Új processzorok és a Windows 7 – tényleg nem fog működni?

Az elmúlt hetekben számos portálon olvashattuk, hogy a Microsoft bejelentette: a korábbi, Windows 7 és Windows 8.1 verziók futását nem támogatja az új processzorokon, mint például az Intel Skylake, melynek hatására már egyes portálokon olyan hírek is terjedtek, hogy: “A Windows 7 nem fog futni ha új Intel processzort veszek!” Sajnos nagyon sok helyen pontatlan, illetve szenzáció hajhász címszavak félrevezető információkat adhattak, ezért szeretnénk tényszerűbb információt adni erről a ipari cégeket is érintő témáról. Miről is van szó pontosan? Most akkor megszűnik a Windows 7 támogatása? Tényleg nem fog futni a régi Windows az új hardveren?

Nézzük elsőként milyen bejelentést tett a Microsoft, mely megint felkavarta a régebbi Windows verziókat használok kedélyeit. A bejelentés szerint a Windows 7 és 8.1 futtatása az új típusú processzorokon nem lesz támogatott. Ennek a tömör mondatnak a pontatlan értelmezése sok félrevezető hírt gerjesztett, mely mögött – természetesen a Microsoft új operációs rendszerének térhódítási céljai mellet – technikai problémák is állnak. Na de vizsgáljuk meg pontosan a bejelentést és annak az ipari cégekre jelentkező hatását.

Mi a technikai probléma amiért az új processzorokon nem tud futni a Windows 7 és 8.1 ?

FT232BLElőször is le kell szögezni, hogy ebben a formában ez nem igaz ! Mivel x86 alapú processzorról van szó, maga a processzor tökéletesen alkalmas a korábbi Windows verziók futtatására. A problémát sokkal inkább maga a kiszolgáló hardver környezet jelenti, mint például az alaplap és az azokon található vezérlő chipek. Hogy megértsük a problémát nézzünk egy konkrét esetet, mely annyira életszerű, hogy több hardver gyártó már külön oldalt is létrehozott, ahol segítenek a felhasználóknak a megoldásban (pl. ASRock oldala). Történetesen arról van szó, hogy a Windows 7 csak EHCI (USB 2.0) vezérlővel ellátott hardverre tud települni, így ha új xHCI (USB 3.0) vezérlőjű alaplapunk van, akkor az eredeti Windows 7 telepítőt nem tudjuk futtatni USB-s perifériáról (pl. pendrive) annak ellenére, hogy maga az USB 3.0 vezérlő USB 2.0 kompatibilis, hiszen alapvetően maga az xHCI vezérlő nem támogatott a Windows 7-ben.

Ennek a problémának az analógiáján tovább menve, a bejelentés szerint, például az Intel következő processzorai (Kaby Lake) köré épített hardverek (és nem maga a processzor!) meghajtóprogramjai (driver) nem készülnek el a Windows 7 és 8.1 rendszerekhez – nem lesznek támogatottak (Tegyük hozzá: ez azt jelenti, hogy maga a Microsoft nem fog írni ilyen drivereket, de ettől függetlenül a hardvergyártók még elkészíthetik őket.). Az indok technikai részről érthető: az új hardverekhez készített meghajtó programoknak (sajnos) emulálniuk kell a Windows 7 futtatási környezetét, ezzel akár 30x lassabb futást eredményezve (!).

Ennek a bejelentésnek a meghajtóprogramokat író fejlesztők természetesen örülnek, hiszen innentől csak egy rendszerhez (Windows 10) kötelező megírniuk a vezérlőket. Ezt követően az a kérdés, hogy ezen felül megéri-e nekik (és ha igen, meddig) megírni a drivereket korábbi Windows verziókhoz is. (Ez a téma szorosan kötődik a szoftverek elévüléséhez – lásd Szoftverkövetés cikkünket.)

Ha leegyszerűsítve nézzük:  Korábban is találkozhattunk ilyen problémával számtalan esetben, mikor vásároltunk egy új hardver elemet és nem találtunk a régebbi operációs rendszerünkhöz meghajtó programot hozzá. Maximum ekkor nem kötötték név szerint egy processzorcsaládhoz a perifériánkat és annak támogatásának hiányát, megszűnését.

