Rezgéscsökkentés Haas esztergákon

Oldalunkon többször foglalkoztunk már a gépkezelők életét különösen megnehezítő jelenséggel, a chattering-gel, azaz az öngerjesztő rezgéssel. Szerencsére létezik a Haas gépekkel dolgozók számára is egy megoldás az ebből a jelenségből származó problémák kiküszöbölésére.

Az alábbi videóban kiderül, hogyan lehet megküzdeni a szerszám rezgéséből adódó felületi hibákkal, a nem kívánt zajjal és a csökkenő, akár tragikus hirtelenséggel véget érő szerszámélettartammal.

A videóban ismertetett SSV (Spindle Speed Variation), azaz Orsósebesség Változtatás funkcióval megadható egy fordulatszám tartomány, illetve egy időegység paraméter. Ez a funkció az M38 kóddal kapcsolható be a programban. A fordulatszám tartománnyal meghatározható, hogy mekkora eltéréssel “lengjen” a beállított fordulatszám érték körül a valós orsófordulat, míg az időegységgel a “lengés” sebessége határozható meg.

A videóban szegnyereggel és szegnyereg nélkül is bemutatják a Haas mérnökei és technikusai, mire is képes ez a funkció. Látszik azonban, és a videóban ki is emelik, hogy nagyon rossz körülményekre van szükség megtámasztás esetén, hogy chattering kialakuljon. Tehát, ha ilyesmivel találkozunk szegnyereg használata mellett is, bőven van lehetőségünk javítani helyzeten a szoftveres fordulatszám variáláson túl is!

SSV_slider

A videóban kitérnek két fontos funkció, a G96 – állandó kerületi sebesség, és a G50 – legnagyobb fordulatszám, valamint az említett SSV kapcsolatára. A különböző paraméterek tartása miatt, ha egyszerre használjuk ezeket a funkciókat, akkor előfordulhat olyan helyzet, hogy érdemes a kerületi sebességet csökkentenünk, így a legnagyobb fordulatszám paraméter nem “vágja le” az oszcilláló főorsófordulat csúcsait.

Számtala eset előfordulhat, hogy az SSV funkció nem megfelelő vagy nem ad kielégítő megoldást a felmerülő problémákra, de nagyon hasznos lehet, ha megfelelő paraméterekkel, a gépre és a főorsóterhelésre odafigyelve alkalmazzuk!

Megosztás
[
    ]