Újdonságok a vezérlők világából – 2. rész

Az EMO kiállítás minden alkalommal a legújabb ipari fejlesztések, új technológiák és a modern ipart formáló irányelvek változatos és színvonalas kínálatával kápráztatja el a látogatókat. Jelen cikkben az idei kiállításon bemutatott újdonságok közül számolunk be néhány, a vezérlők világából érkező fejlesztésről.

NUM – Több tengelyes vezérlés

A NUM cég legújabb CNC fejlesztése, az AXIS Sharing tengely megosztó modul funkcióval a CNC vezérlők képesek több szerszámpályát szimultán kezelni, akár a tengelyek folyamatos váltásával is. Az Axis Sharing egy kiváló példája a párhuzamos CNC folyamatok tökéletes, egy gépen belül történő vezérlésére. A NUM cég az EMO Milano-n mutatta be új fejlesztését, számos más terméke, például a mindössze 40 mm-es szervomotor, és egy új 5 kW-os, 220 V-os, egyfázisú tápegység mellett.

EMO_vezerlo2_num

HEIDENHAIN – Több forgács kevesebb idő alatt

A HEIDENHAIN által fejlesztett vezérlőket a legnagyobb szerszámgépgyártók is alkalmazzák termékeiken, megoldásaikkal világszerte rengeteg üzemben találkozhatunk. A 2015-ös EMO kiállításra több újdonsággal is készültek, itt került bemutatásra a legújabb, TNC 640-es vezérlő is. A vezérlő opcionálisan beépíthető moduljai a Dynamic Efficiency és a Dynamic Precision, kiváló zajszűrő és rezgéscsillapító tulajdonságokkal vértezik fel a szerszámgépek hajtásait. A vezérlőt kifejezetten szerszámgyártáshoz ajánlja a vállalat.

A cycle 32 Tolerance opció a kontúrozási műveletek pontosságát növeli, emellett minden pillanatban igyekszik az optimális üzemi paraméterek mellett vezérelni a gépet. Az ADP modul az 5 tengelyes megmunkálások pontosságát és stabilitását növeli.
A TNC 640-es programozása rendkívül egyszerű: lehet TNC-n keresztül, DXF importálás segítségével, .txt fájlkiterjesztéssel, vagy egyéb CAM rendszer segítségével. A vezérlő 3D-s szimulációja garantálja az egyszerű munkadarabra állasokat és az ütközésmentes üzemelést.

EMO_vezerlo2_heidenhain

A nehéz megmunkálások és kemény anyagok megmunkálásában még lehetőség van nagyobb hatásfok elérésére. A TNC funkciói, melyeket a HEIDENHAIN a a Dynamic Efficiency címszó alatt összefoglal, képesek ezen lehetőségek kihasználására. Növelhető az anyagleválasztás, és a folyamat megbízhatósága, és ezzel párhuzamosan a szerszámra és gépre eső terhelés csökkenthető.

A a Dynamic Efficiency funkciók a teljesítménynövelő és időtakarékos megmunkálási stratégiák elemeit ötvözik:

  • Aktív rezgés szabályozás (ACC), csökkenti a szerszám rezgéseit.
  • Adaptív előtolás vezérlés (AFC), biztosítja a legmegfelelőbb előtolási értéket.
  • Trochoidális marási vezérlések a hornyok nagyolásához, mely csökkenti a szerszám terhelését.

Mindezen funkciók már önmagukban is komoly előnyöket jelenthetnek a megmunkálási folyamatok során, ám a kombinációjuk az, ami valódi ugrást jelent a hatékonyságban. Például a trochoidális marás kombinálása az AFC-vel hatalmas időmegtakarítást eredményezhet akár 20-25%-kal több forgácsmennyiség távolítható el ezúton.

DMG MORI – 5 új APP a Celoshoz

A DMG MORI által fejlesztett Celos egy felhasználóbarát grafikus felület magas szintű technológiai tartalommal. Olyan felhasználóbarát, akár egy okostelefon, köszönhetően a strukturált APP rendszerének. A Celos 30%-os időmegtakarítást kínál a szerszámcserére és 50%-ot a megmunkálási folyamathoz szükséges számításokhoz és információk kereséséhez. A Celos legújabb verziója (mely 2016 áprilisától lesz elérhető) 16 APP-pal rendelkezik majd, melyből ötöt nemrégiben fejlesztettek. Ezen öt alkalmazás tovább javítja az idő-, módszer- és üzleti rendszerezést, valamint az üzemeltetési és karbantartási beosztást a DMG MORI gépeihez.

https://www.youtube.com/watch?v=2Ns2OzinseY

A Pallett Changer alkalmazás ügyel a 2 vagy 3 palettás rendszerre, a lehető legnagyobb egyszerűséggel, a műveleti prioritások, szerszámozás és a hibamentes automatikus termelés felügyelés funkcióival. A Service Agent APP biztonságos termelést biztosít a programozott karbantartási munkálatokkal. A Tool Handling alkalmazás felügyeli a szerszámokat, listázza a szerszámcseréket és a szerszámok használati idejét. A Job Scheduler tervezi meg a gyártási sorrendet, a gépeknek megfelelően optimalizálja a termék útját. Végül a Messenger alkalmazás valós időben észleli az esetleges hibákat, és értesíti a gépkezelőket, ezzel megakadályozva az költséges leállásokat és felgyorsítva a termelés folyamatát. A CELOS kezelőfelületének tulajdonságairól korábbi cikkünkben bővebben is olvashatnak.

EMO_vezerlo2_celos

Beckhoff – A 11,6″-os kijelzővel egészül ki a Beckhoff kijelző kínálata

A Beckhoff által bemutatott vezérlőpanelek és panel PC-k kiváló, beépíthető és testre szabható megoldást kínálnak mindenféle HMI funkcióhoz. A kínálat kiterjesztésének köszönhetően a Beckhoff 16:9 formátumú, 11,6”-es kijelzői is elérhetők a vásárlók számára, melyek teljessé teszik a széles kijelzők választékát. Az új kijelző bevezetése után 7”, 11,6”, 15,6”, 18,5”, 21,5” és 24”-es, valamint a szabványos 4:3 formátumú 12”, 15” és 19”-es kijelzőkkel találkozhatunk a vállalat portfóliójában. Ezzel a széles választékkal, a multi-touch kijelzők sorozata már a modern széles kivitelben is kielégítheti az ügyfél igényeit. A kijelzők egy további erőssége a képfelbontás, mely a 11,6”-es kijelző esetén, a 15,6”-es és a 18,5”-es változatokhoz hasonló 1366×768 pixel. Ez különösen előnyös azon gépgyártók számára, akik egyfelhasználós felületeket alkalmaznak, és szeretnék átméretezni a vezérlőpanelt egyszerű és gazdaságos módon.

EMO_vezerlo2_beckhoff

Az új, széles kijelzők elérhetők beépített Panel PC-ként (CP26xx, CP27xx és CP29xx) és vezérlőpanel hordozókarral (CP39xx). Minden multi-touch panel magas minőségű alumínium házzal és a képernyő szélén fém burkolattal van ellátva.

Források:

www.num.com

www.heidenhain.hu

en.dmgmori.com/products/celos

www.beckhoff.com

Megosztás
[
    ]