETICS GmbH és a Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH.

Ingyenes előnézeti fázis

Az érdeklődők regisztrálhatnak a www.axoom.com weboldalon, ahol a platform egy előnézetéhez juthatnak hozzá. Az előnézeti fázis során a felhasználók teljesen ingyen próbálhatják ki az első modulokat. A beépített modulok, melyek már az előnézeti fázisban is elérhetők a következők: rendelés és erőforrás menedzsment, logisztika, gyártástervezés, műhely, valamint a jelentések kezelése.

AXOOM_ProcessChain_cikk

A rendeléseket kezelő modul átveszi a faxok és a papír alapú adatkezelés szerepét az irodában, mivel minden ajánlatkérés digitálisan kerül rögzítésre. Az adatok ezután átvezetésre kerülnek a megrendelési listába: szükséges anyagok, darabszám, kiszállítási cím, valamint az alkatrész rajza. Mindez függetlenül attól, hogy a megrendelést az online felületen adják le, vagy email-en keresztül küldik.

Az erőforrás menedzsment modul minden rendelkezésre álló erőforrást folyamatosan és hatékonyan számon tart. Egyetlen gombnyomással lehetővé teszi a vásárlást és a kiszállítások gyorsítását. Hogy mindezt elérjék az AXOOM automatikusan jelzi, ha egy alapanyag, amire szükség van egy megrendelés teljesítéséhez, kifogyóban van. Egyetlen kattintással megerősíthető a vásárlás, a rendelést pedig a rendszer elküldi a beszállítónak – közvetlenül, egy másik rendszer használata nélkül. Egy példa erre a rendszerre az acél beszállító Klöckner & Co, melynek termékkínálata megtalálható az AXOOM-ban. A logisztikai modult használva az elkészült megrendelések automatikusan előkészíthetők a szállításhoz. A költséghatékonyság biztosítása érdekében az AXOOM számos különböző szállító cég ajánlatait összehasonlítva dönt, automatikusan lehetővé teszi a szállítási címkék kinyomtatását, ha szükséges a szállítási és megrendelési adatok is lekérhetők a rendszerből.

AXOOM_Shopfloor_cikk

A gyártástervező és műhely modul alapja a dinamikus tervező algoritmus, ami azonnali választ ad a sürgősségi megrendelésekre vagy üzemzavarokra és proaktív megoldást javasol a problémákra. Amint a gyártástervező modul befejezte az adott megrendeléssel való munkát, a rendszer automatikusan felajánl egy optimális ütemezést. Az anyagi céltartalékképzés, valamint a megmunkáló gépek és a személyzet ütemezésének komplex feladatai – a megmunkálási folyamat lépéseinek meghatározása mellett – függetlenül kerülnek optimalizálásra, a jelen esetben megmunkálási tanácsadóként működő AXOOM által. Természetesen a gépkezelő akármikor beleszólhat a folyamatba. Az eredmény minden esetben egy optimalizált gyártási útvonal. A központi navigációs elemként működő műhely modul a gyártás teljes áttekintését és folyamatos ellenőrzését biztosítja. A jelentéskezelő szekció átlátható összefoglalókat szolgáltat minden üzleti folyamatról. A gépek és maga a cég kulcsfontosságú adatai mindig naprakészek és elérhetők, a figyelmeztető üzenetek könnyen átláthatók.

Forrás:TRUMPF

További információ:

A TRUMPF Hungary Kft. hivatalos honlapján. 

Megosztás
[
    ]