Összefoglalva tehát: Technikai oldalról nézve előfordulhat, hogy a legújabb 6. generációs Intel processzorhoz vásárolt hardverünkre nem tudjuk (egyszerűen, Microsoft támogatással) feltelepíteni korábbi Windows 7 vagy 8.1 operációs rendszerünket. Illetve előfordulhat, hogy sikeres telepítés után egyes perifériák nem, vagy nem megfelelően fognak működni, meghajtóprogram (driver) hiányában.

Most akkor nem fog működni a Windows 7 és 8.1 egy idő után?

Windows-7-Logo-blue-backgroundNem (pontosan) erről van szó! Mielőtt megnéznénk, hogy milyen új dátumok kerültek a bejelentésbe fontos megjegyeznünk, hogy a bejelentés a “támogatásra”, pontosabban annak megszűnésére vonatkozik, nem a működésre! Ez azt jelenti, hogy a Microsoft nem garantálja, biztosítja bizonyos hardverek támogatását az adott operációs rendszer verzióban. A határidők pedig így alakulnak:

2017. július – Eddig az időpontig támogatott a Windows 7 és 8.1, Intel Skylake processzorokat futtató hardvereken – tehát eddig készülnek meghajtó programok a régi rendszerekhez is. A Skylake processzort használóknak tehát eddig van idejük áttérni Windows 10-re, amennyiben szeretnék “igénybe venni” a Microsoft “támogatását“, de nem azt jelenti, hogy 2017. augusztásában már el sem indul a Windows 7 vagy 8.1 a gépükön!

2020. január – A Windows 7 rendszerhez eddig érkeznek majd folyamatosan biztonsági frissítések, függetlenül a futtató hardverektől. Tehát maga az operációs rendszer támogatása szűnik meg akkor.

2023 január – A Windows 8.1 rendszer támogatása ekkor szűnik meg, tehát eddig folyamatosan rendelkezésre állnak majd biztonsági frissítések.

Miért fontos ez egy ipari cégnek?

mesh_pcIpari cégeknél például CAD/CAM és egyéb műszaki programok futtatásához gazdaságos, ha a legújabb, leggyorsabb számítástechnikai eszközök állnak rendelkezésre, mivel az új hardver vásárlása egy igen költséghatékony beruházás (!). Azonban amíg ez a kijelentés igaz magára a hardverre, nem igaz a futtatási környezetre, és annak üzembiztos kialakítására és működtetésére! Ez utóbbi miatt lehet igencsak fontos ez a bejelentés, hiszen a legtöbb ipari cégnél a vállalat szoftvereinek környezete Windows 7, jó esetben Windows 8.1-re van kialakítva, tehát a cégnél használt szoftverek (megadott verziói) ebben a környezetben működnek megbízhatóan. Egy összetett vállalati szoftverparknál pedig egy operációs rendszer váltása, melyre most az új Skylake processzort használó számítógépek rövid határidőt kaptak, igen költséges beruházás lehet egy cégnek.

Javaslat: Amennyiben a cégünknél egy pontosan és üzembiztosan kialakított Windows 7 vagy 8.1-re épülő szoftveres környezet van, ahol több, hálózatba kötött számítógépen több szoftver együttes munkájára van szükség, és ebbe a környezetbe tervezünk beilleszteni egy új generációs processzort használó számítógépet, akkor mindenképp mérlegeljük, hogy a régebbi Windows futása nem támogatott, biztosított. Ha az együtt dolgozó gépeket és azok szoftveres környezetét nem tudjuk vagy túl nagy költség lenne egységesen migrálni Windows 10 alá, akkor az új generációs processzort használó számítógép vásárlása előtt mindenképp tájékozódjunk a kiszemelt hardver Windows 7, 8.1 támogatásáról.

Természetesen, ha az új számítógépen a Windows 10 futása nem jelent problémát a cégünknél kialakított számítógépes infrastruktúrában, akkor nyugodtan élvezhetjük az új generációs processzorunk sebességét a Microsoft legújabb Windows 10-es verzióján.

Hivatkozások:

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]